NAŠE AKCE

Řada skvělých akcí, slev a exkluzivních produktů čeká jen na vás. Přijďte a vyberte si!

NAŠE PRODUKTY

Kvalitní produkty, privátní značky a výrobky lokálních dodavatelů. To vše seženete v PENNY!

PENNY KARTA

Vše, co potřebujete vědět k PENNY kartě a naší mobilní aplikaci PENNY.

NAŠE KAMPANĚ

Sbírejte body za nákupy a pořiďte si naše mazlíčky!

PENNY KOUTEK

Omezujeme plýtvání potravinami a přinášíme vám nápady, jak se také zapojit. Inspirujte se našimi tipy a recepty.

NAŠE AKCE

Řada skvělých akcí, slev a exkluzivních produktů čeká jen na vás. Přijďte a vyberte si!

NAŠE PRODUKTY

Kvalitní produkty, privátní značky a výrobky lokálních dodavatelů. To vše seženete v PENNY!

PENNY KARTA

Vše, co potřebujete vědět k PENNY kartě a naší mobilní aplikaci PENNY.

NAŠE KAMPANĚ

Sbírejte body za nákupy a pořiďte si naše mazlíčky!

PENNY KOUTEK

Omezujeme plýtvání potravinami a přinášíme vám nápady, jak se také zapojit. Inspirujte se našimi tipy a recepty.

Domů
/
PENNY koutek
/
Konec plýtvání
/
Vařte podle Martina Škody
/ Smažené vařené brambory „patatas bravas“ se dvěma omáčkami

brambory

brambory

Smažené vařené brambory „patatas bravas“ se dvěmi omáčkami

Patatas bravas je stálice mezi španělskými tapas. Jsou to v podstatě brambory nakrájené na nepravidelné kousky, které se smaží v oleji a pak podávají přelité omáčkou. Sice se brambory často smaží syrové, ale několikrát jsem na cestách narazil taky na variantu z těch uvařených.  Použít lze všechny brambory, co vám doma zbývají.

 

 

Porcí:
8 porcí

Ingredience

Na brambory

1,5 kg vařených brambor

rostlinný olej na smažení

 

Na rajčatovou omáčku

400 g rajčatového pyré 

2 lžíce olivového oleje

1 střední mrkev

asi 4 stroužky česneku

čerstvé nebo mleté chilli (dle chuti)

1 menší cibule

asi 1 menší lžíce cukru (nebo kečupu)

 

Na alioli (majonéza s česnekem, varianta bez vajec)

2 až 3 stroužky česneku

asi 90 ml mléka

cca 400 ml slunečnicového nebo řepkového oleje

sůl 

šťáva z citronu

 

Na servírování

1 lžíce nasekané petrželky

Postup

Rajčatová omáčka

Krok 1 z 1

V pánvi rozehřejte olej, přidejte na plátky nakrájenou mrkev, restujte asi dvě minuty, doplňte kostičky cibule, chilli, plátky česneku a pokračujte v restování až zesklovatí. Přidejte cukr a nechte jej zkaramelizovat. Přilijte rajčata, omáčku osolte a vařte, dokud se nevypaří přebytečná voda z rajčat. Důležité je, aby v omáčce nezůstala opravdu žádná voda. Na závěr omáčku pečlivě rozmixujte, podle potřeby ještě dochuťte a nechte mírně zchladnout.

 

 

Alioli omáčka (majonéza s česnekem, varianta bez vajec)

Krok 1 z 1

V úzké nádobě s vysokými stěnami (ta co se prodává s tyčovým mixérem) pomocí tyčového mixéru rozmixujte mléko, 90 ml oleje, česnek, trochu soli a trochu citronové šťávy. Mixér poté zapněte na minimální otáčky a pomalu nástavec táhněte nahoru, postupně přilévejte další olej, dokud nevznikne středně hustá česneková majonéza. Podle potřeby osolte a dochuťte citronem. Alioli před servírováním vychlaďte.

 

 

Brambory „patatas bravas“

Krok 1 ze 2

Brambory nakrájejte na kousky a v hrnci si předehřejte olej. Pro kontrolu teploty vhoďte kousek bramboru. Až se bude hezky smažit, je olej dobře rozehřátý. Část brambor vsypte do hrnce a smažte asi 4 minuty, dokud nebudou zlatavé. Pak postup opakujte i s druhou částí.

 

Krok 2 ze 2

Smažené brambory osušte papírovou utěrkou. Chvíli před podáváním vhoďte brambory znovu do hrnce asi na 2 minuty, tím budou extra křupavé. Nakonec brambory osolte.

 

Na servírování:

Smažené brambory zakápněte omáčkami, posypejte petrželkou a ihned podávejte.

 

 

Dobrou chuť!

20181212