NAŠE AKCE

Řada skvělých akcí, slev a exkluzivních produktů čeká jen na vás. Přijďte a vyberte si!

NAŠE PRODUKTY

Kvalitní produkty, privátní značky a výrobky lokálních dodavatelů. To vše seženete v PENNY!

PENNY KARTA

Vše, co potřebujete vědět k PENNY kartě a naší mobilní aplikaci PENNY.

NAŠE KAMPANĚ

Sbírejte body za nákupy a pořiďte si příbory VIVO od Villeroy & Boch již od 29,90 Kč.

PENNY KOUTEK

Omezujeme plýtvání potravinami a přinášíme vám nápady, jak se také zapojit. Inspirujte se našimi tipy a recepty.

NAŠE AKCE

Řada skvělých akcí, slev a exkluzivních produktů čeká jen na vás. Přijďte a vyberte si!

NAŠE PRODUKTY

Kvalitní produkty, privátní značky a výrobky lokálních dodavatelů. To vše seženete v PENNY!

PENNY KARTA

Vše, co potřebujete vědět k PENNY kartě a naší mobilní aplikaci PENNY.

NAŠE KAMPANĚ

Sbírejte body za nákupy a pořiďte si příbory VIVO od Villeroy & Boch již od 29,90 Kč.

PENNY KOUTEK

Omezujeme plýtvání potravinami a přinášíme vám nápady, jak se také zapojit. Inspirujte se našimi tipy a recepty.

Domů
/ Naše rajčata

NAŠE RAJČATA

Téměř každý Čech miluje v jídelníčku čerstvá a voňavá rajčata. Málokdo však ví, že červené plody, které se velmi snadno pěstují a které znali už staří Mayové, jsou zdravější než jablka. Čím dříve se plody dostanou na pult, tím déle si udrží lepší chuť. Proto do PENNY dodávají rajčata denně lokální výrobci, například z nejstarší české rajčatové farmy.

Chuť ovlivňuje velikost a světlo

Každý ví, že ne všechna rajčata chutnají stejně dobře. Některá jsou plná chuti, jiná ji zase postrádají. Jaké faktory se na chuti rajčat podílejí? Je to jejich velikost a světlo, kterému jsou při pěstování vystavena.

U rajčat platí přímá úměra – čím menší plod, tím lepší chuť. Vytvoření velkého plodu s chutí malého je rébus, který se snaží rozlousknout přední světové laboratoře. S malými plody a lepší chutí je bohužel spojena i vyšší cena, ta je zapříčiněna nižším výnosem menších odrůd. V některých receptech jsou však právě malá cherry rajčata nepostradatelná. Jedním z nich jsou například spaghetti s omáčkou z modrého sýra a čerstvými rajčaty. Pravou chuť Středomoří velmi snadno vykouzlíte s receptem na krevety v rajčatovo-máslové omáčce s bílým vínem a skvělou lehkou večeří může být rajčatový salát s mozzarellou doplněný pečeným bramborem a bazalkovou zálivkou.

Většina rajčat je do České republiky dovážena ze Španělska nebo Maroka. Aby i čeští zemědělci mohli pěstovat rajčata po celý rok a do zdejších obchodů se dostávala čerstvá, začali stavět speciální moderní skleníky. I naši dodavatelé z nejstarší české rajčatové farmy v Tvrdonicích pěstují své plody ve skleníku po celý rok. Výhodou je, že čerstvá dozrálá rajčata jsou v obchodech už druhý den po utržení. Ve sklenících se musí speciálně svítit, aby rajčata chutnala i v zimě, jelikož světlo je druhým z faktorů, který významně ovlivňuje chuť. Právě v chladnějších dnech můžete vyzkoušet vydatnější recept francouzské kuchyně galette s pečenými paprikami, rajčaty, kozím a balkánským sýrem.

