NAŠE AKCE

Řada skvělých akcí, slev a exkluzivních produktů čeká jen na vás. Přijďte a vyberte si!

NAŠE PRODUKTY

Kvalitní produkty, privátní značky a výrobky lokálních dodavatelů. To vše seženete v PENNY!

PENNY KARTA

Vše, co potřebujete vědět k PENNY kartě a naší mobilní aplikaci PENNY.

NAŠE KAMPANĚ

Sbírejte body za nákupy a pořiďte si příbory VIVO od Villeroy & Boch již od 29,90 Kč.

PENNY KOUTEK

Omezujeme plýtvání potravinami a přinášíme vám nápady, jak se také zapojit. Inspirujte se našimi tipy a recepty.

NAŠE AKCE

Řada skvělých akcí, slev a exkluzivních produktů čeká jen na vás. Přijďte a vyberte si!

NAŠE PRODUKTY

Kvalitní produkty, privátní značky a výrobky lokálních dodavatelů. To vše seženete v PENNY!

PENNY KARTA

Vše, co potřebujete vědět k PENNY kartě a naší mobilní aplikaci PENNY.

NAŠE KAMPANĚ

Sbírejte body za nákupy a pořiďte si příbory VIVO od Villeroy & Boch již od 29,90 Kč.

PENNY KOUTEK

Omezujeme plýtvání potravinami a přinášíme vám nápady, jak se také zapojit. Inspirujte se našimi tipy a recepty.

veprove

veprove

Vepřové v mrkvi, které vás neomrzí

Na tohle jídlo možná někteří z vás nemáte nejlepší vzpomínky z dětství, ale když se tato česká klasika dobře udělá, stojí za to. V tomto receptu přitom kladu důraz na konec plýtvání. Není totiž žádný problém použít mrkve neobyčejných tvarů, které navíc nemusíte ani loupat. U masa lze sáhnout po ořezu, tedy levných odřezcích třeba z krkovice a plece, do vývaru pro změnu doporučuji použít i vepřové kosti, které často zbytečně končí v koši. Zároveň místo mouky ukážu způsob, jak jídlo zahustit bezlepkově - zbytkem ovesných vloček, na které jsem narazil ve špajzu. Tak dejte vepřovému v mrkvi druhou šanci.

 

Porce: 5 porcí

Ingredience

Na maso

asi 850 g vepřového ořezu

asi 5 ks cibule

asi 1 l masového vývaru (v krizi voda)

asi 500 g mrkve (klidně i neobyčejných kousků zvláštních tvarů)

špetka muškátového oříšku

2 hrsti ovesných vloček

asi 100 ml smetany ke šlehání

sůl, bílý pepř

1 malá lžička cukru

asi 2 lžíce rostlinného oleje

50 g másla

 

Na brambory

asi 750 g brambor

oříšek másla

snítka petržele

sůl

 

Na vývar

asi 2,5 litru studené vody

asi 2 kg hovězích a vepřových kostí

asi 7 stroužků česneku

1 cibule

1 mrkev

1 kořenová petržel

1/6 menší bulvy celeru

asi 1 menší lžíce soli

8 až 10 kuliček černého pepře

1 lžíce rostlinného oleje

Postup

Krok 1 ze 4

Maso nakrájejte na kostky, osolte, opepřete, mírně pocukrujte, a když budete mít čas, nechte marinovat přes noc v lednici. V hrnci rozehřejte olej na vysokou teplotu, přidejte maso a opékejte, dokud se nezbarví. Opečené maso dejte stranou.

 

Krok 2 ze 4

Do hrnce vhoďte cibuli nakrájenou na tenké půlměsíčky a restujte ji, dokud se nezbarví a nezbaví přebytečné vody (asi 10 minut). Přilijte zhruba 1 litr vývaru a celý základ rozmixujte. Do hrnce vraťte maso, přidejte muškátový oříšek, hrnec přiklopte a maso při 180 stupních v troubě či při nižší teplotě na vařiči duste asi hodinu nebo dokud nebude měkké.

 

Krok 3 ze 4

Mrkev omyjte, ale neloupejte - pod slupkou je spousta chuti - a nakrájejte na širší plátky. V pánvi rozehřejte máslo a mrkev orestujte, mírně osolte a opepřete, ať zůstane hezky na skus. Poté ji dejte na pár minut prohřát do hrnce s hotovým masem.

 

Krok 4 ze 4

Vločky na sucho opečte do zlatavé barvy, a jakmile zchladnou, rozmixujte je se smetanou na jemnou směs. Touto směsí nakonec zahustěte jídlo. Nejde o to, aby vznikla extra hustá omáčka, ale aby se šťáva spíše jen trochu zahustila. Ochutnejte a podle potřeby ještě dochuťte. Brambory uvařte v osolené vodě, nakrájejte na menší kousky, promíchejte s máslem, nasekanou petrželkou a mírně dosolte.

 

Škoda nevědět: Když maso naložíte se solí, bude křehké a ještě se mu prodlouží trvanlivost, protože sůl je skvělá na konzervování.

 

 

Vývar

 

Krok 1 ze 3

Troubu rozehřejte naplno. Kosti položte na plech vyložený pečicím papírem, pocukrujte, osolte a dejte do trouby. Zapékejte je, dokud se hezky neopečou – záleží na velikosti kostí, ale bude to trvat minimálně 25 minut. Klidně je ke konci obraťte, ať jsou hezky zbarvené z obou stran! Opravdu si na tom dejte záležet, jelikož díky barvě získáte i mnohem lepší chuť. Vývar, který není ze zapečených kostí, jako by nebyl, to mi věřte.

 

Krok 2 ze 3

Hned, jak budou kosti zapečené, přesuňte je do velkého hrnce a zalijte zhruba 2 litry studené vody. Přidejte také menší lžíci soli a kuličky pepře. Přiveďte vodu k varu, teplotu ihned stáhněte téměř na minimum a přilijte také zbylou vodu. Díky tomu srazíte teplotu a vývar se vám nezakalí.

 

Krok 3 ze 3

Na pánvi opečte rozpůlenou cibuli i stroužky česneku. Opečte je řezem dolů, ať se zbarví do tmavě hněda, a obojí hoďte do vývaru. Vývar nechte bez pokličky jen tak pobublávat asi 3 až 5 hodin. Zhruba 40 minut před koncem do vývaru vhoďte očištěnou a na velké kusy pokrájenou kořenovou zeleninu. Za tu dobu dodá zelenina vývaru správnou chuť a nestihne se úplně rozvařit, takže pak půjde využít třeba do polévky nebo na náplň do těstovin.

 

Škoda nevědět: Takto připravený vývar se hodí na zesílení omáček, do rizota, na základ (téměř) jakékoliv polévky. Když jej hodně svaříte a zjemníte máslem, vznikne vám navíc skvělá šťáva k masu.

 

Na servírování

Petrželkové brambory rozdělte do talířů, přidejte jemnou omáčku s mrkví, šťavnatým vepřovým a hned se do toho pusťte. :-)

 

Dobrou chuť!