NAŠE AKCE

Řada skvělých akcí, slev a exkluzivních produktů čeká jen na vás. Přijďte a vyberte si!

NAŠE PRODUKTY

Kvalitní produkty, privátní značky a výrobky lokálních dodavatelů. To vše seženete v PENNY!

PENNY KARTA

Vše, co potřebujete vědět k PENNY kartě a naší mobilní aplikaci PENNY.

NAŠE KAMPANĚ

Získejte kvalitní odolné nádobí značky VIVESS s 50% slevou! Nebo jen hledáte nějaký dobrý tip na časopis k vaření?

PENNY KOUTEK

Omezujeme plýtvání potravinami a přinášíme vám nápady, jak se také zapojit. Inspirujte se našimi tipy a recepty.

NAŠE AKCE

Řada skvělých akcí, slev a exkluzivních produktů čeká jen na vás. Přijďte a vyberte si!

NAŠE PRODUKTY

Kvalitní produkty, privátní značky a výrobky lokálních dodavatelů. To vše seženete v PENNY!

PENNY KARTA

Vše, co potřebujete vědět k PENNY kartě a naší mobilní aplikaci PENNY.

NAŠE KAMPANĚ

Získejte kvalitní odolné nádobí značky VIVESS s 50% slevou! Nebo jen hledáte nějaký dobrý tip na časopis k vaření?

PENNY KOUTEK

Omezujeme plýtvání potravinami a přinášíme vám nápady, jak se také zapojit. Inspirujte se našimi tipy a recepty.

Veggie burger s grilovaným domácím chlebem a ožehlým salátem / 5 porcí

Letní grilovačka bez klasického burgeru, jako by nebyla. Ale jednou za čas není špatné si trochu odlehčit a zkusit variantu bez masa. Tyhle placičky z fazolí totiž nejsou o nic horší než ty z mletého hovězího. Navíc pojmou zbytky ze špajzu a lednice. Nebojte se použít plechovku fazolí, ale taky oschlou jarní cibulku. Jo, a když budete chtít, klidně fazolovými placičkami naplňte i klasické bulky.

Ingredience

Na burger
Zbytek (klidně oschlé) jarní cibulky
1 plechovka červených fazolí bez nálevu
2 lžičky mletého sušeného česneku
2 až 3 hrsti strouhanky
2 vejce
hladká mouka (dle potřeby)
sůl, pepř
mleté chilli (dle chuti)
citron (dle chuti)
asi 2 lžíce rostlinného oleje

Fazole zbavte nálevu a dejte do hrnec, přidejte namletý pepř, nasekanou jarní cibulku (nebojte se použít i povadlé části, v burgeru se ztratí), mleté chilli a sůl dle chuti, asi 2 lžičky mletého česneku a všechno co nejvíce rozmačkejte!

Nebojte se použít ruce, ať se chutě propojí. Následně burgery dochuťte citronovou šťávou a přidejte asi 2 hrsti strouhanky, vejce a opět zamíchejte. Nakonec přisypte mouku podle potřeby, ať jdou z těsta tvarovat placičky… A začněte plácat burgery! Nakonec všechny pokapejte olejem a grilujte na rozpáleném grilu, bude to trvat asi 2 minuty z každé strany.

Na chleba
1 kelímek bílého jogurtu, 400 g
asi 2 hrnky hladké mouky
2 plná lžičky kypřicího prášku
1 lžička soli
2 papričky jalapeňos (není nutné)

Všechny ingredience na chleba (mimo papriček) dejte do jedné mísy a smíchejte. Těsto promačkejte, až se spojí. Pracovní plochu posypte moukou a těsto na ni vyklopte.

Začněte hníst, stačí chvíle – asi 2 až 3 minuty. Poté se pusťte do tvarování placek. Nakonec těsto rozdělte asi na 3 kusy a každý rozválejte na tenký plátek asi 1 cm vysoký. Pokud chcete, do těsta můžete rozválet i plátky papričky.

Plátky chleba dejte na rozpálený gril a neotáčejte, dokud se sám neodlepí. Grilujte 2 až 3 minuty z každé strany.

Škoda nevědět: Poměr mouky a jogurtu musí být plus minus 1:1. Místo jogurtu lze také použít vodu. Tyhle chlebíky se hodí na jakékoliv grilování – k rybě, k hovězímu i ke kuřeti. Když budete chtít, můžete je taky naplnit a máte krásnou svačinu s sebou.

Na servírování
oschlé hlávky římského salátu (nebo jiného salátu, co bude po ruce)
4 rajčata
150 g fety nebo balkánského sýra
asi 3 lžíce olivového oleje
šťáva z 1 menšího citronu
pár kapek medu

Nakonec na gril šoupněte taky plátky ovadlého salátu. Těm stačí chvíle, ať chytnou barvu. Poté je sundejte, promíchejte s olejem, medem, citronovou šťávou a mírně osolte a opepřete. Přidejte taky chleba, fazolové placičky a jídlo nakonec zasypte nadrobenou fetou.