NAKUPUJTE HEZKY ČESKY

NAŠE AKCE

Řada skvělých akcí, slev a exkluzivních produktů čeká jen na vás. Přijďte a vyberte si!

NAŠE PRODUKTY

Kvalitní produkty, privátní značky a výrobky lokálních dodavatelů. To vše seženete v PENNY!

PENNY KARTA

Vše, co potřebujete vědět k PENNY kartě a naší mobilní aplikaci PENNY.

NAŠE KAMPANĚ

Hrajte každý den o tisíce skvělých cen! Nebo jen hledáte nějaký dobrý tip na časopis k vaření?

PENNY KOUTEK

Omezujeme plýtvání potravinami a přinášíme vám nápady, jak se také zapojit. Inspirujte se našimi tipy a recepty.

NAKUPUJTE HEZKY ČESKY

NAŠE AKCE

Řada skvělých akcí, slev a exkluzivních produktů čeká jen na vás. Přijďte a vyberte si!

NAŠE PRODUKTY

Kvalitní produkty, privátní značky a výrobky lokálních dodavatelů. To vše seženete v PENNY!

PENNY KARTA

Vše, co potřebujete vědět k PENNY kartě a naší mobilní aplikaci PENNY.

NAŠE KAMPANĚ

Hrajte každý den o tisíce skvělých cen! Nebo jen hledáte nějaký dobrý tip na časopis k vaření?

PENNY KOUTEK

Omezujeme plýtvání potravinami a přinášíme vám nápady, jak se také zapojit. Inspirujte se našimi tipy a recepty.

Domů
/ Naše melouny

NAŠE ČESKÉ MELOUNY

Pěstování melounů se po sedmdesáti letech vrací na jižní Moravu! U nás v PENNY tak nebude problém sehnat čerstvý meloun třeba hned den po jeho utržení.

Mnozí z nás znají chuť rozkrojeného melounu, který v Itálii, Chorvatsku nebo Maďarsku chvíli předtím někdo utrhl na poli. Typická šťavnatost a živost, kterou v sobě mají čerstvé plody, se bohužel převozem mírně ztrácí. Tudíž je v našich podmínkách velmi těžké koupit meloun, který by svěží jižní chuti mohl zcela konkurovat. To se ale nyní mění. První farmáři totiž začali melouny pěstovat na jižní Moravě, kde se zelené plody do země sázely dokonce již před válkou. Čerstvě utržené melouny tak mohou být v našem PENNY už další den. Můžete je jíst čerstvé prostě jen tak nebo si z nich připravit lahodné letní osvěžení. Co byste řekli třeba na melounovo-kokosovou zmrzlinu, podmanivou Piňa Coladu nebo netradiční melounové gazpacho?

Historie melounů na jižní Moravě

Přestože je meloun pouštní plodina, málokdo ví, že se jejímu pěstování před válkou věnovali právě obyvatelé jižní Moravy. Sázeli je ve velkém v teplejších vinařských oblastech. Po roce 1948 tato tradice kvůli kolektivizaci zemědělství zanikla a dlouhá desetiletí to vypadalo, že se na ni zapomene. „Hodně tomu nahrávaly i chladnější teploty, které ještě v osmdesátých letech nikoho nepřivedly k tomu, aby pěstování melounů obnovil. Vše změnilo až posledních několik velmi teplých let. Před třemi lety jsme s melouny začali jako první,“ říká Josef Hrazdílek z farmy Hrazdílek-Smrž z Hrádku u Znojma, který dodává velké zelené plody do PENNY.

Historie melounů na jižní Moravě

Historie melounů na jižní Moravě

Přestože je meloun pouštní plodina, málokdo ví, že se jejímu pěstování před válkou věnovali právě obyvatelé jižní Moravy. Sázeli je ve velkém v teplejších vinařských oblastech. Po roce 1948 tato tradice kvůli kolektivizaci zemědělství zanikla a dlouhá desetiletí to vypadalo, že se na ni zapomene. „Hodně tomu nahrávaly i chladnější teploty, které ještě v osmdesátých letech nikoho nepřivedly k tomu, aby pěstování melounů obnovil. Vše změnilo až posledních několik velmi teplých let. Před třemi lety jsme s melouny začali jako první,“ říká Josef Hrazdílek z farmy Hrazdílek-Smrž z Hrádku u Znojma, který dodává velké zelené plody do PENNY.

