NAKUPUJTE HEZKY ČESKY

NAŠE AKCE A SLEVY

Řada skvělých akcí, slev a exkluzivních produktů čeká jen na vás. Přijďte a vyberte si!

NAŠE PRODUKTY

Kvalitní produkty, privátní značky a výrobky lokálních dodavatelů. To vše seženete v PENNY!

PENNY KARTA

Vše, co potřebujete vědět k PENNY kartě a naší mobilní aplikaci PENNY.

NAŠE KAMPANĚ

Chcete pořídit svým dětem něco pěkného, třeba plyšáka? Nebo hledáte nějaký dobrý tip na časopis k vaření?

PENNY KOUTEK

Omezujeme plýtvání potravinami a přinášíme vám nápady, jak se také zapojit. Inspirujte se našimi tipy a recepty.

NAKUPUJTE HEZKY ČESKY

NAŠE AKCE A SLEVY

Řada skvělých akcí, slev a exkluzivních produktů čeká jen na vás. Přijďte a vyberte si!

NAŠE PRODUKTY

Kvalitní produkty, privátní značky a výrobky lokálních dodavatelů. To vše seženete v PENNY!

PENNY KARTA

Vše, co potřebujete vědět k PENNY kartě a naší mobilní aplikaci PENNY.

NAŠE KAMPANĚ

Chcete pořídit svým dětem něco pěkného, třeba plyšáka? Nebo hledáte nějaký dobrý tip na časopis k vaření?

PENNY KOUTEK

Omezujeme plýtvání potravinami a přinášíme vám nápady, jak se také zapojit. Inspirujte se našimi tipy a recepty.

Domů
/
PENNY koutek
/
Konec plýtvání
/
Vařte podle Martina Škody
/ Grilovaná kořenová zelenina s domácím dresinkem z oschlých bylinek

Grilovaná kořenová zelenina s domácím dresinkem z oschlých bylinek

Grilovaná kořenová zelenina s domácím dresinkem z oschlých bylinek

Grilovaná kořenová zelenina s domácím dresinkem z oschlých bylinek

Bramborový salát, křupavé bagetky, míchané saláty, těstoviny, grilovaná kukuřice, chřest… to všechno jsou skvělé přílohy ke grilovaným masům. Zamysleli jste se ale někdy nad tím, že na grilu můžete s přehledem připravit taky kořenovou zeleninu? Pokud ne, tak právě teď máte tu možnost:-) Rozhodnul jsem se, že z lednice vytáhnu zbytky kořenové zeleniny, vezmu úplně všechny kusy, i ty trochu „jeté“, oschlé, a udělám z nich skvělou přílohu k BBQ, která obstojí i sama o sobě.

Porcí: 5 porcí

Ingredience

Na zeleninu

4 červené řepy

velký svazek starší mrkve

3 červené cibule

svazek ředkviček

1 kedlubna

svazek jarní cibulky

2 lžíce olivového oleje

 

Na dresink

hrst ovadlých bylinek (listová petrželka, bazalka, pažitka…)

2 stroužky česneku

asi 1 lžíce tekutého medu

2 až 3 lžíce vinného octa

asi 4 lžíce olivového oleje

sůl, pepř

Postup

Krok 1 ze 5

Ze všeho nejdřív se pusťte do řepy. Zabalte ji do alobalu a prostě hoďte do ohniště. Zhruba za 60, maximálně 90 minut bude hotová.

Krok 2 ze 5

Poté dejte na gril mrkev. Neloupejte ji ani nemyjte, jenom ji za občasného otáčení grilujte tak, jak je, dokud nezčerná a nebude al dente. Přidejte taky přepůlenou kedlubnu, cibule a celé ředkvičky. Zeleninu grilujte u strany grilu na nepřímém ohni. Jakmile změkne, dejte ji stranou. Zabere to asi 10 až 15 minut, podle druhu zeleniny.

Krok 3 ze 5

Nejkratší dobu bude trvat příprava jarních cibulek. Ty jednoduše prohoďte s trochou oleje a grilujte cca 5 minut taktéž na nepřímém ohni.

Krok 4 ze 5

„Černé“ mrkve oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Cibule oloupejte a rozdělte na jednotlivé vrstvy, kedlubnu a červenou řepu také oloupejte a nakrájejte na plátky. Ředkvičky a jarní cibulky přepulte.

Škoda nevědět: Řepu můžete předpéct i v troubě – jednoduše na plechu, ani ji nemusíte balit do alobalu. Při 190 stupních to zabere zhruba 90 minut.

Krok 5 ze 5

Česnek utřete se solí najemno a dejte do misky, přidejte nasekané bylinky, med, olej, ocet, sůl a pepř. Vše pořádně promíchejte. Dresinkem zalijte ještě vlažnou zeleninu a nechte vše chvíli marinovat. Podle potřeby zeleninu dochuťte a podávejte.

 

Dobrou chuť.