NAKUPUJTE HEZKY ČESKY

NAŠE AKCE A SLEVY

Řada skvělých akcí, slev a exkluzivních produktů čeká jen na vás. Přijďte a vyberte si!

NAŠE PRODUKTY

Kvalitní produkty, privátní značky a výrobky lokálních dodavatelů. To vše seženete v PENNY!

PENNY KARTA

Vše, co potřebujete vědět k PENNY kartě a naší mobilní aplikaci PENNY.

NAŠE KAMPANĚ

Chcete pořídit svým dětem něco pěkného, třeba plyšáka? Nebo hledáte nějaký dobrý tip na časopis k vaření?

PENNY KOUTEK

Omezujeme plýtvání potravinami a přinášíme vám nápady, jak se také zapojit. Inspirujte se našimi tipy a recepty.

NAKUPUJTE HEZKY ČESKY

NAŠE AKCE A SLEVY

Řada skvělých akcí, slev a exkluzivních produktů čeká jen na vás. Přijďte a vyberte si!

NAŠE PRODUKTY

Kvalitní produkty, privátní značky a výrobky lokálních dodavatelů. To vše seženete v PENNY!

PENNY KARTA

Vše, co potřebujete vědět k PENNY kartě a naší mobilní aplikaci PENNY.

NAŠE KAMPANĚ

Chcete pořídit svým dětem něco pěkného, třeba plyšáka? Nebo hledáte nějaký dobrý tip na časopis k vaření?

PENNY KOUTEK

Omezujeme plýtvání potravinami a přinášíme vám nápady, jak se také zapojit. Inspirujte se našimi tipy a recepty.

Už žádné banány v koši

Už žádné banány v koši

Už žádné banány v koši

Konzumace banánů je pro naše tělo prospěšná. Toto exotické ovoce v sobě obsahuje vitaminy skupiny C, B, vitamín A a minerály jako např. hořčík, vápník, fosfor a draslík. Působí tak blahodárně na mozek a nervovou i svalovou soustavu. Nezapomínejte věnovat pozornost výběru jednotlivých plodů a jejich správnému uskladnění, aby vám vydržely kvalitní a čerstvé.

Jaký banán vybrat

Postupným zráním mění banány své výživové vlastnosti. Čím je banán zralejší, tím je sladší, neboť obsahuje vyšší množství jednoduchých cukrů. Nahnědlé banány v sobě ale zároveň obsahují více antioxidantů. Naopak zelené banány jsou bohatší na draslík, ten pomáhá regulaci nálady a prospívá našemu srdci. Díky nižšímu množství cukru jsou zelené banány také méně kalorické.

 

Jaká barva je pro vás vhodná

• Zelené banány – ještě nejsou zralé. Ideální volba, pokud potřebujete banány nakoupit dopředu a uskladnit.

• Žluté banány – žlutá barva slupky značí zralé plody. Čím je barva sytější a jasnější, tím jsou plody zralejší. Tyto banány vám doma ještě pár dní vydrží.

• Banány s hnědými tečkami – jsou nejsladší. Čím větší tečky jsou, tím sladší banán bude. Tyto banány nejsou vhodné ke skladování, ale k okamžité spotřebě.

• Našedlé banány – plodům s našedlou slupkou se vyhněte. Šedá barva značí, že banán prošel prostředím s nízkou teplotou pod 10 °C.

Jak skladovat rajčata

Jaká barva je pro vás vhodná

Jaká barva je pro vás vhodná

• Zelené banány – ještě nejsou zralé. Ideální volba, pokud potřebujete banány nakoupit dopředu a uskladnit.

• Žluté banány – žlutá barva slupky značí zralé plody. Čím je barva sytější a jasnější, tím jsou plody zralejší. Tyto banány vám doma ještě pár dní vydrží.

• Banány s hnědými tečkami – jsou nejsladší. Čím větší tečky jsou, tím sladší banán bude. Tyto banány nejsou vhodné ke skladování, ale k okamžité spotřebě.

• Našedlé banány – plodům s našedlou slupkou se vyhněte. Šedá barva značí, že banán prošel prostředím s nízkou teplotou pod 10 °C.

