NAŠE AKCE

Řada skvělých akcí, slev a exkluzivních produktů čeká jen na vás. Přijďte a vyberte si!

NAŠE PRODUKTY

Kvalitní produkty, privátní značky a výrobky lokálních dodavatelů. To vše seženete v PENNY!

PENNY KARTA

Vše, co potřebujete vědět k PENNY kartě a naší mobilní aplikaci PENNY.

NAŠE KAMPANĚ

Získejte kvalitní odolné nádobí značky VIVESS s 50% slevou! Nebo jen hledáte nějaký dobrý tip na časopis k vaření?

PENNY KOUTEK

Omezujeme plýtvání potravinami a přinášíme vám nápady, jak se také zapojit. Inspirujte se našimi tipy a recepty.

NAŠE AKCE

Řada skvělých akcí, slev a exkluzivních produktů čeká jen na vás. Přijďte a vyberte si!

NAŠE PRODUKTY

Kvalitní produkty, privátní značky a výrobky lokálních dodavatelů. To vše seženete v PENNY!

PENNY KARTA

Vše, co potřebujete vědět k PENNY kartě a naší mobilní aplikaci PENNY.

NAŠE KAMPANĚ

Získejte kvalitní odolné nádobí značky VIVESS s 50% slevou! Nebo jen hledáte nějaký dobrý tip na časopis k vaření?

PENNY KOUTEK

Omezujeme plýtvání potravinami a přinášíme vám nápady, jak se také zapojit. Inspirujte se našimi tipy a recepty.

K LÉTU PATŘÍ JAHODY

Období, na které se všichni moc těšíme – období jahod – je konečně tady! Jahody můžeme zamrazit, zavařit, použít na pečení, ale nejlepší jsou čerstvě utržené, prostě jen tak nebo třeba s trochou cukru či šlehačkou. Souhlasíte? My vám poradíme, jak jahody správně vybrat a skladovat, abyste se z jejich vynikající chuti mohli těšit co nejdéle.

Jak správně vybrat jahody

V obchodě

Pokud jahody nepěstujete doma na zahrádce, pak je asi nejčastěji pořizujete právě v obchodě. Na co si dát při nákupu pozor? Než vaničku s jahodami vložíte do košíku, zkontrolujte, zda nejsou plody pomačkané nebo se z nich neuvolňuje šťáva. Ovoce by mělo mít zdravě červenou barvu, vyhněte se nedozrálým, světlým až zeleným jahodám. Sáhněte po takových, které mají zdravě červenou barvu. Tmavě červená barva je známka přezrání a tyto plody se začnou rychle kazit.

U jahod rozlišujeme dvě jakostní třídy. Označení jakosti však není povinné uvádět.

  • Výběrová jakost: Jahody vynikající jakosti. Plody jsou prosté všech nedostatků s výjimkou velmi lehkých povrchových vad, které nenarušují celkový vzhled.
  • I. jakost: Jsou povoleny lehké vady tvaru a bílé zbarvení nepřesahující jednu desetinu celkového povrchu plodu. Na povrchu se mohou objevit drobné otlaky.
  • II. jakost: Sem spadají jahody, které nelze zařadit do vyšších jakostí, ale splňují minimální požadavky. Jsou povoleny větší vady tvaru a bělavé zbarvení se může objevit až na jedné pětině povrchu plodu. Ve II. jakostní třídě jsou patrné i kusy s otlaky, u kterých nehrozí, že se rozšíří. Mohou se objevit lehké stopy zeminy.

Samosběr

Další možností, jak si opatřit jahody, je samosběr. Ten má tu výhodu, že si vyberete přesně takové kousky, které se vám líbí, a máte jistotu, že jsou zaručeně čerstvé. Samosběry obvykle začínají na přelomu května a června. Jahody je nejlepší sbírat v ranních hodinách, kdy jsou ještě přirozeně chladné. Vždy je trhejte i s krátkou stopkou, díky tomu vám déle vydrží.

Jak správně vybrat jahody

Jak správně vybrat jahody

V obchodě

Pokud jahody nepěstujete doma na zahrádce, pak je asi nejčastěji pořizujete právě v obchodě. Na co si dát při nákupu pozor? Než vaničku s jahodami vložíte do košíku, zkontrolujte, zda nejsou plody pomačkané nebo se z nich neuvolňuje šťáva. Ovoce by mělo mít zdravě červenou barvu, vyhněte se nedozrálým, světlým až zeleným jahodám. Sáhněte po takových, které mají zdravě červenou barvu. Tmavě červená barva je známka přezrání a tyto plody se začnou rychle kazit.

