NAŠE AKCE

Řada skvělých akcí, slev a exkluzivních produktů čeká jen na vás. Přijďte a vyberte si!

NAŠE PRODUKTY

Kvalitní produkty, privátní značky a výrobky lokálních dodavatelů. To vše seženete v PENNY!

PENNY KARTA

Vše, co potřebujete vědět k PENNY kartě a naší mobilní aplikaci PENNY.

NAŠE KAMPANĚ

Získejte kvalitní odolné nádobí značky VIVESS s 50% slevou! Nebo jen hledáte nějaký dobrý tip na časopis k vaření?

PENNY KOUTEK

Omezujeme plýtvání potravinami a přinášíme vám nápady, jak se také zapojit. Inspirujte se našimi tipy a recepty.

NAŠE AKCE

Řada skvělých akcí, slev a exkluzivních produktů čeká jen na vás. Přijďte a vyberte si!

NAŠE PRODUKTY

Kvalitní produkty, privátní značky a výrobky lokálních dodavatelů. To vše seženete v PENNY!

PENNY KARTA

Vše, co potřebujete vědět k PENNY kartě a naší mobilní aplikaci PENNY.

NAŠE KAMPANĚ

Získejte kvalitní odolné nádobí značky VIVESS s 50% slevou! Nebo jen hledáte nějaký dobrý tip na časopis k vaření?

PENNY KOUTEK

Omezujeme plýtvání potravinami a přinášíme vám nápady, jak se také zapojit. Inspirujte se našimi tipy a recepty.

Už žádné banány v koši

Už žádné banány v koši

Vše o vajíčkách

Mnoho z nás se v kuchyni bez vajíček neobejde. Jsou nedílnou součástí spousty pokrmů, ať už vařených či pečených, zdrojem kvalitních bílkovin i mnoha vitamínů. Patříte mezi ty, kteří si nedělní snídani neumí bez vajíček představit? Pak se inspirujte naším článkem a zjistěte, jak se k vajíčkům chovat tak, aby vám vydržela co nejdéle.

Jak správně nakoupit vajíčka V obchodě vždy zkontrolujte neporušenost vajíček. Nikdy nekupujte vajíčka s nakřáplou nebo jinak poškozenou skořápkou. Výživové hodnoty vajec s hnědou a bílou skořápkou jsou totožné. Můžete tedy bez obav zvolit jednu nebo druhou variantu.

Jak skladovat vajíčka

• Vajíčka by měla být uložena v lednici v co nejchladnějším místě, tedy v horní polici vzadu. Nenechte se zmást výrobci lednic, kteří přihrádku na vajíčka umisťují z praktických důvodů do dvířek. Můžete si ji jednoduše přendat, kam budete potřebovat.

• Vajíčka skladujte v lednici maximálně tři týdny při teplotě 5 – 8 °C.

• Vajíčka skladujte špičkou dolů a tupým koncem vzhůru. Na oblém konci jsou umístěny póry, které přijímají, pro vajíčka důležitý, kyslík.

• Vajíčka nevystavujte prudkým změnám teploty, stejně tak nesmí přijít do kontaktu se slunečními paprsky.

• Vajíčka nikdy neomývejte, zbavili byste je ochranného povlaku, který je chrání před vnějším prostředím.

Jak skladovat rajčata

Jak skladovat vajíčka

Jak skladovat vajíčka

• Vajíčka by měla být uložena v lednici v co nejchladnějším místě, tedy v horní polici vzadu. Nenechte se zmást výrobci lednic, kteří přihrádku na vajíčka umisťují z praktických důvodů do dvířek. Můžete si ji jednoduše přendat, kam budete potřebovat.

• Vajíčka skladujte v lednici maximálně tři týdny při teplotě 5 – 8 °C.

• Vajíčka skladujte špičkou dolů a tupým koncem vzhůru. Na oblém konci jsou umístěny póry, které přijímají, pro vajíčka důležitý, kyslík.

• Vajíčka nevystavujte prudkým změnám teploty, stejně tak nesmí přijít do kontaktu se slunečními paprsky.

• Vajíčka nikdy neomývejte, zbavili byste je ochranného povlaku, který je chrání před vnějším prostředím.

Jak skladovat rajčata

Jak snadno určit čerstvost vajec

• Nejste si jisti čerstvostí vajec, které máte v lednici? Stačí udělat jednoduchý test, který vám prozradí, jak na tom vajíčka jsou:

• Naplňte sklenici čistou vodou.

• Ponořte do sklenice vejce.

• Pokud vejce klesne ke dnu, je čerstvé.

• Pokud se ode dna mírně zvedá, je ještě v pořádku.

• Pokud se blíží k hladině, je zkažené a není vhodné ke konzumaci.

Upečte, naložte nebo usušte!

Jak snadno určit čerstvost vajec

Jak snadno určit čerstvost vajec

• Nejste si jisti čerstvostí vajec, které máte v lednici? Stačí udělat jednoduchý test, který vám prozradí, jak na tom vajíčka jsou:

• Naplňte sklenici čistou vodou.

