NAŠE AKCE

Řada skvělých akcí, slev a exkluzivních produktů čeká jen na vás. Přijďte a vyberte si!

NAŠE PRODUKTY

Kvalitní produkty, privátní značky a výrobky lokálních dodavatelů. To vše seženete v PENNY!

PENNY KARTA

Vše, co potřebujete vědět k PENNY kartě a naší mobilní aplikaci PENNY.

NAŠE KAMPANĚ

Sbírejte body za nákupy a pořiďte si příbory VIVO od Villeroy & Boch již od 29,90 Kč.

PENNY KOUTEK

Omezujeme plýtvání potravinami a přinášíme vám nápady, jak se také zapojit. Inspirujte se našimi tipy a recepty.

NAŠE AKCE

Řada skvělých akcí, slev a exkluzivních produktů čeká jen na vás. Přijďte a vyberte si!

NAŠE PRODUKTY

Kvalitní produkty, privátní značky a výrobky lokálních dodavatelů. To vše seženete v PENNY!

PENNY KARTA

Vše, co potřebujete vědět k PENNY kartě a naší mobilní aplikaci PENNY.

NAŠE KAMPANĚ

Sbírejte body za nákupy a pořiďte si příbory VIVO od Villeroy & Boch již od 29,90 Kč.

PENNY KOUTEK

Omezujeme plýtvání potravinami a přinášíme vám nápady, jak se také zapojit. Inspirujte se našimi tipy a recepty.

 

Martin Škoda radí, jak se připravit na pořádnou grilovačku

Grilovací sezona je tady! Abyste si ji letos pořádně užili, připravil pro vás Martin Škoda několik užitečných rad a tipů, které vám pomůžou udělat z každého vašeho grilování gastronomický koncert. Staňte se mistry grilu a vytěžte z něj maximum!

 

Vepřové maso

Jaký řez zvolit?

Obecně doporučuji vybírat hlavně takové části vepřového, které jsou tučnější, protože právě tuk je nositelem chuti a masu dodává šťavnatost. Stejně tak je dobré zvolit vždycky spíše maso, které je na kosti – i díky tomu bude křehčí a plné chuti.

Nejradši ze všeho používám na gril vepřovou krkovici, to je podle mě vůbec nejlepší a zároveň také jeden z nejlevnějších řezů! Krkovice je krásně prorostlá, takže vždycky zůstane hezky šťavnatá.

Samozřejmě se hodí i panenka, ta už je ale dražší. Navíc si musíte dávat pozor, aby zůstala po ugrilování uprostřed hezky růžová, nesmíte ji vysušit, jinak už to nikdy nebude ono. Pokud máte možnost, grilujte panenku v celku a nakrájejte ji až těsně před podáváním.

Pokud se rozhodnete pro vepřovou pečeni, je to také dobrá volba. Vždycky ale bude lepší, když sáhnete po variantě na kosti, tzv. kotletě, protože právě kost zaručí, že i jinak méně šťavnatá pečeně si udrží více šťávy.

Ideální koření na vepřové

Základem každé marinády by měla být sůl (na 1 kg asi 18 g), černý pepř (na 1 kg asi 1 malá lžička) a také maličko cukru (na 1 kg asi 1/2 lžičky). Možná si říkáte, proč právě cukr? Věřte tomu, že právě tohle malé množství „tvrdí muziku“. Cukr na povrchu masa totiž zkaramelizuje, maso chytne barvu, a tím pádem také další chuť. 

Dále si s vepřovým skvěle rozumí mletý česnek, který se na rozdíl od čerstvého nebude na grilu tolik přichytávat, mletá paprika, mletá hořčice, mleté nové koření, mletý koriandr, chilli, ale také bobkový list, ideálně opět v mleté variantě (seženete ho bez problému na internetu). Právě bobkový list je koření, které krásně zvýrazní chuť masa a dodá mu další rozměr (přitom stačí opravdu málo, 1/2 lžičky na 1 kg masa).

Nebojte se ale sáhnout ani po bylinkách – třeba tymián, šalvěj a rozmarýn jsou na vepřové naprosto ideální.

Vepřové maso

Vepřové maso

Jaký řez zvolit?

Obecně doporučuji vybírat hlavně takové části vepřového, které jsou tučnější, protože právě tuk je nositelem chuti a masu dodává šťavnatost. Stejně tak je dobré zvolit vždycky spíše maso, které je na kosti – i díky tomu bude křehčí a plné chuti.

