NAŠE AKCE

Řada skvělých akcí, slev a exkluzivních produktů čeká jen na vás. Přijďte a vyberte si!

NAŠE PRODUKTY

Kvalitní produkty, privátní značky a výrobky lokálních dodavatelů. To vše seženete v PENNY!

PENNY KARTA

Vše, co potřebujete vědět k PENNY kartě a naší mobilní aplikaci PENNY.

NAŠE KAMPANĚ

Sbírejte body za nákupy a pořiďte si příbory VIVO od Villeroy & Boch již od 29,90 Kč.

PENNY KOUTEK

Omezujeme plýtvání potravinami a přinášíme vám nápady, jak se také zapojit. Inspirujte se našimi tipy a recepty.

NAŠE AKCE

Řada skvělých akcí, slev a exkluzivních produktů čeká jen na vás. Přijďte a vyberte si!

NAŠE PRODUKTY

Kvalitní produkty, privátní značky a výrobky lokálních dodavatelů. To vše seženete v PENNY!

PENNY KARTA

Vše, co potřebujete vědět k PENNY kartě a naší mobilní aplikaci PENNY.

NAŠE KAMPANĚ

Sbírejte body za nákupy a pořiďte si příbory VIVO od Villeroy & Boch již od 29,90 Kč.

PENNY KOUTEK

Omezujeme plýtvání potravinami a přinášíme vám nápady, jak se také zapojit. Inspirujte se našimi tipy a recepty.

pomazanky

pomazanky

Sezónní pomazánky se spoustou zeleniny

Podzim je v plném proudu a nabídka ovoce a zeleniny se pomalu a jistě mění, listové saláty střídá kořenová zelenina a další druhy, kterým nižší teploty nevadí. A právě na sezónní zeleninu se chci tentokrát také zaměřit. Nebude chybět mrkev, petržel, celer, květák, ale ani dýně nebo cibule. Takže když bude nějaká zelenina přebývat a kazit se, po přečtení tohoto receptu budete vědět, jak si s ní poradit. Uvidíte, že tyhle tři pomazánky si vás získají. Hodí se k večeři, na party nebo je můžete nabalit dětem do školy.

 

Porcí:
vždy 5 porcí

Ingredience

Na tvarohovou pomazánku s ředkvičkami

 

250 g měkkého tvarohu

1 cibule

1 lžička drceného kmínu

asi 3 ředkvičky

kousek jarní cibulky

5 krajíců pečiva (chleba nebo bageta, co bude zrovna po ruce)

sůl, pepř

 

Na pomazánku z pečené dýně a rozmarýnu

 

½ máslové dýně

asi 80 g parmazánu

citronová šťáva (dle chuti)

lžička sušeného rozmarýnu (nebo snítka čerstvého)

5 krajíců pečiva (chleba nebo bageta, co bude zrovna po ruce)

chilli (dle chuti)

sůl, pepř

3 až 4 lžíce olivového oleje

 

Na extra zeleninovou pomazánku

 

asi 300 g kořenové zeleniny (zbytky celeru, mrkve, petržele, případně pastiňáku, co najdete v lednici)

3 menší brambory

⅓ květáku, včetně listů

asi 80 g hrášku

1 rajče (není nutné)

3 až 4 lžíce majonézy

citronová šťáva (dle chuti)

asi 1 lžíce kvasného octa

5 krajíců pečiva (chleba nebo bageta, co bude zrovna po ruce)

sůl, pepř

 

Postup

Tvarohová s ředkvičkami

 

Krok 1 z 1

Cibuli nasekejte najemno, osolte, promačkejte a nechte chvíli zkřehnout. Poté přidejte kmín, pepř, tvaroh a vše promíchejte. Podle potřeby dochuťte. Krajíce potřete pěknou dávkou pomazánky, ozdobte cibulkou, ředkvičkami a brzy snězte. :-)

 

Pomazánka z pečené dýně a rozmarýnu

 

Krok 1 ze 2

Dýni naporcujte na menší kusy, semínka očistěte a dejte stranou, budou se ještě hodit. Dýni pak přesuňte na pekáč, osolte, opepřete, posypte rozmarýnem, zakápněte polovinou oleje a pečte při 200 stupních asi 20 minut nebo dokud nezměkne a nechytne barvu. Poté zhruba na 5 minut přihoďte také dýňová semínka, hezky se vysuší, opečou a budou křupat.

 

Krok 2 ze 2

Upečenou dýni v misce rozmačkejte najemno. Pokud je slupka příliš tuhá, raději se jí zbavte. To nechám na vašich preferencích… K dýni následně přidejte strouhaný parmazán, zbylý olej a vše promíchejte. Podle potřeby dochuťte citronem, solí a pepřem. Hotovou pomazánkou poté potřete všechny chleby, navrch přidejte chilli dle chuti a opečená semínka.

 

Škoda nevědět: Pokud si chcete recept maličko vylepšit, opečte plátky bagety na suché pánvi, pak je očesnekujte a zakápněte olejem. Místo máslové dýně klidně použijte třeba hokaido. V rámci boje proti plýtvání se nebojte využít semínka dýně – když se upečou, jsou moc fajn!

 

Extra zeleninová pomazánka

 

Krok 1 ze 2

Brambory i kořenovou zeleninu očistěte a vařte v osolené vodě s trochou kvasného octa do změknutí. Stejně tak uvařte i hlavičky květáku, listy květáku a hrášek, tomu stačí jen 30 vteřin. Uvařenou zeleninu vždy rychle zchlaďte, ať si udrží barvu. Doporučuji, abyste brambory vařili zvlášť, protože do vody pouští škrob, který se nám do pomazánky moc nehodí.

 

Krok 2 ze 2

Zchladlou a okapanou zeleninu nakrájejte na malé kousky a dejte do mísy, přidejte majonézu, trochu octa nebo citronu, sůl, pepř a zamíchejte. Podle potřeby ještě dochuťte. Tahle pomazánka bude chutnat nejlépe, když ji necháte odležet pár hodin v lednici. Nakonec už jen stačí pomazánku rozdělit na všechny chleby, ozdobit kousky rajčat, a pokud máte, také pár kuličkami hrášku. 

 

Škoda nevědět: Možná vás to zarazí, ale používám záměrně i listy květáku – jsou křehké a plné chuti. Tahle pomazánka klidně může fungovat jako salát, který se stane přílohou k hlavnímu jídlu, třeba ke klasice, řízku nebo karbanátkům. Kromě výše zmíněného byste do salátu mohli přidat klidně také bílé fazolky.

 

Dobrou chuť!