NAKUPUJTE HEZKY ČESKY

NAŠE AKCE A SLEVY

Řada skvělých akcí, slev a exkluzivních produktů čeká jen na vás. Přijďte a vyberte si!

NAŠE PRODUKTY

Kvalitní produkty, privátní značky a výrobky lokálních dodavatelů. To vše seženete v PENNY!

PENNY KARTA

Vše, co potřebujete vědět k PENNY kartě a naší mobilní aplikaci PENNY.

NAŠE KAMPANĚ

Chcete pořídit svým dětem něco pěkného, třeba plyšáka? Nebo hledáte nějaký dobrý tip na časopis k vaření?

PENNY KOUTEK

Omezujeme plýtvání potravinami a přinášíme vám nápady, jak se také zapojit. Inspirujte se našimi tipy a recepty.

NAKUPUJTE HEZKY ČESKY

NAŠE AKCE A SLEVY

Řada skvělých akcí, slev a exkluzivních produktů čeká jen na vás. Přijďte a vyberte si!

NAŠE PRODUKTY

Kvalitní produkty, privátní značky a výrobky lokálních dodavatelů. To vše seženete v PENNY!

PENNY KARTA

Vše, co potřebujete vědět k PENNY kartě a naší mobilní aplikaci PENNY.

NAŠE KAMPANĚ

Chcete pořídit svým dětem něco pěkného, třeba plyšáka? Nebo hledáte nějaký dobrý tip na časopis k vaření?

PENNY KOUTEK

Omezujeme plýtvání potravinami a přinášíme vám nápady, jak se také zapojit. Inspirujte se našimi tipy a recepty.

Jak na rajčata

Jak na rajčata

Jak na rajčata

Rajčata jsou velmi oblíbenou součástí naší kuchyně, ať už je připravujeme za tepla, za studena do salátů a nebo je jíme jen tak. Pojďme se na rajčata podívat pěkně zblízka, abychom je uměli správně vybrat a skladovat tak, abychom si na nich vždy pochutnali a nemuseli je vyhazovat.

Jak správně nakoupit rajčata

Pokud na zahrádce nepěstujete svá vlastní rajčata, je důležité věnovat náležitou pozornost jejich výběru při nákupu. Na trhu je dostupných několik druhů rajčat, které se liší svou barvou, tvarem a velikostí.

 

Prvním vodítkem k chutnému rajčeti je jeho barva, ta by měla vždy odpovídat danému druhu, rajče by mělo také příjemně vonět a mělo by být přiměřeně měkké, ale zase ne úplně rozměklé, to už by vám doma moc dlouho nevydrželo. Rozhodně se vyhněte potlučeným rajčatům, ta jsou odsouzena k rychlejší zkáze

Jak správně nakoupit rajčata

Jak správně nakoupit rajčata

Jak správně nakoupit rajčata

Pokud na zahrádce nepěstujete svá vlastní rajčata, je důležité věnovat náležitou pozornost jejich výběru při nákupu. Na trhu je dostupných několik druhů rajčat, které se liší svou barvou, tvarem a velikostí.

 

Prvním vodítkem k chutnému rajčeti je jeho barva, ta by měla vždy odpovídat danému druhu, rajče by mělo také příjemně vonět a mělo by být přiměřeně měkké, ale zase ne úplně rozměklé, to už by vám doma moc dlouho nevydrželo. Rozhodně se vyhněte potlučeným rajčatům, ta jsou odsouzena k rychlejší zkáze

Jak správně nakoupit rajčata

Jak skladovat rajčata

Rajčata mají schopnost dozrát i po utržení. Nejchutnější a nejvoňavější jsou však rajčata, která plně dozrála přímo na keři.

Abychom neublížili chuti rajčat, uděláme nejlépe, když je necháme při pokojové teplotě, případně v trochu chladnějším prostředí spíže. Pokud jednotlivé plody zabalíte do novin nebo papírového sáčku, podpoříte jejich dozrání.

Lednice chuti rajčat škodí. Nízké teploty jim totiž ubírají na chuti. Na druhou stranu však uskladnění v lednici prodlužuje jejich trvanlivost. Pokud tedy hrozí, že běžně nakoupená celoroční rajčata nestihnete spotřebovat, nebojte se je dát do chladu a využít později.

Jak skladovat rajčata

Jak skladovat rajčata

Jak skladovat rajčata

Rajčata mají schopnost dozrát i po utržení. Nejchutnější a nejvoňavější jsou však rajčata, která plně dozrála přímo na keři.

Abychom neublížili chuti rajčat, uděláme nejlépe, když je necháme při pokojové teplotě, případně v trochu chladnějším prostředí spíže. Pokud jednotlivé plody zabalíte do novin nebo papírového sáčku, podpoříte jejich dozrání.

Lednice chuti rajčat škodí. Nízké teploty jim totiž ubírají na chuti. Na druhou stranu však uskladnění v lednici prodlužuje jejich trvanlivost. Pokud tedy hrozí, že běžně nakoupená celoroční rajčata nestihnete spotřebovat, nebojte se je dát do chladu a využít později.

Jak skladovat rajčata

Náš tip: Upečte, naložte nebo usušte!

Upečte, naložte nebo usušte!

