NAŠE AKCE

Řada skvělých akcí, slev a exkluzivních produktů čeká jen na vás. Přijďte a vyberte si!

NAŠE PRODUKTY

Kvalitní produkty, privátní značky a výrobky lokálních dodavatelů. To vše seženete v PENNY!

PENNY KARTA

Vše, co potřebujete vědět k PENNY kartě a naší mobilní aplikaci PENNY.

NAŠE KAMPANĚ

Sbírejte body za nákupy a pořiďte si příbory VIVO od Villeroy & Boch již od 29,90 Kč.

PENNY KOUTEK

Omezujeme plýtvání potravinami a přinášíme vám nápady, jak se také zapojit. Inspirujte se našimi tipy a recepty.

NAŠE AKCE

Řada skvělých akcí, slev a exkluzivních produktů čeká jen na vás. Přijďte a vyberte si!

NAŠE PRODUKTY

Kvalitní produkty, privátní značky a výrobky lokálních dodavatelů. To vše seženete v PENNY!

PENNY KARTA

Vše, co potřebujete vědět k PENNY kartě a naší mobilní aplikaci PENNY.

NAŠE KAMPANĚ

Sbírejte body za nákupy a pořiďte si příbory VIVO od Villeroy & Boch již od 29,90 Kč.

PENNY KOUTEK

Omezujeme plýtvání potravinami a přinášíme vám nápady, jak se také zapojit. Inspirujte se našimi tipy a recepty.

Domů
/
PENNY koutek
/
Konec plýtvání
/
Vařte podle Martina Škody
/ Výborné variace tapas, kterými vyčistíte ledničku

Výborné variace tapas, kterými vyčistíte ledničku

Výborné variace tapas, kterými vyčistíte ledničku

Výborné variace tapas, kterými vyčistíte ledničku

Jednou za čas je potřeba pořádně vyčistit ledničku a špajz a zbavit se téměř všeho, co už tam nějakou chvíli leží. V tomhle video receptu vám chci ukázat, jak jsem si s tím poradil já. Tak na to mrkněte a nechte se inspirovat, jak si udělat tapas alias chuťovky z toho, co dům dal. :)

Porcí: 5 porcí

Ingredience

Na placičky ze zbytku zelí

1/2 menší hlávky zelí

svazek jarní cibulky

asi 100 ml vody

2 menší mrkve

3 vejce

hladká mouka (dle potřeby)

2 lžíce kvalitní sójové omáčky

hrst strouhanky

100 g majonézy

zbytek chilli omáčky

4 lžíce rostlinného oleje

sůl, pepř

 

Na krokety ze šťouchaných brambor od oběda

asi 500 g šťouchaných brambor nebo bramborové kaše

asi 100 g čedaru nebo jiného zralého sýra

2 lžičky sušeného mletého česneku

zbytek jarní cibulky

3 vejce

strouhanka (dle potřeby)

hladká mouka (dle potřeby)

olej na smažení

sůl, pepř

 

Na krokety ze šťouchaných brambor od oběda

asi 500 g šťouchaných brambor nebo bramborové kaše

asi 100 g čedaru nebo jiného zralého sýra

2 lžičky sušeného mletého česneku

zbytek jarní cibulky

3 vejce

strouhanka (dle potřeby)

hladká mouka (dle potřeby)

olej na smažení

sůl, pepř

Postup

Krok 1 ze 4

Zelí nasekejte na jemné nudličky, osolte a pořádně promačkejte, ať zkřehne. Mrkev nastrouhejte. V misce rozšlehejte vejce se sójovou omáčkou a trochou vody. Postupně přisypávejte moukou a míchejte, dokud nevznikne středně husté těsto. Přidejte zelí, mrkev, nasekanou jarní cibulku a strouhanku dle potřeby. Vždycky je lepší strouhanky přidat nejdřív jen trochu a dobře zamíchat. Těsto na pánvi musí vytvořit hezké placičky, ale zase by nemělo být příliš hutné.

Krok 2 ze 4

V pánvi rozehřejte olej na střední teplotu a postupně naběračkou vkládejte do pánve těsto na placičky. Lepší je dělat menší počet naráz, třeba tři, aby se vám neslepily. Placičky za občasného obracení smažte asi 5 až 7 minut nebo dokud nebudou hezky zbarvené a zelí příjemné na skus. Nakonec placičky osušte papírovou utěrkou a podávejte s majonézovým dipem. Ten je naprosto jednoduchý, stačí promíchat zbylou majonézu s chilli omáčkou a nasekanou jarní cibulkou.

Krok 3 ze 4

Šťouchané brambory, co vám zbyly od oběda, promíchejte s nastrouhaným sýrem, 1 vejcem a nasekanou jarní cibulkou. Poté směs dochuťte solí, pepřem a mletým česnekem. Dle potřeby směs zahustěte moukou a trochou strouhanky, aby z těsta šly vytvořit krokety. S moukou to ale nepřehánějte, je vždycky lepší, když krokety zůstanou hezky jemné.

Jakmile bude mít těsto správnou konzistenci, začněte tvarovat krokety podle nálady. Jednu po druhé obalte v trojobalu a dejte stranou na prkénko.

Ve vyšší pánvi nebo v hrnci rozpalte olej na vyšší teplotu a krokety usmažte dokřupava. Zabere to asi 4 minuty. Krokety podávejte jen tak nebo třeba s trochou dipu, který jste si připravili k zelným placičkám.

Škoda nevědět: Já měl šťouchané brambory hezky s opečenou slaninou a cibulkou. Pokud vám zbude jen kaše nebo brambory vařené, klidně cibulku a slaninu opečte na pánvi a do receptu si je sami přidejte.

Krok 4 ze 4

Avokádo rozmačkejte nebo nasekejte najemno, zakápněte citronem a dejte do misky. Přidejte najemno nasekanou cibulku, plátky sušených rajčat, olej, ve kterém byla rajčata naložená, česnek utřený se solí a špetku pepře. Dip dochuťte dle potřeby a dejte stranou.

Tortilly nakrájejte na trojhránky a při střední teplotě usmažte v oleji dokřupava. Osušte a podávejte s dipem.

Škoda nevědět: Olej ze sušených rajčat nikdy nevyhazujte, je skvělý na dochucení majonézy nebo třeba do dresinku na salát. Na smažení chipsů použijte stejný olej jako na krokety, není potřeba měnit.

 

Dobrou chuť.