NAŠE AKCE

Řada skvělých akcí, slev a exkluzivních produktů čeká jen na vás. Přijďte a vyberte si!

NAŠE PRODUKTY

Kvalitní produkty, privátní značky a výrobky lokálních dodavatelů. To vše seženete v PENNY!

PENNY KARTA

Vše, co potřebujete vědět k PENNY kartě a naší mobilní aplikaci PENNY.

NAŠE KAMPANĚ

Sbírejte body za nákupy a pořiďte si příbory VIVO od Villeroy & Boch již od 29,90 Kč.

PENNY KOUTEK

Omezujeme plýtvání potravinami a přinášíme vám nápady, jak se také zapojit. Inspirujte se našimi tipy a recepty.

NAŠE AKCE

Řada skvělých akcí, slev a exkluzivních produktů čeká jen na vás. Přijďte a vyberte si!

NAŠE PRODUKTY

Kvalitní produkty, privátní značky a výrobky lokálních dodavatelů. To vše seženete v PENNY!

PENNY KARTA

Vše, co potřebujete vědět k PENNY kartě a naší mobilní aplikaci PENNY.

NAŠE KAMPANĚ

Sbírejte body za nákupy a pořiďte si příbory VIVO od Villeroy & Boch již od 29,90 Kč.

PENNY KOUTEK

Omezujeme plýtvání potravinami a přinášíme vám nápady, jak se také zapojit. Inspirujte se našimi tipy a recepty.

Domů
/
PENNY koutek
/
Konec plýtvání
/
Vařte podle Martina Škody
/ Bramborová litina s houbami a sušenými švestkami

litina

litina

Bramborová litina s houbami a sušenými švestkami

Litina je recept, který se hodně dělal třeba u nás na jihu Čech. V podstatě jde o nadýchanou bramborovou placku. Kombinace se švestkami a houbami není úplně typická, ale uvidíte, že chuť hub a sladkost švestek si spolu budou skvěle rozumět. Klasické recepty, kam se dávají jen čerstvé brambory  jsem trochu upravil a doplnil taky o zbytek těch vařených, které mi zbyly v lednici.

 

Porce:
10 porcí

Ingredience

500 ml mléka

7 g sušeného droždí

lžička cukru

3 lžíce sádla

300 g uzeného boku nebo plece

250 g syrových brambor

250 g vařených brambor

velká hrst sušených hub

hrst sušených švestek bez pecky

3 stroužky česneku (nebo lžíce sušeného mletého)

400 g hrubé mouky

2 vejce

sůl, pepř

1 velká lžička sušené majoránky 

1 velká lžíce máku 

Postup

Krok 1 ze 3

Nejprve si připravte kvásek - 100 ml vlažného mléka promíchejte s droždím, lžičkou cukru a nechte asi 10 minut odpočinout. V pánvi rozehřejte lžíci sádla, přidejte na malé kostky nakrájené maso a 1-2 minuty restujte, až se zbarví. Houby namočte do horké vody, aby změkly.

 

Krok 2 ze 3

Syrové brambory nastrouhejte a vymačkejte z nich přebytečnou vodu. Poté je přesuňte do vyšší misky, přidejte nastrouhané vařené brambory, utřený česnek, sůl, pepř, mouku, vejce, uzené maso i s tukem, zbylé mléko, švestky, houby (bez vody) a mezi prsty promnutou majoránku. Nakonec přilijte připravené droždí a vše pečlivě promíchejte.

 

Krok 3 ze 3

Misku zakryjte a nechte těsto vykynout, dokud nezdvojnásobí objem. Zapněte troubu na 190°C. Pekáč (velikost cca 20 x 40 cm) vymažte zbylým sádlem, posypte mákem a přesuňte do něj připravené těsto. Poté dejte pekáč do trouby. Zhruba po 30 minutách by měl být povrch těsta krásně nazlátlý a křupavý. Před podáváním nechte litinu trochu zchladnout.

 

Na servírování

Litinu můžete podávat se salátem z kysaného zelí, okurkou, klasickým zelným salátem, nebo třeba pár lístky rukoly ochucené citronem a olejem.

 

Škoda nevědět: Vyzkoušejte klidně i variantu bez uzeného masa, jen s houbami a švestkami. Když použijete místo čerstvého česneku ten mletý sušený, jídlo pak bude snáze stravitelné i pro ty, kteří mají s česnekem normálně problém. 

 

Dobrou chuť!