U jahod rozlišujeme dvě jakostní třídy. Označení jakosti však není povinné uvádět.

  • Výběrová jakost: Jahody vynikající jakosti. Plody jsou prosté všech nedostatků s výjimkou velmi lehkých povrchových vad, které nenarušují celkový vzhled.
  • I. jakost: Jsou povoleny lehké vady tvaru a bílé zbarvení nepřesahující jednu desetinu celkového povrchu plodu. Na povrchu se mohou objevit drobné otlaky.
  • II. jakost: Sem spadají jahody, které nelze zařadit do vyšších jakostí, ale splňují minimální požadavky. Jsou povoleny větší vady tvaru a bělavé zbarvení se může objevit až na jedné pětině povrchu plodu. Ve II. jakostní třídě jsou patrné i kusy s otlaky, u kterých nehrozí, že se rozšíří. Mohou se objevit lehké stopy zeminy.

Samosběr

Další možností, jak si opatřit jahody, je samosběr. Ten má tu výhodu, že si vyberete přesně takové kousky, které se vám líbí, a máte jistotu, že jsou zaručeně čerstvé. Samosběry obvykle začínají na přelomu května a června. Jahody je nejlepší sbírat v ranních hodinách, kdy jsou ještě přirozeně chladné. Vždy je trhejte i s krátkou stopkou, díky tomu vám déle vydrží.

Jak jahody skladovat

Jahody jsou velmi choulostivé ovoce a nejsou vhodné pro dlouhodobější skladování. Pokud je nekonzumujete hned, skladujete je v lednici, ideálně v přihrádce na ovoce při teplotě 1–5 °C, tam vám vydrží 2–5 dnů. Jahody před uskladněním nikdy nezbavujte stopky. Nejlépe uděláte, když budete jahody skladovat tak, aby se jednotlivé plody vzájemně nedotýkaly.

Pokud si chcete jahody uchovat na později, můžete je zamrazit. Jak správně mrazit potraviny se dozvíte ZDE. Jedním z nejoblíbenějších letních osvěžení je bezesporu jahodová zmrzlina. Nemusíte pro ni do obchodu, můžete si ji připravit i sami právě z mražených jahod.

Naše tipy na zpracovaní jahod

Jahodová zmrzlina

  • 280 g mražených jahod
  • 2 lžíce medu nebo javorového sirupu
  • 60 g jogurtu řeckého typu Boni
  • 1 lžička citronové šťávy

Jahody, med (sirup), jogurt a citronovou šťávu zpracujte v robotu dohladka. Přendejte do vzduchotěsné nádoby a dejte alespoň na 6 hodin do mrazáku, nejlépe přes noc. Druhý den promíchejte a podávejte krásné červené kopečky.

Další možností je jahody zavařit a připravit si vynikající jahodový džem, který můžete využívat dle libosti po celý rok.

Naše tipy na zpracovaní jahod

Naše tipy na zpracovaní jahod

Jahodová zmrzlina

  • 280 g mražených jahod
  • 2 lžíce medu nebo javorového sirupu
  • 60 g jogurtu řeckého typu Boni
  • 1 lžička citronové šťávy

Jahody, med (sirup), jogurt a citronovou šťávu zpracujte v robotu dohladka. Přendejte do vzduchotěsné nádoby a dejte alespoň na 6 hodin do mrazáku, nejlépe přes noc. Druhý den promíchejte a podávejte krásné červené kopečky.

Další možností je jahody zavařit a připravit si vynikající jahodový džem, který můžete využívat dle libosti po celý rok.

Jahodový džem

  • 750 g jahod očištěných a nakrájených na kousky
  • 300 – 500 g krupicového cukru
  • špetka kyseliny citronové

Jahody pozvolna vařte zhruba 25 minut. Přidejte cukr podle toho, jak jsou jahody sladké, a ještě 5 minut povařte, aby džem zhoustl, ke konci přidejte kyselinu citronovou. Džem nalijte do připravených sklenic, uzavřete je, otočte dnem vzhůru a nechce vychladnout.

Jahodový džem

  • 750 g jahod očištěných a nakrájených na kousky
  • 300 – 500 g krupicového cukru
  • špetka kyseliny citronové

Jahody pozvolna vařte zhruba 25 minut. Přidejte cukr podle toho, jak jsou jahody sladké, a ještě 5 minut povařte, aby džem zhoustl, ke konci přidejte kyselinu citronovou. Džem nalijte do připravených sklenic, uzavřete je, otočte dnem vzhůru a nechce vychladnout.

