NAKUPUJTE HEZKY ČESKY

NAŠE AKCE A SLEVY

Řada skvělých akcí, slev a exkluzivních produktů čeká jen na vás. Přijďte a vyberte si!

NAŠE PRODUKTY

Kvalitní produkty, privátní značky a výrobky lokálních dodavatelů. To vše seženete v PENNY!

PENNY KARTA

Vše, co potřebujete vědět k PENNY kartě a naší mobilní aplikaci PENNY.

NAŠE KAMPANĚ

Chcete pořídit svým dětem něco pěkného, třeba plyšáka? Nebo hledáte nějaký dobrý tip na časopis k vaření?

PENNY KOUTEK

Omezujeme plýtvání potravinami a přinášíme vám nápady, jak se také zapojit. Inspirujte se našimi tipy a recepty.

NAKUPUJTE HEZKY ČESKY

NAŠE AKCE A SLEVY

Řada skvělých akcí, slev a exkluzivních produktů čeká jen na vás. Přijďte a vyberte si!

NAŠE PRODUKTY

Kvalitní produkty, privátní značky a výrobky lokálních dodavatelů. To vše seženete v PENNY!

PENNY KARTA

Vše, co potřebujete vědět k PENNY kartě a naší mobilní aplikaci PENNY.

NAŠE KAMPANĚ

Chcete pořídit svým dětem něco pěkného, třeba plyšáka? Nebo hledáte nějaký dobrý tip na časopis k vaření?

PENNY KOUTEK

Omezujeme plýtvání potravinami a přinášíme vám nápady, jak se také zapojit. Inspirujte se našimi tipy a recepty.

Cibule je základ

Cibule je základ

Cibule je základ

O tom, že cibule je základ kulinářských úspěchů, není pochyb. Pokrmům propůjčuje aroma, plnou chuť i příjemnou sladkost. Aby nám vydržela co nejdéle, je potřeba věnovat náležitou pozornost jejímu výběru při nákupu i jejímu uskladnění.

Jak správně vybrat cibuli

Na kvalitě cibule se značně podepisuje způsob, jakým je před prodejem skladována. Na co je potřeba dát pozor při jejím výběru? Kvalitní cibule musí mít lesklou, hladkou slupku, musí být úměrně těžká ke své velikosti, a hlavně musí být zcela tvrdá. 

Rozhodně se vyhýbejte vyschlým, měkkým a lehkým cibulím. Ty by vám v kuchyni bohužel už moc neposloužily. Na cibuli by se rovněž neměl objevovat ani náznak černé plísně. Nesahejte ani po cibulích, na kterých je patrný zelený klíček. Ten značí, že cibule byla skladována v teple a nebude již úplně kvalitní.

Jak správně vybrat cibuli

Jak správně vybrat cibuli

Jak správně vybrat cibuli

Na kvalitě cibule se značně podepisuje způsob, jakým je před prodejem skladována. Na co je potřeba dát pozor při jejím výběru? Kvalitní cibule musí mít lesklou, hladkou slupku, musí být úměrně těžká ke své velikosti, a hlavně musí být zcela tvrdá. 

Rozhodně se vyhýbejte vyschlým, měkkým a lehkým cibulím. Ty by vám v kuchyni bohužel už moc neposloužily. Na cibuli by se rovněž neměl objevovat ani náznak černé plísně. Nesahejte ani po cibulích, na kterých je patrný zelený klíček. Ten značí, že cibule byla skladována v teple a nebude již úplně kvalitní.

Jak správně vybrat cibuli

Kde a jak cibuli skladovat

Cibule dostupná v obchodech má již vysušenou slupku a je tedy vhodná i k dlouhodobějšímu skladování. Důležité je vybrat suché, temné a chladné místo, tam se bude cibuli dařit nejlépe. Ve vzdušných dřevěných bedýnkách můžete cibuli skladovat na zemi nebo nižších policích ve spíži. 

Náš tip: Cibuli se dobře daří na vzdušných místech, můžete ji tedy bez obav zavěsit. K tomu vám dobře poslouží starší čistá silonka, do které umístíte cibuli jednu po druhé a jednotlivé kusy oddělíte uzlíky. Jakmile budete cibuli potřebovat, jednoduše ji odstřihnete

Kde a jak cibuli skladovat

Kde a jak cibuli skladovat

Kde a jak cibuli skladovat

Cibule dostupná v obchodech má již vysušenou slupku a je tedy vhodná i k dlouhodobějšímu skladování. Důležité je vybrat suché, temné a chladné místo, tam se bude cibuli dařit nejlépe. Ve vzdušných dřevěných bedýnkách můžete cibuli skladovat na zemi nebo nižších policích ve spíži. 

Náš tip: Cibuli se dobře daří na vzdušných místech, můžete ji tedy bez obav zavěsit. K tomu vám dobře poslouží starší čistá silonka, do které umístíte cibuli jednu po druhé a jednotlivé kusy oddělíte uzlíky. Jakmile budete cibuli potřebovat, jednoduše ji odstřihnete

Kde a jak cibuli skladovat

A ještě něco navíc

Trápí vás při krájení cibule nepříjemné slzení? Můžete ho zmírnit, pokud budete pro práci s cibulí používat opravdu ostrý nůž. Pomůže také, když cibuli před krájením necháte nějakou dobu v lednici nebo chvíli v mrazáku. Chlad zabrání šíření dráždivých silic.

 

Náš tip: Cibulová marmeláda z červené cibul

70 g másla
2 lžíce SAN FABIO olivového oleje
1,2 kg červené cibule nakrájené na kolečka
2 stroužky česneku nakrájené na plátky
70 g hnědého cukru
sůl a pepř
špetka chilli koření (nemusí být)
300 ml červeného vína
170 ml červeného vinného octa
150 ml portského vína

V hrnci rozehřejte máslo a olej. Vsypte cibuli a česnek a míchejte, až se tukem obalí. Posypte cukrem, solí a pepřem, případně chilli kořením, promíchejte. Stáhněte plamen na minimum a odkryté vařte za občasného promíchání 40–50 minut, až se vzniklá šťáva odpaří a cibule začne karamelizovat. Přilijte víno, ocet a portské a vařte na prudším ohni za častého míchání 30 minut. Až cibule získá téměř mahagonový odstín a tekutina se odpaří na zhruba dvě třetiny původního množství, odstavte hrnec, nechte cibuládu trochu zchladnout a potom ji plňte do skleniček. Pevně je uzavřete.

Cibulová marmeláda

Náš tip: Cibulová marmeláda z červené cibul

Náš tip: Cibulová marmeláda z červené cibul

70 g másla
2 lžíce SAN FABIO olivového oleje
1,2 kg červené cibule nakrájené na kolečka
2 stroužky česneku nakrájené na plátky
70 g hnědého cukru
sůl a pepř
špetka chilli koření (nemusí být)
300 ml červeného vína
170 ml červeného vinného octa
150 ml portského vína

V hrnci rozehřejte máslo a olej. Vsypte cibuli a česnek a míchejte, až se tukem obalí. Posypte cukrem, solí a pepřem, případně chilli kořením, promíchejte. Stáhněte plamen na minimum a odkryté vařte za občasného promíchání 40–50 minut, až se vzniklá šťáva odpaří a cibule začne karamelizovat. Přilijte víno, ocet a portské a vařte na prudším ohni za častého míchání 30 minut. Až cibule získá téměř mahagonový odstín a tekutina se odpaří na zhruba dvě třetiny původního množství, odstavte hrnec, nechte cibuládu trochu zchladnout a potom ji plňte do skleniček. Pevně je uzavřete.

Cibulová marmeláda