NAŠE AKCE

Řada skvělých akcí, slev a exkluzivních produktů čeká jen na vás. Přijďte a vyberte si!

NAŠE PRODUKTY

Kvalitní produkty, privátní značky a výrobky lokálních dodavatelů. To vše seženete v PENNY!

PENNY KARTA

Vše, co potřebujete vědět k PENNY kartě a naší mobilní aplikaci PENNY.

NAŠE KAMPANĚ

Sbírejte body za nákupy a pořiďte si příbory VIVO od Villeroy & Boch již od 29,90 Kč.

PENNY KOUTEK

Omezujeme plýtvání potravinami a přinášíme vám nápady, jak se také zapojit. Inspirujte se našimi tipy a recepty.

NAŠE AKCE

Řada skvělých akcí, slev a exkluzivních produktů čeká jen na vás. Přijďte a vyberte si!

NAŠE PRODUKTY

Kvalitní produkty, privátní značky a výrobky lokálních dodavatelů. To vše seženete v PENNY!

PENNY KARTA

Vše, co potřebujete vědět k PENNY kartě a naší mobilní aplikaci PENNY.

NAŠE KAMPANĚ

Sbírejte body za nákupy a pořiďte si příbory VIVO od Villeroy & Boch již od 29,90 Kč.

PENNY KOUTEK

Omezujeme plýtvání potravinami a přinášíme vám nápady, jak se také zapojit. Inspirujte se našimi tipy a recepty.

Domů
/
PENNY koutek
/
Konec plýtvání
/
Vařte podle Martina Škody
/ Krémový pórek s fazolemi a křupavou šunkou

porek

porek

Krémový pórek s fazolemi a křupavou šunkou

Z pórku se dá udělat výborná polévka, lze ho zapéct s těstovinami, přidat do slaného koláče, nebo jako v tomto receptu servírovat v krémové omáčce s fazolkami a křupavou šunkou. Stačí pár ingrediencí, necelá půlhodinka a vznikne vydatné podzimní jídlo, které je podle mě extra vynikající.

 

 

Porce: 4 až 5 malých porcí

Ingredience

1 pórek

1 plechovka máslových fazolí (400 g)

3 stroužky česneku

asi 200 ml smetany ke šlehání

sůl, pepř

citron (dle chuti)

asi 75 g odřezků z prosciutta, případně slaniny

2 až 3 lžíce sádla nebo oleje

Postup

Krok 1 ze 3

Stonek pórku směrem od kořene nahoru nařízněte do kříže, poté pórek omyjte, ať v něm nezůstane žádná zem. Právě díky naříznutí to půjde snadno. Čistý pórek nakrájejte na malé kousky. 

 

Krok 2 ze 3

V hrnci rozehřejte tuk, přidejte pórek, mírně osolte, opepřete a při střední teplotě restujte asi 10 minut. Je potřeba, aby začal měknout a zbavovat se vody. Následně přidejte nasekaný česnek, šunku a restujte dalších 10 minut. Poté by již měl být pórek krásně měkký.

 

Krok 3 ze 3

Přidejte slité fazole, trochu vody, aby byly fazolky zakryté, a ještě asi 5 minut povařte. Nakonec jídlo zjemněte smetanou. Jakmile omáčka zhoustne, naposledy ochutnejte, zda vše sedí, případně podle pocitu chuť zvýrazněte solí, pepřem a citronovou šťávou.

 

Škoda nevědět: Místo s bagetkou, byste mohli klidně pórkový základ promíchat s dlouhými těstovinami a podávat jako hlavní chod.


Na servírování

Na pár kapkách oleje vypečte šunku dokřupava a dejte ji stranou. V tuku, který v pánvi zůstal, nakonec ještě nechte zbarvit plátky chleba nebo bagety. Tuk z masa je krásně ovoní. Krémový pórek s fazolemi rozdělte do talířů, dozdobte křupavou šunkou a podávejte s opečeným chlebem.

 

Dobrou chuť!