Pěstování melounů

I když je jižní Morava proslulá velmi teplým podnebím, není ani tady pěstování melounů jednoduché či levné. Melouny totiž patří mezi nejnáročnější plodovou zeleninu. Vyžadují hodně tepla, vláhy a živin. Na Znojemsku je vysazují v polovině dubna a sklízejí kolem 20. srpna. Z českých melounů si tak ke konci prázdnin ještě stihnete připravit domácí melounové nanuky nebo salát s melounem a hovězím steakem. „U nás sadíme vesměs velmi drahé roubované melouny na tykvi, které kupujeme v Řecku, Maďarsku nebo Itálii. Vše pěstujeme na fóliích, které přitahují sluneční paprsky a akumulují teplo, jež se uvolňuje i po setmění. Z fólií pak vyrábíme speciální tunely, aby měly melouny vlastní mikroklima. V tunelech naměříme i 55°C,"říká Josef Hrazdílek.

Samostatnou nákladnou kapitolou je i samotné zalévání. Melouny si rozhodně nevystačí se srážkovou vodou. Nejúčinnější je dennodenní zavlažování. „Všechny tyto náklady jsou obrovské, a proto nemůžeme cenou soutěžit třeba s Maďarskem nebo Itálií, kde končí se sklizní v druhé půlce srpna, kdy my teprve začínáme sklízet. Tudíž oni mají vyděláno a na trh pouští své zbytky za pár korun. A do těchto cen se nedokážeme nikdy dostat,“ popisuje Hrazdílek. „Na druhou stranu, proč si nepřiplatit, když víte, že kupujete dobrý meloun oproti jinému levnějšímu, jenž nakonec pak z půlky často vyhodíte,“ uvažuje zemědělec a ukazuje e-maily spokojených zákazníků: „Třeba tady mi jedna paní píše, že si myslela, že nejlepší melouny jsou v Chorvatsku, kam 15 let jezdí. Dokud neochutnala ten náš, koupený v PENNY,“ říká.

Pěstování melounů

Pěstování melounů

I když je jižní Morava proslulá velmi teplým podnebím, není ani tady pěstování melounů jednoduché či levné. Melouny totiž patří mezi nejnáročnější plodovou zeleninu. Vyžadují hodně tepla, vláhy a živin. Na Znojemsku je vysazují v polovině dubna a sklízejí kolem 20. srpna. Z českých melounů si tak ke konci prázdnin ještě stihnete připravit domácí melounové nanuky nebo salát s melounem a hovězím steakem. „U nás sadíme vesměs velmi drahé roubované melouny na tykvi, které kupujeme v Řecku, Maďarsku nebo Itálii. Vše pěstujeme na fóliích, které přitahují sluneční paprsky a akumulují teplo, jež se uvolňuje i po setmění. Z fólií pak vyrábíme speciální tunely, aby měly melouny vlastní mikroklima. V tunelech naměříme i 55°C,"říká Josef Hrazdílek.

Samostatnou nákladnou kapitolou je i samotné zalévání. Melouny si rozhodně nevystačí se srážkovou vodou. Nejúčinnější je dennodenní zavlažování. „Všechny tyto náklady jsou obrovské, a proto nemůžeme cenou soutěžit třeba s Maďarskem nebo Itálií, kde končí se sklizní v druhé půlce srpna, kdy my teprve začínáme sklízet. Tudíž oni mají vyděláno a na trh pouští své zbytky za pár korun. A do těchto cen se nedokážeme nikdy dostat,“ popisuje Hrazdílek. „Na druhou stranu, proč si nepřiplatit, když víte, že kupujete dobrý meloun oproti jinému levnějšímu, jenž nakonec pak z půlky často vyhodíte,“ uvažuje zemědělec a ukazuje e-maily spokojených zákazníků: „Třeba tady mi jedna paní píše, že si myslela, že nejlepší melouny jsou v Chorvatsku, kam 15 let jezdí. Dokud neochutnala ten náš, koupený v PENNY,“ říká.

Blahodárné účinky melounů

Vodní meloun není jenom skvělým osvěžením, ale svými účinky se stává i jednou ze zbraní proti zánětům, jež přispívají k diabetu, artritidě, astmatu, ateroskleróze, a dokonce i rakovině.

„Meloun obsahuje vitaminy C, A a B6. Je velmi koncentrovanou formou kaotenoidu lykopenu. Ve skutečnosti meloun obsahuje nejvyšší koncentrace lykopenu mezi jakýmkoli ovocem nebo zeleninou,“ uvedla nedávno pro Český rozhlas lékařka Štěpánka. Odborníci jej shledali vysoce užitečným na podporu protinádorových účinků v případě prostaty, plic, střev, vaječníků a prsu. Lykopen rovněž pomáhá v prevenci srdečních chorob.

