4–6 PORCÍ | PŘÍPRAVA: 10 MINUT | ODLEŽENÍ: 20 MINUT | OPÉKÁNÍ: 30 MINUT
500 ml mléka 2 vejce 250 g hladké mouky penny špetka soli penny rozpuštěné máslo nebo olej na opékání S MERUŇKOVÝM DŽEMEM: meruňkový džem moučkový cukr
Postup
Do mléka v míse rozšlehejte vajíčka a postupně vmíchejte mouku a sůl. Řídké těsto důkladně promíchejte, aby v něm nezůstaly hrudky, a nechte ho 20 minut odpočinout v ledničce.
Rozehřejte pánev, pomocí mašlovačky ji potřete máslem či olejem a nechte rozpálit. Pak do pánve vlijte naběračkou těsto a nakláněním pánve ho rozprostřete po celém dně. Dozlatova opečenou palačinku obraťte a opečte i na druhé straně.
Hotovou palačinku přendejte na talíř a zakryjte ji hlubokým talířem, aby zůstala teplá. Takto opečte palačinky z veškerého těsta.
Opečené palačinky podle základního receptu potřete po celé ploše džemem, srolujte a pocukrujte.