NAKUPUJTE HEZKY ČESKY

NAŠE AKCE A SLEVY

Řada skvělých akcí, slev a exkluzivních produktů čeká jen na vás. Přijďte a vyberte si!

NAŠE PRODUKTY

Kvalitní produkty, privátní značky a výrobky lokálních dodavatelů. To vše seženete v PENNY!

PENNY KARTA

Vše, co potřebujete vědět k PENNY kartě a naší mobilní aplikaci PENNY.

NAŠE KAMPANĚ

Chcete pořídit svým dětem něco pěkného, třeba plyšáka? Nebo hledáte nějaký dobrý tip na časopis k vaření?

PENNY KOUTEK

Omezujeme plýtvání potravinami a přinášíme vám nápady, jak se také zapojit. Inspirujte se našimi tipy a recepty.

NAKUPUJTE HEZKY ČESKY

NAŠE AKCE A SLEVY

Řada skvělých akcí, slev a exkluzivních produktů čeká jen na vás. Přijďte a vyberte si!

NAŠE PRODUKTY

Kvalitní produkty, privátní značky a výrobky lokálních dodavatelů. To vše seženete v PENNY!

PENNY KARTA

Vše, co potřebujete vědět k PENNY kartě a naší mobilní aplikaci PENNY.

NAŠE KAMPANĚ

Chcete pořídit svým dětem něco pěkného, třeba plyšáka? Nebo hledáte nějaký dobrý tip na časopis k vaření?

PENNY KOUTEK

Omezujeme plýtvání potravinami a přinášíme vám nápady, jak se také zapojit. Inspirujte se našimi tipy a recepty.

Variace nadupaných dipů na každou letní grilovačku

Nedovedu si představit léto bez rozpáleného ohně a domácí grilovačky. Pěkný kousek masa a ryby ovoněné vůní dřeva prostě k téhle části roku patří. Tentokrát vám proto chci ukázat, jak si připravit rovnou čtyři domácí dipy a omáčky, kterými na své BBQ party všechny hosty dostanete do kolen. A ještě navíc při přípravě využijete zbytky zeleniny a bylinek, které nejsou zrovna v nejlepší formě.

Na chimichurri

- 3 cibule
- několik stroužků česneku
- kvasný ocet (dle chuti)
- 3 zralá rajčata (klidně potlučená)
- snítka oschlé listové petržele
- 2 lžičky ají molido nebo mletého chilli – dle chuti
- 2 lžíce sušeného oregana
- 2 červené papriky kapie (klidně potlučené, oschlé)
- asi 200 ml rostlinného oleje

 

V pánvi rozehřejte olej, přidejte na kostičky nasekanou papriku, cibuli a plátky česneku. Jakmile se zelenina zbaví přebytečné vody a zesklovatí (5 až 10 minut), přisypte ají (případně chilli), oregano, přilijte ocet a vodu (v poměru 1 : 1, asi 200 ml octa i vody). Krátce povařte, osolte a dejte mimo vařič. Nakonec přidejte kostičky rajčat, nudličky petrželky a omáčku dochuťte medem. Chimichurri nechte alespoň 2 hodiny, ideálně přes noc proležet.

Na chimichurri

Na chimichurri

- 3 cibule
- několik stroužků česneku
- kvasný ocet (dle chuti)
- 3 zralá rajčata (klidně potlučená)
- snítka oschlé listové petržele
- 2 lžičky ají molido nebo mletého chilli – dle chuti
- 2 lžíce sušeného oregana
- 2 červené papriky kapie (klidně potlučené, oschlé)
- asi 200 ml rostlinného oleje

 

V pánvi rozehřejte olej, přidejte na kostičky nasekanou papriku, cibuli a plátky česneku. Jakmile se zelenina zbaví přebytečné vody a zesklovatí (5 až 10 minut), přisypte ají (případně chilli), oregano, přilijte ocet a vodu (v poměru 1 : 1, asi 200 ml octa i vody). Krátce povařte, osolte a dejte mimo vařič. Nakonec přidejte kostičky rajčat, nudličky petrželky a omáčku dochuťte medem. Chimichurri nechte alespoň 2 hodiny, ideálně přes noc proležet.

