NAŠE AKCE

Řada skvělých akcí, slev a exkluzivních produktů čeká jen na vás. Přijďte a vyberte si!

NAŠE PRODUKTY

Kvalitní produkty, privátní značky a výrobky lokálních dodavatelů. To vše seženete v PENNY!

PENNY KARTA

Vše, co potřebujete vědět k PENNY kartě a naší mobilní aplikaci PENNY.

NAŠE KAMPANĚ

Sbírejte body za nákupy a pořiďte si za body produkty z naší věrnostní akce!

PENNY KOUTEK

Omezujeme plýtvání potravinami a přinášíme vám nápady, jak se také zapojit. Inspirujte se našimi tipy a recepty.

NAŠE AKCE

Řada skvělých akcí, slev a exkluzivních produktů čeká jen na vás. Přijďte a vyberte si!

NAŠE PRODUKTY

Kvalitní produkty, privátní značky a výrobky lokálních dodavatelů. To vše seženete v PENNY!

PENNY KARTA

Vše, co potřebujete vědět k PENNY kartě a naší mobilní aplikaci PENNY.

NAŠE KAMPANĚ

Sbírejte body za nákupy a pořiďte si za body produkty z naší věrnostní akce!

PENNY KOUTEK

Omezujeme plýtvání potravinami a přinášíme vám nápady, jak se také zapojit. Inspirujte se našimi tipy a recepty.

Domů
/
PENNY koutek
/
Konec plýtvání
/
Vařte podle Martina Škody
/ Nadýchané sýrové bochánky (na každou party)

Sýrové bochánky

Sýrové bochánky

Nadýchané sýrové bochánky (na každou party)

Prosinec je rozhodně měsíc plný oslav a rodinných i dalších setkání, navíc zakončený Vánoci a Silvestrem. Při všech těchto příležitostech se většinou něco dobrého jí, ale často toho z honosných nákupů spousta zbyde. Tyhle bochánky jsou skvělou variantou, jak zpracovat zbytky sýra, ale klidně také uzenin. Navíc jsou z odpalovaného těsta a s nadsázkou by se dalo říct, že jde v podstatě o takovou slanou alternativu cukroví.

 

Porce: asi 20 kusů

Ingredience

Na bochánky

220 ml plnotučného mléka

150 ml vody

4 lžíce másla

1 lžíce sádla

asi 6 plátků špeku nebo schwarzwaldské šunky (není nutné)

mleté chilli (dle chuti)

asi 150 g zbytků sýra (parmazán, čedar, hermelín, niva atd.)

160 g hladké mouky (ideálně typ „00“)

3 větší vejce

½ lžičky cukru

asi 1 lžička soli, černý pepř

Postup

Krok 1 ze 3

Troubu vyhřejte na 220 °C. Špek opečte na suché pánvi při střední teplotě dokřupava. V hrnci rozehřejte máslo, vodu, mléko a sádlo (přidat můžete i tuk, který pustil špek) a přiveďte vše k varu. Přisypte cukr, sůl, špetku pepře a chilli podle chuti. Zamíchejte a postupně přisypávejte mouku. Vezměte si dřevěnou vařečku a těsto pořádně míchejte. Celkem rychle zhoustne. Vy ale v míchání pokračujte, dokud se nebude odlepovat od stěn a nezbaví se části vlhkosti, tak 2–3 minuty.

Krok 2 ze 3

Hotové těsto přesuňte do mísy nebo kuchyňského hnětače a za stálého míchání začněte po jednom přidávat vejce. Těsto změní konzistenci, bude jemnější a lepkavé. Jakmile budete mít zapracovaná všechna vejce, přidejte opečený špek a většinu nastrouhaného sýra. Naposledy vše pečlivě promíchejte a dochuťte solí a pepřem.

Krok 3 ze 3

Pomocí dvou lžic z těsta vytvarujte větší noky. Rozdělte je na plech vyložený pečicím papírem. Bochánky se na sebe nesmí lepit, jinak se dobře neopečou. Nakonec bochánky posypte zbylým sýrem, dejte je do trouby a pečte asi 25 minut. Tím myslím, dokud nebudou na povrchu dozlatova. Než se do nich pustíte, nechte je aspoň pár minut zchladnout.

Škoda nevědět: Lžíce při tvarování noků namáčejte do studené vody, půjde to pak mnohem lépe, těsto se totiž nebude tolik lepit.

Dobrou chuť!

20181212