NAŠE AKCE

Řada skvělých akcí, slev a exkluzivních produktů čeká jen na vás. Přijďte a vyberte si!

NAŠE PRODUKTY

Kvalitní produkty, privátní značky a výrobky lokálních dodavatelů. To vše seženete v PENNY!

PENNY KARTA

Vše, co potřebujete vědět k PENNY kartě a naší mobilní aplikaci PENNY.

NAŠE KAMPANĚ

Sbírejte body za nákupy a pořiďte si příbory VIVO od Villeroy & Boch již od 29,90 Kč.

PENNY KOUTEK

Omezujeme plýtvání potravinami a přinášíme vám nápady, jak se také zapojit. Inspirujte se našimi tipy a recepty.

NAŠE AKCE

Řada skvělých akcí, slev a exkluzivních produktů čeká jen na vás. Přijďte a vyberte si!

NAŠE PRODUKTY

Kvalitní produkty, privátní značky a výrobky lokálních dodavatelů. To vše seženete v PENNY!

PENNY KARTA

Vše, co potřebujete vědět k PENNY kartě a naší mobilní aplikaci PENNY.

NAŠE KAMPANĚ

Sbírejte body za nákupy a pořiďte si příbory VIVO od Villeroy & Boch již od 29,90 Kč.

PENNY KOUTEK

Omezujeme plýtvání potravinami a přinášíme vám nápady, jak se také zapojit. Inspirujte se našimi tipy a recepty.

Domů
/
PENNY koutek
/
Konec plýtvání
/
Vařte podle Martina Škody
/ Jak využít beze zbytku celou hlávku zelí

ZELI

ZELI

Jak využít beze zbytku celou hlávku zelí

Znáte to, z části koupené hlávky zelí uvaříte třeba čínu, další část podusíte k vepřovému, ale v lednici vždycky ještě kus zbyde. Navíc tam kolikrát úspěšně přečká i několik týdnů, než nastane chvíle, kdy se v lepším případě zase do nějakého receptu hodí, ale často se zbytečně vyhazuje. Proto jsem se tentokrát rozhodl, že vám dám návod, jak si s hlávkou zelí poradit na tři způsoby. V jednom kuse tak vytvoříte tři pestrá jídla, ve kterých zelí bude pokaždé chutnat jinak, mít i jinou strukturu, prostě se vám nepřejí!

 

Porcí: vždy 4 porce

Ingredience

Na dušené zelí s klobáskou a rajčaty

 

asi ⅓ hlávky zelí

2 cibule

1 lžíce rajčatového protlaku

2 až 3 rajčata (klidně potlučená, pomačkaná)

asi 2 lžíce cukru

1 plná lžička mleté sladké papriky

asi 200 ml bílého vína

citron (dle chuti)

2 lžíce rostlinného oleje nebo sádla

1 kvalitní klobása (maďarského typu)

3 stroužky česneku

sůl, pepř

 

 

Na zelné taštičky

 

asi ⅓ hlávky zelí (cca 400 g)

asi 200 g šunky vcelku

1x rozválené listové těsto o váze 275 g

citronová šťáva (dle chuti)

250 ml smetany ke šlehání

1 lžíce másla

1 vejce

lžička cukru

sůl, pepř

 

 

Na zelný salát s křenem

 

⅓ větší hlávky bílého zelí

asi 1 lžíce cukru nebo medu

asi 3 lžíce slunečnicového oleje

2 až 3 lžíce kvasného octa

1 lžíce strouhaného křenu (klidně ve sklenici)

1 velká mrkev

 

 

Postup

Dušené zelí s klobáskou a rajčaty

 

Krok 1 ze 3

Zelí nakrouhejte na tenké nudličky, osolte, dobře promačkejte a nechte chvíli zkřehnout. Cibuli nasekejte na kostičky. V hrnci rozehřejte tuk a cibuli restujte, dokud nezesklovatí, poté přidejte trochu cukru a počkejte, až začne karamelizovat. Následně přihoďte také česnek, zelí a dále restujte asi 5 minut.

 

Krok 2 ze 3

Do směsi přidejte rajčatový protlak, nakrájená rajčata, mletou papriku a krátce zarestujte. Poté vše dochuťte solí a pepřem, podlijte vínem a nechte pod pokličkou dusit, dokud zelí nezměkne. Zabere to asi 20 minut. Podle potřeby přilijte trochu vody. Nakonec by vám v hrnci měla zbýt ale jen vydušená šťáva a zelí by mělo být hezky zlatavé.

 

Krok 3 ze 3

Jakmile bude zelí hotové, přihoďte kolečka klobásy a chvíli prohřejte. Vše ještě jednou ochutnejte a podle potřeby dochuťte citronem. Dušené zelí můžete podávat třeba s chlebem.

 

 

 

Zelné taštičky 

 

Krok 1 ze 3

Zelí nakrouhejte nebo nasekejte najemno. Dejte vařit dobře osolenou vodu a zelí krátce povařte, dokud nezměkne. Poté jej nechte pořádně okapat. Následně v hrnci rozehřejte máslo, přidejte smetanu, uvařené zelí, sůl, pepř a zvolna vše poduste do změknutí a zhoustnutí. Nakonec přihoďte kostičky šunky a jídlo dochuťte citronem.

 

Krok 2 ze 3

Obraťte misku o průměru 8 až 10 cm a vykrájejte z vyváleného těsta tolik kulatých placek, kolik se vám povede. Jde to jednoduše, stačí misku položit na těsto a po obvodu ji objet nožem. Do středu každé placky dejte trochu náplně, kraje těsta kolem náplně potřete rozšlehaným vejcem. Přeložte těsto přes náplň, aby vznikl půlkruh v podobě taštičky a vidličkou stiskněte okraje k sobě.

 

Krok 3 ze 3

Taštičky přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a potřete zbylým vejcem. Do každé taštičky udělejte na povrchu 2 až 3 dírky nožem, ať vám těsto při pečení nepopraská. Taštičky pečte při 180 stupních asi 20 minut.

 

Škoda nevědět: Do taštiček lze přidat i různé odkrojky uzenin, které máte v lednici, třeba uzené, kousek sušené šunky, dobrého párku, případně nastrouhat i trochu sýra. Pokud máte po ruce zakysanou smetanu, taštičky si do ní můžete namočit.

 

 

Zelný salát s křenem

 

Krok 1 z 1

Zelí nastrouhejte nebo nakrájejte na tenké nudličky, dejte do mísy, pocukrujte, osolte a promačkejte rukou. Hezky tak zkřehne. Poté přidejte křen, nastrouhanou mrkev, olej a ocet. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem.

 

Škoda nevědět: Výhodou zelného salátu je, že vydrží dlouho. V lednici se mu nic nestane minimálně 5 dní, takže když na něj nebudete mít hned první den chuť, on si na vás počká. :-)

 

 

 

Dobrou chuť!