Chuť ovlivňuje velikost a světlo

Chuť ovlivňuje velikost a světlo

Každý ví, že ne všechna rajčata chutnají stejně dobře. Některá jsou plná chuti, jiná ji zase postrádají. Jaké faktory se na chuti rajčat podílejí? Je to jejich velikost a světlo, kterému jsou při pěstování vystavena.

U rajčat platí přímá úměra – čím menší plod, tím lepší chuť. Vytvoření velkého plodu s chutí malého je rébus, který se snaží rozlousknout přední světové laboratoře. S malými plody a lepší chutí je bohužel spojena i vyšší cena, ta je zapříčiněna nižším výnosem menších odrůd. V některých receptech jsou však právě malá cherry rajčata nepostradatelná. Jedním z nich jsou například spaghetti s omáčkou z modrého sýra a čerstvými rajčaty. Pravou chuť Středomoří velmi snadno vykouzlíte s receptem na krevety v rajčatovo-máslové omáčce s bílým vínem a skvělou lehkou večeří může být rajčatový salát s mozzarellou doplněný pečeným bramborem a bazalkovou zálivkou.

Většina rajčat je do České republiky dovážena ze Španělska nebo Maroka. Aby i čeští zemědělci mohli pěstovat rajčata po celý rok a do zdejších obchodů se dostávala čerstvá, začali stavět speciální moderní skleníky. I naši dodavatelé z nejstarší české rajčatové farmy v Tvrdonicích pěstují své plody ve skleníku po celý rok. Výhodou je, že čerstvá dozrálá rajčata jsou v obchodech už druhý den po utržení. Ve sklenících se musí speciálně svítit, aby rajčata chutnala i v zimě, jelikož světlo je druhým z faktorů, který významně ovlivňuje chuť. Právě v chladnějších dnech můžete vyzkoušet vydatnější recept francouzské kuchyně galette s pečenými paprikami, rajčaty, kozím a balkánským sýrem.

Zdraví prospěšné plody

Vědci upozorňují, že rajčata jsou zdravější než například jablka. Mají málo kalorií, tuků a žádný cholesterol. Navíc jsou zdrojem vlákniny, minerálních látek, jako jsou draslík, sodík, a vitaminů skupiny A, B a C. Rajčata rovněž obsahují antioxidant lykopen. Odborníci uvádějí, že právě antioxidativní efekt je jedním z pozitivních faktorů, které pomáhají snižovat riziko vzniku onkologických onemocnění. Připravte si společně s pečenými rajčaty lososa na tymiánu s cuketou a sladkými bramborami a výživný pokrm plný vitamínů je na stole!

Blahodárné účinky rajčat

Nejvíce dokáže lidské tělo získat z tepelně upravených rajčat. Zevně je pak možné čerstvé rozkrojené plody použít jako první pomoc na spáleniny od omastku, sluníčka nebo opařeniny.

Rajčata mají rovněž příznivý vliv na pokožku a omlazují. Nejen při jejich konzumaci, ale také pokud přiložíte rajčatové plátky na obličej a dekolt. Připravte si k večeři vynikající avokádovo-rajčatovou bruschettu a ze zbytků, co nezužitkujete, si můžete rovnou umíchat pleťovou masku.

Rajčata rovněž obsahují důležitý vitamín K, který přispívá ke zdraví kostí. Vitamín K je rozpustný v tucích a je nezbytný v procesu mineralizace kostí. Kromě tohoto vitamínu jsou rajčata rovněž bohatá na vitamíny a minerální látky prospívající našim očím.

Zdraví prospěšné plody

Zdraví prospěšné plody

Vědci upozorňují, že rajčata jsou zdravější než například jablka. Mají málo kalorií, tuků a žádný cholesterol. Navíc jsou zdrojem vlákniny, minerálních látek, jako jsou draslík, sodík, a vitaminů skupiny A, B a C. Rajčata rovněž obsahují antioxidant lykopen. Odborníci uvádějí, že právě antioxidativní efekt je jedním z pozitivních faktorů, které pomáhají snižovat riziko vzniku onkologických onemocnění. Připravte si společně s pečenými rajčaty lososa na tymiánu s cuketou a sladkými bramborami a výživný pokrm plný vitamínů je na stole!