Na smetanový dip

- asi 400 g zakysané smetany
- 2 až 3 stroužky česneku
- snítka oschlé pažitky, bazalky a petrželky
- citron

Česnek utřete se solí a promíchejte se smetanou, špetkou pepře a nasekanou pažitkou. Dle potřeby dip dochuťte citronem a nechte chvíli odležet.

Škoda nevědět: Klidně použijte taky zbytky tvarohu nebo jogurtu. Prostě to, co vám zbude v lednici.

Na smetanový dip

Na smetanový dip

- asi 400 g zakysané smetany
- 2 až 3 stroužky česneku
- snítka oschlé pažitky, bazalky a petrželky
- citron

Česnek utřete se solí a promíchejte se smetanou, špetkou pepře a nasekanou pažitkou. Dle potřeby dip dochuťte citronem a nechte chvíli odležet.

Škoda nevědět: Klidně použijte taky zbytky tvarohu nebo jogurtu. Prostě to, co vám zbude v lednici.

Omáčka ze zbytků mraženého ovoce

- asi 300 g mraženého ovoce, které zrovna máte (borůvky, ostružiny, rybíz, jahody, višně, maliny…)
- asi 100 ml červeného vína
- asi 100 g zbylého džemu (já použil lesní plody)
- šťáva z 1 pomeranče
- 1 ks badyánu
- cukr (dle chuti)

Ovoce vhoďte do pánve, přidejte víno, šťávu z pomeranče, džem a badyán. Vše přiveďte k varu a vařte, dokud se omáčka nezredukuje zhruba na polovinu. Dochuťte dle potřeby cukrem a nechte vychladnout.

Omáčka ze zbytků mraženého ovoce

Omáčka ze zbytků mraženého ovoce

- asi 300 g mraženého ovoce, které zrovna máte (borůvky, ostružiny, rybíz, jahody, višně, maliny…)
- asi 100 ml červeného vína
- asi 100 g zbylého džemu (já použil lesní plody)
- šťáva z 1 pomeranče
- 1 ks badyánu
- cukr (dle chuti)

Ovoce vhoďte do pánve, přidejte víno, šťávu z pomeranče, džem a badyán. Vše přiveďte k varu a vařte, dokud se omáčka nezredukuje zhruba na polovinu. Dochuťte dle potřeby cukrem a nechte vychladnout.

Na bylinkovou omáčku

- 2 velké hrsti bylinek (petržel listová a kadeřavá, bazalka, oregano)
- 200 ml oleje (použijte klidně olej ze sušených rajčat nebo obyčejný rostlinný)
- asi 1 lžička medu
- citronová šťáva (dle chuti)
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička dijonské hořčice
- sůl, pepř

Bylinky nasekejte najemno a v užší nádobě rozmixujte s ostatními ingrediencemi do hustější směsi. Dle potřeby dochuťte a nechte pesto chvíli marinovat.

Škoda nevědět: Nebojte se použít taky povadlé, mírně oschlé bylinky, v pestu se všechny chutě spojí a nic nepoznáte:-)

Na bylinkovou omáčku

Na bylinkovou omáčku

- 2 velké hrsti bylinek (petržel listová a kadeřavá, bazalka, oregano)
- 200 ml oleje (použijte klidně olej ze sušených rajčat nebo obyčejný rostlinný)
- asi 1 lžička medu
- citronová šťáva (dle chuti)
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička dijonské hořčice
- sůl, pepř

Bylinky nasekejte najemno a v užší nádobě rozmixujte s ostatními ingrediencemi do hustější směsi. Dle potřeby dochuťte a nechte pesto chvíli marinovat.

Škoda nevědět: Nebojte se použít taky povadlé, mírně oschlé bylinky, v pestu se všechny chutě spojí a nic nepoznáte:-)