Nejradši ze všeho používám na gril vepřovou krkovici, to je podle mě vůbec nejlepší a zároveň také jeden z nejlevnějších řezů! Krkovice je krásně prorostlá, takže vždycky zůstane hezky šťavnatá.

Samozřejmě se hodí i panenka, ta už je ale dražší. Navíc si musíte dávat pozor, aby zůstala po ugrilování uprostřed hezky růžová, nesmíte ji vysušit, jinak už to nikdy nebude ono. Pokud máte možnost, grilujte panenku v celku a nakrájejte ji až těsně před podáváním.

Pokud se rozhodnete pro vepřovou pečeni, je to také dobrá volba. Vždycky ale bude lepší, když sáhnete po variantě na kosti, tzv. kotletě, protože právě kost zaručí, že i jinak méně šťavnatá pečeně si udrží více šťávy.

Ideální koření na vepřové

Základem každé marinády by měla být sůl (na 1 kg asi 18 g), černý pepř (na 1 kg asi 1 malá lžička) a také maličko cukru (na 1 kg asi 1/2 lžičky). Možná si říkáte, proč právě cukr? Věřte tomu, že právě tohle malé množství „tvrdí muziku“. Cukr na povrchu masa totiž zkaramelizuje, maso chytne barvu, a tím pádem také další chuť. 

Dále si s vepřovým skvěle rozumí mletý česnek, který se na rozdíl od čerstvého nebude na grilu tolik přichytávat, mletá paprika, mletá hořčice, mleté nové koření, mletý koriandr, chilli, ale také bobkový list, ideálně opět v mleté variantě (seženete ho bez problému na internetu). Právě bobkový list je koření, které krásně zvýrazní chuť masa a dodá mu další rozměr (přitom stačí opravdu málo, 1/2 lžičky na 1 kg masa).

Nebojte se ale sáhnout ani po bylinkách – třeba tymián, šalvěj a rozmarýn jsou na vepřové naprosto ideální.

Hovězí maso

Jaký řez zvolit?

Stejně jako u vepřového, i tady se snažím jít hlavně po řezech, které mají tuk. U hovězího je navíc velmi důležité, aby maso bylo stařené, hezky vyzrálé. Je o něco dražší než maso, které koupíte klasicky u řezníka, ale vyplatí se! Protože vyzrálé maso je pak daleko křehčí a má více extraktivní chuť.

Z hovězího mám na grilu rozhodně nejradši vysokou roštěnou, tzv. rib-eye steak, ale samozřejmě se hodí také nízká roštěná. Vysokou roštěnou můžete ugrilovat společně s krkovicí a připravit si tak pořádný mix gril z hovězího a vepřového. Klidně sáhněte po hovězí svíčkové, i když pro mě je to trochu „ohraný“ steak, který nikdy nebude tak chuťově nabušený a šťavnatý jako právě třeba roštěná. U hovězího celkově můžete zvolit i další řezy, třeba pupek alias flank steak, květovou špičku alias picanhu, steak z kýty neboli rumpsteak atd. Vždycky ale dávejte pozor, ať je maso opravdu vyzrálé!

Ideální koření na hovězí

Podobně jako u vepřového určitě doporučuji sůl, pepř a špetku cukru. Pokud máte vyzrálé kvalitní maso, není potřeba žádná další marináda, maximálně trocha bylinek. Třeba tymián nebo rozmarýn. Steak vždycky po ugrilování nechte alespoň 3 minuty odpočinout, ať z něj při krájení nevyteče cenná šťáva. Pokud budete chtít, můžete nakonec maso potřít bylinkovým máslem s trochou česneku.

Vyzrálé hovězí nemusíte nechávat ani marinovat. Maximálně do něj párkrát bouchněte tenderizérem, tím ničemu neuškodíte.

 

 

Hovězí maso

Hovězí maso

Jaký řez zvolit?

Stejně jako u vepřového, i tady se snažím jít hlavně po řezech, které mají tuk. U hovězího je navíc velmi důležité, aby maso bylo stařené, hezky vyzrálé. Je o něco dražší než maso, které koupíte klasicky u řezníka, ale vyplatí se! Protože vyzrálé maso je pak daleko křehčí a má více extraktivní chuť.

Z hovězího mám na grilu rozhodně nejradši vysokou roštěnou, tzv. rib-eye steak, ale samozřejmě se hodí také nízká roštěná. Vysokou roštěnou můžete ugrilovat společně s krkovicí a připravit si tak pořádný mix gril z hovězího a vepřového. Klidně sáhněte po hovězí svíčkové, i když pro mě je to trochu „ohraný“ steak, který nikdy nebude tak chuťově nabušený a šťavnatý jako právě třeba roštěná. U hovězího celkově můžete zvolit i další řezy, třeba pupek alias flank steak, květovou špičku alias picanhu, steak z kýty neboli rumpsteak atd. Vždycky ale dávejte pozor, ať je maso opravdu vyzrálé!