• Ponořte do sklenice vejce.

• Pokud vejce klesne ke dnu, je čerstvé.

• Pokud se ode dna mírně zvedá, je ještě v pořádku.

• Pokud se blíží k hladině, je zkažené a není vhodné ke konzumaci.

Upečte, naložte nebo usušte!

Jak správně uvařit vejce

Naměkko

  • Tekutý žloutek a lehce tuhý bílek
  • 4 minuty při mírném varu
  • Vložte vejce do vařící vody, počkejte, až začne znovu vřít a vařte 4 minuty.
  • Vejce zchlaďte studenou vodou, ale jen pár sekund, musí zůstat teplá.
  • Podávejte ve skořápce.

 

Na hniličku

  • Žloutek ztuhlý při vnějším okraji, tuhý bílek
  • 4 a půl minuty při mírném varu
  • Postup je stejný jako u vajíček naměkko, ale podávejte oloupané.

 

Natvrdo

  • Tuhý bílek i tuhý žloutek
  • 7 minut při mírném varu
  • Postup je stejný jako u vajíček naměkko, ale vaří se déle. Zbytečně  
    je nepřevařujte, žloutek pak získá nazelenalou barvu.
Vajíčka

Jak správně uvařit vejce

Jak správně uvařit vejce

Naměkko

  • Tekutý žloutek a lehce tuhý bílek
  • 4 minuty při mírném varu
  • Vložte vejce do vařící vody, počkejte, až začne znovu vřít a vařte 4 minuty.
  • Vejce zchlaďte studenou vodou, ale jen pár sekund, musí zůstat teplá.
  • Podávejte ve skořápce.

 

Na hniličku

  • Žloutek ztuhlý při vnějším okraji, tuhý bílek
  • 4 a půl minuty při mírném varu
  • Postup je stejný jako u vajíček naměkko, ale podávejte oloupané.

 

Natvrdo

  • Tuhý bílek i tuhý žloutek
  • 7 minut při mírném varu
  • Postup je stejný jako u vajíček naměkko, ale vaří se déle. Zbytečně  
    je nepřevařujte, žloutek pak získá nazelenalou barvu.
Vajíčka

Náš tip: Co když zbydou vařená vejce?

Upečte, naložte nebo usušte!

Nakládaná vejce

8 menších vajec, uvařených natvrdo a oloupaných 
180 ml jablečného octa
180 ml vody
1/2  cibule, nakrájená na plátky 
100 g krystalového cukru
1 lžička hořčičného semínka
1 lžička provensálského koření 

Vejce naskládejte do sklenice. Všechny ostatní suroviny přiveďte k varu a vařte asi 5 minut, až se cukr rozpustí a cibule zprůhlední. Nechte trochu zchladnout. Lákem (i s přísadami) zalijte vejce tak, aby byla zcela potopená, a sklenici uzavřete. Vejce můžete jíst jako chuťovku už po několika dnech, v lednici vydrží až měsíc. 

Náš tip: Co když zbydou vařená vejce?

Náš tip: Co když zbydou vařená vejce?

Upečte, naložte nebo usušte!

Nakládaná vejce

8 menších vajec, uvařených natvrdo a oloupaných 
180 ml jablečného octa
180 ml vody
1/2  cibule, nakrájená na plátky 
100 g krystalového cukru
1 lžička hořčičného semínka
1 lžička provensálského koření 

Vejce naskládejte do sklenice. Všechny ostatní suroviny přiveďte k varu a vařte asi 5 minut, až se cukr rozpustí a cibule zprůhlední. Nechte trochu zchladnout. Lákem (i s přísadami) zalijte vejce tak, aby byla zcela potopená, a sklenici uzavřete. Vejce můžete jíst jako chuťovku už po několika dnech, v lednici vydrží až měsíc. 

Upečte, naložte nebo usušte!

Vaječné suflé!

3 vejce, žloutky a bílky zvlášť 
2 lžíce mléka
2 lžíce polohrubé mouky 
česneková sůl 
pepř
máslo na vymazání formiček 
1 koule mozzarelly, natrhaná 

Troubu předehřejte na 190 °C. Žloutky prošlehejte s mlékem, moukou, solí a pepřem a postupně vpravte pevný sníh z bílků. Na dno zapékacích formiček vymazaných máslem rozdělte mozzarellu a vaječné těstíčko a pečte 30 minut dozlatova.

Upečte, naložte nebo usušte!

Vaječné suflé!

3 vejce, žloutky a bílky zvlášť 
2 lžíce mléka
2 lžíce polohrubé mouky 
česneková sůl 
pepř
máslo na vymazání formiček 
1 koule mozzarelly, natrhaná 

Troubu předehřejte na 190 °C. Žloutky prošlehejte s mlékem, moukou, solí a pepřem a postupně vpravte pevný sníh z bílků. Na dno zapékacích formiček vymazaných máslem rozdělte mozzarellu a vaječné těstíčko a pečte 30 minut dozlatova.