NAŠE AKCE

Řada skvělých akcí, slev a exkluzivních produktů čeká jen na vás. Přijďte a vyberte si!

NAŠE PRODUKTY

Kvalitní produkty, privátní značky a výrobky lokálních dodavatelů. To vše seženete v PENNY!

PENNY KARTA

Vše, co potřebujete vědět k PENNY kartě a naší mobilní aplikaci PENNY.

NAŠE KAMPANĚ

Sbírejte body za nákupy a pořiďte si příbory VIVO od Villeroy & Boch již od 29,90 Kč.

PENNY KOUTEK

Omezujeme plýtvání potravinami a přinášíme vám nápady, jak se také zapojit. Inspirujte se našimi tipy a recepty.

NAŠE AKCE

Řada skvělých akcí, slev a exkluzivních produktů čeká jen na vás. Přijďte a vyberte si!

NAŠE PRODUKTY

Kvalitní produkty, privátní značky a výrobky lokálních dodavatelů. To vše seženete v PENNY!

PENNY KARTA

Vše, co potřebujete vědět k PENNY kartě a naší mobilní aplikaci PENNY.

NAŠE KAMPANĚ

Sbírejte body za nákupy a pořiďte si příbory VIVO od Villeroy & Boch již od 29,90 Kč.

PENNY KOUTEK

Omezujeme plýtvání potravinami a přinášíme vám nápady, jak se také zapojit. Inspirujte se našimi tipy a recepty.

zelnacka

zelnacka

Podzimní zelňačka z hlávkového zelí

Ačkoliv ji většina z vás dělá asi z kysaného zelí, což je osvědčená klasika, kterou mám osobně moc rád, není na škodu dát tentokrát na Martina Škodu a zkusit netypicky použít zelí hlávkové, které často zbývá v lednici. To víte, jen těžko dáte do jídla celou hlávku naráz a tohle je skvělý způsob, jak si se zbylým zelím poradit. Navíc do zelňačky patří převážně trvanlivé potraviny. Dříve se často do polévky dávalo to, co zrovna bylo ve spíži, takže není problém improvizovat, použít i kousek slaniny nebo sušené houby.

 

Porce: 5 porcí

Ingredience

2 lžíce sádla

3 střední cibule

asi 400 g uzeného masa

1 až 2 kvalitní klobásky

2 lžíce sladké mleté papriky

lžička drceného kmínu

asi 1,5 litru vody

¼ zbylé hlávky zelí

zbytek vařených (případně i šťouchaných) brambor

kvasný ocet (dle chuti)

2 až 3 lžíce krupicového cukru

2 bobkové listy

sůl, černý pepř

Postup

Krok 1 ze 3

Ve větším hrnci rozehřejte sádlo, přidejte kostky uzeného (pokud je na mase tvrdá kůže, odkrojte ji, ale nevyhazujte, polévce dodá sílu) a nechte je zbarvit. Poté přihoďte nasekanou cibuli a restujte ji, dokud nezesklovatí. Přisypte mletou papriku a kmín, bobkový list, základ promíchejte a počkejte, až začne paprika vonět.

 

Krok 2 ze 3

Přilijte vodu (nebo vývar), trochu vše osolte, opepřete a polévku přiveďte k varu. Zelí nakrájejte na tenké nudličky, promačkejte s trochou soli a cukru, ať zkřehne, zakápněte octem a dejte do polévky.

 

Krok 3 ze 3

Teplotu stáhněte a zelňačku nechte probublávat, dokud zelí nebude na skus příjemně měkké, asi 40 minut. Nakonec přidejte nakrájenou klobásu, 10 minut prohřejte, polévku zamíchejte a podle potřeby dochuťte octem, solí a cukrem. V rámci boje proti plýtvání na úplný závěr můžete do zelňačky přidat zbytek brambor, vařených i šťouchaných.

 

Škoda nevědět: Zelňačka chutná skvěle i druhý a třetí den. Pokud chcete, přidejte i kousek vepřového, polévku klidně ozdobte kysanou smetanou.

 

Dobrou chuť!