NAŠE AKCE

Řada skvělých akcí, slev a exkluzivních produktů čeká jen na vás. Přijďte a vyberte si!

NAŠE PRODUKTY

Kvalitní produkty, privátní značky a výrobky lokálních dodavatelů. To vše seženete v PENNY!

PENNY KARTA

Vše, co potřebujete vědět k PENNY kartě a naší mobilní aplikaci PENNY.

NAŠE KAMPANĚ

Sbírejte body za nákupy a pořiďte si příbory VIVO od Villeroy & Boch již od 29,90 Kč.

PENNY KOUTEK

Omezujeme plýtvání potravinami a přinášíme vám nápady, jak se také zapojit. Inspirujte se našimi tipy a recepty.

NAŠE AKCE

Řada skvělých akcí, slev a exkluzivních produktů čeká jen na vás. Přijďte a vyberte si!

NAŠE PRODUKTY

Kvalitní produkty, privátní značky a výrobky lokálních dodavatelů. To vše seženete v PENNY!

PENNY KARTA

Vše, co potřebujete vědět k PENNY kartě a naší mobilní aplikaci PENNY.

NAŠE KAMPANĚ

Sbírejte body za nákupy a pořiďte si příbory VIVO od Villeroy & Boch již od 29,90 Kč.

PENNY KOUTEK

Omezujeme plýtvání potravinami a přinášíme vám nápady, jak se také zapojit. Inspirujte se našimi tipy a recepty.

Žemlovka mojí babičky s tvarohovým krémem

Žemlovka mojí babičky s tvarohovým krémem

Žemlovka mojí babičky s tvarohovým krémem

Žemlovka je jídlo, na kterém jsem vyrostl. Byl to opravdu jediný sladký „hlavní“ chod, který jsem si jednou za čas s chutí dal. Rýžový nákyp ani šišky s mákem jsem nikdy úplně v lásce neměl. Až časem jsem si uvědomil, že právě žemlovka je skvělým příkladem jídla, které „bojuje“ proti plýtvání. Aby nebyla tahle žemlovka tak úplně klasická, doplnil jsem ji na talíři jemným krémem z tvarohu.

 

Porcí:
1 pekáč

Ingredience

Na žemlovku

2 až 3 staré veky

asi 1,5 kg jablek (klidně potlučených, hodně zralých)

asi 120 g másla

2 až 3 lžičky mleté skořice

2 hrsti rozinek

asi 5 lžic tekutého medu

2x vanilkový cukr

asi 800 ml mléka

5 vajec

1 citron

 

Na krém

250 g měkkého tučného tvarohu

podmáslí (dle potřeby)

tekutý med nebo cukr (dle chuti)

pár kapek citronové šťávy

 

Na servírování

pár lístků máty nebo meduňky

moučkový cukr na dekoraci 

Postup

Žemlovka

Krok 1 ze 3

Pečivo nakrájejte na 1 až 2 cm vysoké delší plátky (pokud máte již veku předkrájenou, nemusíte nic řešit). Následně kousky pečiva opečte při střední teplotě na pánvi, aby se na povrchu z obou stran trochu osmahly a byly křupavé. Není potřeba, aby se moc zbarvily. Jde jen o to, aby se zpevnily. Díky tomu pak tolik „nenasají“ a ve výsledku bude mít žemlovka lepší strukturu.

 

Krok 2 ze 3

Pekáč vymažte máslem. Mléko smíchejte s vejci a polovinou vanilkového cukru. Jablka nakrájejte na plátky a v míse promíchejte se šťávou z 1 citronu, medem, skořicí a rozinkami. V tuhle chvíli už se můžete pustit do vrstvení. Opečené plátky pečiva namočte do mléka s vejci, aby se navlhčily, a poté je v jedné řadě vyskládejte všude po dně pekáče. Přidejte vrstvu jablek, přimáčkněte a opět doplňte namočené pečivo, pak zase jablka a opět přimáčkněte. Poslední vrstvu tvoří namočené pečivo. Jakmile bude celý pekáč zakrytý plátky veky, ještě jednou, naposledy, na pečivo maličko zatlačte rukama směrem dolů, ať jsou vrstvy žemlovky kompaktní.

 

Krok 3 ze 3

Nakonec po celém povrchu rozložte plátky másla a žemlovku maličko pocukrujte –  cukr zkaramelizuje a dodá barvu. Žemlovku pečte při 180 stupních asi 40 minut. 

 

Krém

Krok 1 z 1

Všechny ingredience na krém dejte do misky a dobře promíchejte. Měli byste získat krém s celkem hustou konzistencí, který ale bude mít zároveň jemnou strukturu. S podmáslím to tak moc nepřehánějte. 

 

Škoda nevědět: Část veky můžete nahradit také starými rohlíky nebo houskami, stejně tak jako jsem to udělal ve videu já. Do žemlovky byste mohli přidat i nasekané ořechy, ale není to nutné.

 

Na servírování

Kostky žemlovky rozdělte na talíře, dozdobte trochou cukru, lístky máty a lžící vychlazeného krému. 

 

Dobrou chuť!