Blahodárné účinky rajčat

Nejvíce dokáže lidské tělo získat z tepelně upravených rajčat. Zevně je pak možné čerstvé rozkrojené plody použít jako první pomoc na spáleniny od omastku, sluníčka nebo opařeniny.

Rajčata mají rovněž příznivý vliv na pokožku a omlazují. Nejen při jejich konzumaci, ale také pokud přiložíte rajčatové plátky na obličej a dekolt. Připravte si k večeři vynikající avokádovo-rajčatovou bruschettu a ze zbytků, co nezužitkujete, si můžete rovnou umíchat pleťovou masku.

Rajčata rovněž obsahují důležitý vitamín K, který přispívá ke zdraví kostí. Vitamín K je rozpustný v tucích a je nezbytný v procesu mineralizace kostí. Kromě tohoto vitamínu jsou rajčata rovněž bohatá na vitamíny a minerální látky prospívající našim očím.

Jak s rajčaty zacházet

Asi většina z nás skladuje rajčata v lednici. Pokud však máte sklep nebo jinou chladnou místnost, je vždy lepší umístit rajčata tam. V lednici totiž ztrácí aroma i svou typickou chuť, i když zde déle vydrží – až 10 dní. Chcete-li uchovat z rajčat co nejvíce prospěšných látek, pak je můžete nakrájená nebo rozmixovaná zamrazit. Skvělé jsou rovněž domácí protlaky, které můžete uchovávat ve sklenicích a v zimě budou doslova k nezaplacení. Jak si připravit chutnou rajčatovou passatu? To se dozvíte zde. 

Kromě mrazení se dají rajčata také sušit. Podle našeho receptu to hravě zvládnete i doma. Na sušených rajčatech si skvěle pochutnáte společně s kuřetem, parmazánem a špenátovým kuskusem.

Co s nedozrálými rajčaty?

Prvním a nejosvědčenějším způsobem je rajčata uskladnit v uzavíratelné nádobě, nejlépe v chladné a temné místnosti. Nezralá rajčata můžete také nechat uzrát vystavením u okna na tácu nebo přepravce. Překryjte je vlhkým hadrem a počkejte, až zčervenají. V obou případech nezapomínejte kontrolovat, jestli některé nehnije.

Jak s rajčaty zacházet

Jak s rajčaty zacházet

Asi většina z nás skladuje rajčata v lednici. Pokud však máte sklep nebo jinou chladnou místnost, je vždy lepší umístit rajčata tam. V lednici totiž ztrácí aroma i svou typickou chuť, i když zde déle vydrží – až 10 dní. Chcete-li uchovat z rajčat co nejvíce prospěšných látek, pak je můžete nakrájená nebo rozmixovaná zamrazit. Skvělé jsou rovněž domácí protlaky, které můžete uchovávat ve sklenicích a v zimě budou doslova k nezaplacení. Jak si připravit chutnou rajčatovou passatu? To se dozvíte zde. 

Kromě mrazení se dají rajčata také sušit. Podle našeho receptu to hravě zvládnete i doma. Na sušených rajčatech si skvěle pochutnáte společně s kuřetem, parmazánem a špenátovým kuskusem.

Co s nedozrálými rajčaty?

Prvním a nejosvědčenějším způsobem je rajčata uskladnit v uzavíratelné nádobě, nejlépe v chladné a temné místnosti. Nezralá rajčata můžete také nechat uzrát vystavením u okna na tácu nebo přepravce. Překryjte je vlhkým hadrem a počkejte, až zčervenají. V obou případech nezapomínejte kontrolovat, jestli některé nehnije.