NAŠE AKCE

Řada skvělých akcí, slev a exkluzivních produktů čeká jen na vás. Přijďte a vyberte si!

NAŠE PRODUKTY

Kvalitní produkty, privátní značky a výrobky lokálních dodavatelů. To vše seženete v PENNY!

PENNY KARTA

Vše, co potřebujete vědět k PENNY kartě a naší mobilní aplikaci PENNY.

NAŠE KAMPANĚ

Sbírejte body za nákupy a pořiďte si příbory VIVO od Villeroy & Boch již od 29,90 Kč.

PENNY KOUTEK

Omezujeme plýtvání potravinami a přinášíme vám nápady, jak se také zapojit. Inspirujte se našimi tipy a recepty.

NAŠE AKCE

Řada skvělých akcí, slev a exkluzivních produktů čeká jen na vás. Přijďte a vyberte si!

NAŠE PRODUKTY

Kvalitní produkty, privátní značky a výrobky lokálních dodavatelů. To vše seženete v PENNY!

PENNY KARTA

Vše, co potřebujete vědět k PENNY kartě a naší mobilní aplikaci PENNY.

NAŠE KAMPANĚ

Sbírejte body za nákupy a pořiďte si příbory VIVO od Villeroy & Boch již od 29,90 Kč.

PENNY KOUTEK

Omezujeme plýtvání potravinami a přinášíme vám nápady, jak se také zapojit. Inspirujte se našimi tipy a recepty.

Domů
/
PENNY koutek
/
Konec plýtvání
/
Vařte podle Martina Škody
/ Vepřové ve vlastní šťávě, které vydrží měsíce

veprove

veprove

Vepřové ve vlastní šťávě, které vydrží měsíce

Základ tohoto levného receptu tvoří vepřové sádlo a bok, takže jednoduše a za pár korun připravíte pořádný hrnec jídla. Navíc kromě receptu na maso rovnou přidávám také můj oblíbený způsob, jak vepřové následně servírovat. Zužitkuji přitom starší chleba, ze kterého udělám topinky, a také zbytky pórku a cibule, které zase hezky opeču a jídlu s nimi dodám další chuť.

 

Porcí:
asi 1 kg

Ingredience

Na maso

asi 1 kg masitějšího vepřového boku bez kosti

asi 500 g vepřového hřbetního sádla

2 až 3 bobkové listy

1 malá lžíce soli

1 lžička bílého mletého pepře

1 malá lžička mletého nového koření

asi 500 ml vody

 

Na servírování

kyselé okurky (dle chuti)

krajíce staršího chleba

hořčice

zbytek pórku nebo 3 menší cibule

1 lžíce sádla nebo oleje

Postup

Krok 1 ze 4

Sádlo nakrájejte na kostky o velikosti zhruba 2 x 2 cm, vložte do hrnce a při nižší teplotě ho nechte pomalu rozpouštět. Hned jak bude mít lehce zlatavou barvu, začněte postupně přidávat maso nakrájené na větší kostky (zhruba 4 x 4 cm). Po chvíli přisypte veškeré koření a přilijte také vodu. Počkejte, až se voda začne vařit, hrnec přiklopte a vše duste 4 až 6 hodin při nejnižší teplotě.

 

Krok 2 ze 4

Průběžně kontrolujte, zda se nevypařilo moc vody (případně trochu dolijte), maso se totiž nesmí v tuku smažit. Zhruba po 4 hodinách sundejte pokličku a maso duste ještě tak hodinu, pořád při nízké teplotě. Pokud nic nezkazíte, což by se u tohoto receptu vážně stát nemělo, dostanete krásně se rozpadající nálož vepřového.

 

Krok 3 ze 4

Hotové maso nechte zhruba hodinu zchladnout, z povrchu seberte přebytečný tuk a dejte ho stranou. Pak maso buď ručně, nebo v kuchyňském hnětači několik minut míchejte. Ve výsledku by pořád nepatrně měla být znát struktura masa, ale mělo by jít také v pohodě mazat. Jakmile bude dostatečně promíchané, ochutnejte ho, podle potřeby dochuťte a rozdělte do čistých nádob. (Jestli to budou zavařovačky, terinky, nebo něco jiného, to je na vás. Čím více velikostí, tím lépe.)

 

Krok 4 ze 4

Maso zalijte zbylým sádlem. Musíte je zakrýt po celém povrchu! Hned, jak úplně vychladnou, nádoby zavřete a dejte do lednice. Maso vám tam v plné kondici v pohodě vydrží i 14 dní. Když nádoby zavaříte, maso klidně vydrží i na zimu.

 

Škoda nevědět: Pro zesílení chuti můžete do hrnce k masu přidat také okrájené vepřové kosti a kůže, po dovaření je ale logicky nezapomeňte vyhodit. 

 

Chleby opečte v troubě nebo na suché pánvi dokřupava. Pórek nakrájejte na tenké plátky a krátce osmažte na oleji, ať chytne barvu a změkne. Jednotlivé krajíce nakonec potřete hořčicí, rozprostřete na ně maso, přidejte opečený pórek a pár okurek.

 

 

Dobrou chuť!