Jahodové knedlíky

  • 130 g hrubé mouky
  • 250 g měkkého tvarohu v kostce Boni
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • čerstvé jahody

Na ozdobu:

  • rozpuštěné máslo + moučkový cukr
  • nastrouhaný tvrdý tvaroh Karlova Koruna

Z mouky, tvarohu, žloutku a špetky soli vypracujte vláčné těsto. Nechte ho chvilku odpočinout. Pak z těsta vytvořte váleček a nakrájejte ho na menší špalíčky. Každý prsty roztáhněte, doprostřed dejte jahodu a zabalte kulatý knedlík. Knedlíky vhazujte do vroucí vody, vždy promíchejte, aby se odlepily ode dna. Vařte je 5–7 minut. Jakmile vyplavou na hladinu, vylovte je dřevěnou naběračkou Podávejte přelité máslem, pocukrované a posypané tvarohem.

Jahodové knedlíky

  • 130 g hrubé mouky
  • 250 g měkkého tvarohu v kostce Boni
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • čerstvé jahody

Na ozdobu:

  • rozpuštěné máslo + moučkový cukr
  • nastrouhaný tvrdý tvaroh Karlova Koruna

Z mouky, tvarohu, žloutku a špetky soli vypracujte vláčné těsto. Nechte ho chvilku odpočinout. Pak z těsta vytvořte váleček a nakrájejte ho na menší špalíčky. Každý prsty roztáhněte, doprostřed dejte jahodu a zabalte kulatý knedlík. Knedlíky vhazujte do vroucí vody, vždy promíchejte, aby se odlepily ode dna. Vařte je 5–7 minut. Jakmile vyplavou na hladinu, vylovte je dřevěnou naběračkou Podávejte přelité máslem, pocukrované a posypané tvarohem.

Jahodový koktejl

  • pořádná hrst zralých jahod, omytých a zbavených stopek + celé jahody na ozdobu
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 2 lžíce Boni zakysané smetany
  • krupicový cukr podle chuti a sladkosti jahod
  • citron a krystalový cukr na ozdobu

Všechny suroviny rozmixujte dohladka, podle chuti přislaďte. Koktejl trochu vychlaďte, před podáváním promíchejte. Nalijte do sklenic a ozdobte jahodami. Hrdla sklenic můžete také ozdobit krystalovým cukrem: nejprve je přejeďte klínkem citronu a pak obraťte do misky s nasypaným cukrem. Do sklenic nalijte koktejl a ozdobte jahodami.

Jahodový koktejl

  • pořádná hrst zralých jahod, omytých a zbavených stopek + celé jahody na ozdobu
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 2 lžíce Boni zakysané smetany
  • krupicový cukr podle chuti a sladkosti jahod
  • citron a krystalový cukr na ozdobu

Všechny suroviny rozmixujte dohladka, podle chuti přislaďte. Koktejl trochu vychlaďte, před podáváním promíchejte. Nalijte do sklenic a ozdobte jahodami. Hrdla sklenic můžete také ozdobit krystalovým cukrem: nejprve je přejeďte klínkem citronu a pak obraťte do misky s nasypaným cukrem. Do sklenic nalijte koktejl a ozdobte jahodami.

Jahodový sirup

  • 1 kg omytých jahod
  • 800 g hnědého cukru
  • 100 ml vody
  • 1 lžička kyseliny citronové

Jahody posypte ve vrstvách cukrem, kterým i navrchu skončete. Na chladném místě nechte stát 3–4 dny. Uvolněnou šťávu sceďte, k jahodám přidejte vodu a vylisujte je. Šťávy smíchejte, přeceďte přes jemné sítko a zahřejte k mírnému varu. Přidejte kyselinou citronovou a 2 minuty povařte. Nechte vychladnout, slijte do lahve a uchovávejte v chladu. Podávejte naředěné vodou, podle chuti perlivou.

Jahodový sirup

  • 1 kg omytých jahod
  • 800 g hnědého cukru
  • 100 ml vody
  • 1 lžička kyseliny citronové

Jahody posypte ve vrstvách cukrem, kterým i navrchu skončete. Na chladném místě nechte stát 3–4 dny. Uvolněnou šťávu sceďte, k jahodám přidejte vodu a vylisujte je. Šťávy smíchejte, přeceďte přes jemné sítko a zahřejte k mírnému varu. Přidejte kyselinou citronovou a 2 minuty povařte. Nechte vychladnout, slijte do lahve a uchovávejte v chladu. Podávejte naředěné vodou, podle chuti perlivou.