Pečená rajčata

2,5 kg rajčat, překrojených podélně napůl
olivový olej na pokapání 1 lžíce přírodního cukru
1 palice česneku, stroužky vyloupané a prolisované
2–3 snítky tymiánu, lístky odrhnuté

Troubu předehřejte na 110 °C. Na plech vyložený pečicím papírem dejte rajčata, řeznou stranou nahoru, pokapejte olivovým olejem, posypte cukrem, potřete česnekem a posypte tymiánem. Pečte 2–3 hodiny. Rajčata plňte do sterilizovaných sklenic. V lednici vydrží asi týden, pokud byste je chtěli uskladnit, sterilujte je 20 minut při 80 °C.

Náš tip: Upečte, naložte nebo usušte!

Náš tip: Upečte, naložte nebo usušte!

Upečte, naložte nebo usušte!

Pečená rajčata

2,5 kg rajčat, překrojených podélně napůl
olivový olej na pokapání 1 lžíce přírodního cukru
1 palice česneku, stroužky vyloupané a prolisované
2–3 snítky tymiánu, lístky odrhnuté

Troubu předehřejte na 110 °C. Na plech vyložený pečicím papírem dejte rajčata, řeznou stranou nahoru, pokapejte olivovým olejem, posypte cukrem, potřete česnekem a posypte tymiánem. Pečte 2–3 hodiny. Rajčata plňte do sterilizovaných sklenic. V lednici vydrží asi týden, pokud byste je chtěli uskladnit, sterilujte je 20 minut při 80 °C.

Upečte, naložte nebo usušte!

Naložená cherry rajčátka

10 kuliček černého pepře
5 kuliček nového koření
5 hřebíčků
1 svitek skořice
1 sušená chilli paprička
1 litr jablečného octa
70 ml 100% jablečné šťávy
700 g tvrdých třešňových rajčátek (nejlépe žlutých a červených a se stopkami) 10 lístků bazalky

Koření svažte do gázového pytlíčku, aby se vám lépe vyndávalo. Ocet a jablečnou šťávu přiveďte k varu, seberte pěnu a přidejte koření. Vařte 10 minut. Vyjměte koření a nechte zchladnout. Každé rajčátko propíchněte několikrát párátkem. Rovnejte je do sterilizované sklenice, prokládejte lístky bazalky. Zalijte octovým nálevem tak, aby byla úplně ponořená. Uzavřete a nechte v chladu alespoň 4–6 týdnů uležet.

Upečte, naložte nebo usušte!

Naložená cherry rajčátka

10 kuliček černého pepře
5 kuliček nového koření
5 hřebíčků
1 svitek skořice
1 sušená chilli paprička
1 litr jablečného octa
70 ml 100% jablečné šťávy
700 g tvrdých třešňových rajčátek (nejlépe žlutých a červených a se stopkami) 10 lístků bazalky

Koření svažte do gázového pytlíčku, aby se vám lépe vyndávalo. Ocet a jablečnou šťávu přiveďte k varu, seberte pěnu a přidejte koření. Vařte 10 minut. Vyjměte koření a nechte zchladnout. Každé rajčátko propíchněte několikrát párátkem. Rovnejte je do sterilizované sklenice, prokládejte lístky bazalky. Zalijte octovým nálevem tak, aby byla úplně ponořená. Uzavřete a nechte v chladu alespoň 4–6 týdnů uležet.

Upečte, naložte nebo usušte!

Domácí sušená nakládaná rajčata

kvalitní masitá rajčata
česnek
olivový olej
bylinky dle chuti (bazalka, oregano)
sůl, cukr
kapary (nemusí být)

Rajčata přepulte a naskládejte do zapékací mísy řezem nahoru. Každé rajče osolte, trochu pocukrujte a zakápněte kvalitním olivovým olejem. Můžete přidat oregano či bazalku dle chuti. Troubu předehřejte na 220 °C, když je rozpálená, vložte do ní rajčata a troubu vypněte. Rajčata sušte, dokud trouba úplně nevychladne. Během sušení neotvírejte dvířka trouby. Připravte si sklenice a suroviny na nakládání – česnek, bazalku, případně kapary. V několika vrstvách na sebe skládejte rajčata, bazalku, česnek, případně další oblíbené suroviny a vše zalijte olivovým olejem. Naložená rajčata skladujte v lednici, kde vám vydrží až měsíc.

 

Upečte, naložte nebo usušte!

Domácí sušená nakládaná rajčata

kvalitní masitá rajčata
česnek
olivový olej
bylinky dle chuti (bazalka, oregano)
sůl, cukr
kapary (nemusí být)

Rajčata přepulte a naskládejte do zapékací mísy řezem nahoru. Každé rajče osolte, trochu pocukrujte a zakápněte kvalitním olivovým olejem. Můžete přidat oregano či bazalku dle chuti. Troubu předehřejte na 220 °C, když je rozpálená, vložte do ní rajčata a troubu vypněte. Rajčata sušte, dokud trouba úplně nevychladne. Během sušení neotvírejte dvířka trouby. Připravte si sklenice a suroviny na nakládání – česnek, bazalku, případně kapary. V několika vrstvách na sebe skládejte rajčata, bazalku, česnek, případně další oblíbené suroviny a vše zalijte olivovým olejem. Naložená rajčata skladujte v lednici, kde vám vydrží až měsíc.