Některé další studie ukazují, že melouny mají blahodárný vliv i na stimulaci krevního oběhu, uklidňují totiž organismus. Jemná vláknina dužiny pak posiluje stěny střev. Využijte ho třeba k dozdobení bezlepkových vaflí s řeckým jogurtem. Díky vysokému obsahu vody pomáhá meloun stabilizovat poměr vody a soli v organismu.

Blahodárné účinky melounů

Blahodárné účinky melounů

Vodní meloun není jenom skvělým osvěžením, ale svými účinky se stává i jednou ze zbraní proti zánětům, jež přispívají k diabetu, artritidě, astmatu, ateroskleróze, a dokonce i rakovině.

„Meloun obsahuje vitaminy C, A a B6. Je velmi koncentrovanou formou kaotenoidu lykopenu. Ve skutečnosti meloun obsahuje nejvyšší koncentrace lykopenu mezi jakýmkoli ovocem nebo zeleninou,“ uvedla nedávno pro Český rozhlas lékařka Štěpánka. Odborníci jej shledali vysoce užitečným na podporu protinádorových účinků v případě prostaty, plic, střev, vaječníků a prsu. Lykopen rovněž pomáhá v prevenci srdečních chorob.

Některé další studie ukazují, že melouny mají blahodárný vliv i na stimulaci krevního oběhu, uklidňují totiž organismus. Jemná vláknina dužiny pak posiluje stěny střev. Využijte ho třeba k dozdobení bezlepkových vaflí s řeckým jogurtem. Díky vysokému obsahu vody pomáhá meloun stabilizovat poměr vody a soli v organismu.

Triky, jak poznat dobrý kus

  • Dobrý meloun má při poklepu plný, jakoby kovový zvuk.
  • Slupka by při doteku prsty neměla být poddajná, ale pevná a tuhá.
  • Horší slupka nemusí nutně znamenat horší meloun uvnitř, drobné praskliny či odření by neměly vadit.
  • Hledejte bledá nebo máslově žlutá místa ve spodní části, znamenají, že meloun je zralý.
  • Vodní meloun má mít lesklou a rovnoměrně tónovanou slupku.
  • Správně zralý žlutý meloun poznáte podle vůně a popraskané slupky na straně stonku. 
  • Šťavnatý a zralý meloun se při rozkrojení jakoby sám otevírá, až křupe.

Triky, jak poznat dobrý kus

Triky, jak poznat dobrý kus

  • Dobrý meloun má při poklepu plný, jakoby kovový zvuk.
  • Slupka by při doteku prsty neměla být poddajná, ale pevná a tuhá.
  • Horší slupka nemusí nutně znamenat horší meloun uvnitř, drobné praskliny či odření by neměly vadit.
  • Hledejte bledá nebo máslově žlutá místa ve spodní části, znamenají, že meloun je zralý.
  • Vodní meloun má mít lesklou a rovnoměrně tónovanou slupku.
  • Správně zralý žlutý meloun poznáte podle vůně a popraskané slupky na straně stonku. 
  • Šťavnatý a zralý meloun se při rozkrojení jakoby sám otevírá, až křupe.

Jak v obchodě vybrat ten správný meloun?

Neporušený vodní meloun vydrží v chladničce dlouhou dobu. Je ale nutné počítat s tím, že celý ten čas stále zraje, což se postupně projeví na zhoršení jeho chuťových vlastností. Pokud už máte meloun v lednici déle, můžete ho ugrilovat a připravit si těstovinový salát s chilli a sýrem halloumi nebo vyzkoušet kombinaci vodního a žlutého melounu v salse se sušenou šunkou a sýrem feta.

Do melounu člověk nevidí, jak tedy poznat, že si kupuje plod správně vyzrálý? „Vezměte meloun do ruky a otočte jej tak, abyste viděli bříško. Mělo by být žluté. A čím více žluté je, tím více je meloun zralý,“ radí pěstitel melounů Josef Hrazdílek. Jiní odborníci doporučují meloun pořádně stlačit dlaněmi. Ozve-li se vrzavý zvuk, pak berte, nastal jeho nejlepší čas, neboť se křehká, dobře vyzrálá dužina lehce odtrhává od slupky. Dalším vodítkem je i vyschlá stopka stočená do kličky. Někteří lidé se v obchodech vyhýbají melounům, které mají odřenou slupku. To ovšem ničemu nevadí, naopak meloun má pak často lepší chuťové vlastnosti. „Když se meloun odře, je dříve zralý. Zráním se totiž brání poranění,“ vysvětluje Hrazdílek.