NAŠE AKCE

Řada skvělých akcí, slev a exkluzivních produktů čeká jen na vás. Přijďte a vyberte si!

NAŠE PRODUKTY

Kvalitní produkty, privátní značky a výrobky lokálních dodavatelů. To vše seženete v PENNY!

PENNY KARTA

Vše, co potřebujete vědět k PENNY kartě a naší mobilní aplikaci PENNY.

NAŠE KAMPANĚ

Sbírejte body za nákupy a pořiďte si příbory VIVO od Villeroy & Boch již od 29,90 Kč.

PENNY KOUTEK

Omezujeme plýtvání potravinami a přinášíme vám nápady, jak se také zapojit. Inspirujte se našimi tipy a recepty.

NAŠE AKCE

Řada skvělých akcí, slev a exkluzivních produktů čeká jen na vás. Přijďte a vyberte si!

NAŠE PRODUKTY

Kvalitní produkty, privátní značky a výrobky lokálních dodavatelů. To vše seženete v PENNY!

PENNY KARTA

Vše, co potřebujete vědět k PENNY kartě a naší mobilní aplikaci PENNY.

NAŠE KAMPANĚ

Sbírejte body za nákupy a pořiďte si příbory VIVO od Villeroy & Boch již od 29,90 Kč.

PENNY KOUTEK

Omezujeme plýtvání potravinami a přinášíme vám nápady, jak se také zapojit. Inspirujte se našimi tipy a recepty.

Domů
/
PENNY koutek
/
Konec plýtvání
/
Vařte podle Martina Škody
/ Hustá rajčatová polévka zahuštěná starým pečivem zasypaná sýrovými “odkrojky”

Hustá rajčatová polévka zahuštěná starým pečivem zasypaná sýrovými “odkrojky”

Hustá rajčatová polévka zahuštěná starým pečivem zasypaná sýrovými “odkrojky”

Hustá rajčatová polévka zahuštěná starým pečivem zasypaná sýrovými “odkrojky”

Právě poslední dny si říkaly o nějakou poctivou horkou polévku, která zahřeje a zasytí. Na zahradě stále dozrává dost rajčat, a tak volba padla právě na ně. Abych z polévky udělal jídlo, které zasytí i k obědu, zahustil jsem ji zbytky staršího pečiva. Už delší dobu jsem také v lednici skladoval několik tvrdých odkrojků sýra, které lidé běžně vyhazují. Právě ty ale budeme potřebovat.

Porcí: 5

Ingredience

Na sýr

tvrdé okraje (odkrojky, kůra) parmazánu, grana padano nebo dalších sýrů, které vám zbydou, když všechnu měkkou část sýra již nastrouháte a zpracujete


Postup je supersnadný. Odkrojky položte na talíř a nechte rozpouštět 10 až 15 minut v mikrovlnné troubě. Sýr mezitím změní strukturu a nabyde na objemu. Jakmile totiž rozpuštěné odkrojky zchladnou, dají se snadno znovu nastrouhat. Mají výraznější chuť a tou obohatí jak tuto polévku, tak třeba těstoviny.


Pokud použijete odkrojky opravdu starých vyzrálých sýrů, je potřeba je nastrouhat. Méně vyzrálé sýry půjdou do polévky nalámat jako sýrové chipsy.

Na polévku

asi 1 kg zralých, klidně „jetých“ rajčat

hrst bazalky včetně stonků

asi 3 lžíce olivového oleje

asi 300 g starého pečiva (bagety i chleba)

asi 5 stroužků česneku

voda nebo vývar dle potřeby

sůl, pepř

citronová šťáva (podle chuti)

Postup

Krok 1 ze 2

V pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a osmahněte na něm nasekané stroužky česneku a stonky bazalky. Jakmile začnou chytat barvu, přidejte nahrubo pokrájená rajčata. Mírně je podlijte vodou, osolte, opepřete a duste asi 15 minut. Není to běžné, ale během dušení polévku rozmixujte, aby měla jemnější základ. Rajčata neloupejte ani nezbavujte semínek, díky mixování v polévce pak už nejsou cítit.

Krok 2 ze 2

Do hrnce přidejte natrhané staré pečivo, podle potřeby přilijte ještě trochu vody a polévku nechte vařit při nižší teplotě asi 10 až 15 minut, až se pečivo úplně rozvaří a polévku zahustí. Nakonec do polévky přidejte nasekané lístky bazalky, zbylý olej a podle potřeby dochuťte solí, pepřem a citronem. Polévku nechte ještě krátce prohřát.

Na servírování

pár lístků bazalky

1 lžíce extra panenského olivového oleje

 

Polévku rozdělte do talířů, zakápněte olejem, dozdobte lístky bazalky a posypejte nastrouhanými rozpuštěnými odkrojky sýra.

Škoda nevědět:

Za starého pečiva klidně můžete k polévce opéct také pár krutonů, ale není to nutné. Počítejte s tím, že polévka bude i tak hodně vydatná.

 

Dobrou chuť.