Jak skladovat rajčata

Jak banány skladovat

• Banány patří mezi exotické ovoce – neskladujte je v lednici, ale při pokojové teplotě. Nízké teploty berou banánům chuť.

• Banány vám vydrží déle, pokud trs rozdělíte na jednotlivé plody.

• Životnost banánů rovněž prodloužíte, pokud jejich stopky obalíte do potravinové fólie.

• Banány skladujte na vzduchu v košíku nebo v misce.

• Vyvarujte se vlhkým místům a místům, kam svítí slunce.

Upečte, naložte nebo usušte!

Jak banány skladovat

Jak banány skladovat

• Banány patří mezi exotické ovoce – neskladujte je v lednici, ale při pokojové teplotě. Nízké teploty berou banánům chuť.

• Banány vám vydrží déle, pokud trs rozdělíte na jednotlivé plody.

• Životnost banánů rovněž prodloužíte, pokud jejich stopky obalíte do potravinové fólie.

• Banány skladujte na vzduchu v košíku nebo v misce.

• Vyvarujte se vlhkým místům a místům, kam svítí slunce.

Upečte, naložte nebo usušte!

Co s přezrálými banány

Někdy se stane, že banány nestihnete zkonzumovat a přezrají. I přezrálé banány se však dají v kuchyni skvěle využít.

Inspirujte se recepty Martina Škody zde.

Náš tip: Domácí banánové chipsy

Upečte, naložte nebo usušte!

• Objevily se na banánech hnědé tečky dříve, než jste čekali? Jestli vám velmi zralé banány nechutnají, můžete je využít na přípravu domácích banánových chipsů.

• Banány nakrájejte na cca 0,3 cm silná kolečka.

• Banánová kolečka namočte do vody s citronovou šťávou – přidáte jim na chuti a navíc vám nezačnou hnědnout.

• Naskládejte banány přímo na rošt z trouby, díky němu se k chipsům dostane teplý vzduch ze všech stran a sušení bude rychlejší. Případně můžete kolečka naskládat i na plech vyložený pečicím papírem, pak ale počítejte s delší dobou sušení.

• Rošt vložte do trouby předehřáté na 30 – 40 °C, umístěte pod něj plech pro zachycování odpařující se tekutiny. Po hodině sušení zvyšte teplotu na 60 – 70 °C.

• Banány sušte cca 3 hodiny a v polovině sušení je obraťte.

• Chipsy nechte vychladnout na mřížce, svou křupavost získají až po vychladnutí na pokojovou teplotu.

• Chipsy uskladněte v uzavíratelné skleněné nebo plastové dóze. Vydrží vám i několik měsíců.

Náš tip: Domácí banánové chipsy

Náš tip: Domácí banánové chipsy

Upečte, naložte nebo usušte!

• Objevily se na banánech hnědé tečky dříve, než jste čekali? Jestli vám velmi zralé banány nechutnají, můžete je využít na přípravu domácích banánových chipsů.

• Banány nakrájejte na cca 0,3 cm silná kolečka.

• Banánová kolečka namočte do vody s citronovou šťávou – přidáte jim na chuti a navíc vám nezačnou hnědnout.

• Naskládejte banány přímo na rošt z trouby, díky němu se k chipsům dostane teplý vzduch ze všech stran a sušení bude rychlejší. Případně můžete kolečka naskládat i na plech vyložený pečicím papírem, pak ale počítejte s delší dobou sušení.

• Rošt vložte do trouby předehřáté na 30 – 40 °C, umístěte pod něj plech pro zachycování odpařující se tekutiny. Po hodině sušení zvyšte teplotu na 60 – 70 °C.

• Banány sušte cca 3 hodiny a v polovině sušení je obraťte.

• Chipsy nechte vychladnout na mřížce, svou křupavost získají až po vychladnutí na pokojovou teplotu.

• Chipsy uskladněte v uzavíratelné skleněné nebo plastové dóze. Vydrží vám i několik měsíců.

Recept Martina Škody: Čokoládový banánový chlebíček

A jestli vám zbyly ještě nějaké banány navíc, vyzkoušejte Martinův inspirativní recept. Celý recept zde