Ideální koření na hovězí

Podobně jako u vepřového určitě doporučuji sůl, pepř a špetku cukru. Pokud máte vyzrálé kvalitní maso, není potřeba žádná další marináda, maximálně trocha bylinek. Třeba tymián nebo rozmarýn. Steak vždycky po ugrilování nechte alespoň 3 minuty odpočinout, ať z něj při krájení nevyteče cenná šťáva. Pokud budete chtít, můžete nakonec maso potřít bylinkovým máslem s trochou česneku.

Vyzrálé hovězí nemusíte nechávat ani marinovat. Maximálně do něj párkrát bouchněte tenderizérem, tím ničemu neuškodíte.

 

 

Marinády Martina Škody

Snadná marináda na hovězí

1 kg hovězí roštěné (rib-eye steak), 18 g soli, 1 malá lžička čerstvě umletého černého pepře, 1/2 lžičky cukru, 2 snítky rozmarýnu

Maso vyndejte alespoň dvě hodiny před grilováním, nakrájejte na steaky cca o 300 gramech, osolte, opepřete, mírně pocukrujte a rovnou šoupněte na rozpálený gril. V průběhu grilování steak potírejte rozmarýnem namočeným v přepuštěném másle nebo oleji.

Pokud máte hovězí, které není tolik vyzrálé, osolte a opepřete ho, mírně pocukrujte, posypte bylinkami a nechte marinovat 24 hodin v lednici. Jen ho z lednice nezapomeňte vyndat alespoň hodinu před grilováním, ať nedostane na grilu teplotní šok. Jinak se „stáhne“ a ztratí část ze své šťavnatosti a křehkosti.

Snadná marináda na vepřové

1 kg vepřové krkovice, 18 g soli, 1 lžička černého pepře, 1 lžička mleté sladké papriky, 1 malá lžička podrceného nového koření, 1 plná lžička mletého sušeného česneku, 1 malá lžička chilli, 1/2 lžičky cukru

Všechny druhy koření smíchejte v misce dohromady a vytvořte „suchou“ marinovací směs. Maso nakrájejte na silnější plátky a pokud máte možnost, bouchněte do něj párkrát tenderizérem – tahle super mašinka se opravdu vyplatí, protože maso „zdravě“ zkřehčí, a navíc dostane marinádu až do samotného středu. Seženete jej snadno na internetu nebo v kuchyňských potřebách. Opravdu tenderizér doporučuju, protože levnější řezy masa posune na další level.

Pokud máte čas, nechte takto připravené maso alespoň 24 hodin, ale klidně i tři dny odležet v lednici. Díky tomu ještě více zkřehne a prochutí se! Nebojte se, že by se zkazilo, je v něm sůl, která funguje jako konzervant.

 

Marinády Martina Škody

Marinády Martina Škody

Snadná marináda na hovězí

1 kg hovězí roštěné (rib-eye steak), 18 g soli, 1 malá lžička čerstvě umletého černého pepře, 1/2 lžičky cukru, 2 snítky rozmarýnu

Maso vyndejte alespoň dvě hodiny před grilováním, nakrájejte na steaky cca o 300 gramech, osolte, opepřete, mírně pocukrujte a rovnou šoupněte na rozpálený gril. V průběhu grilování steak potírejte rozmarýnem namočeným v přepuštěném másle nebo oleji.

Pokud máte hovězí, které není tolik vyzrálé, osolte a opepřete ho, mírně pocukrujte, posypte bylinkami a nechte marinovat 24 hodin v lednici. Jen ho z lednice nezapomeňte vyndat alespoň hodinu před grilováním, ať nedostane na grilu teplotní šok. Jinak se „stáhne“ a ztratí část ze své šťavnatosti a křehkosti.

Snadná marináda na vepřové

1 kg vepřové krkovice, 18 g soli, 1 lžička černého pepře, 1 lžička mleté sladké papriky, 1 malá lžička podrceného nového koření, 1 plná lžička mletého sušeného česneku, 1 malá lžička chilli, 1/2 lžičky cukru

Všechny druhy koření smíchejte v misce dohromady a vytvořte „suchou“ marinovací směs. Maso nakrájejte na silnější plátky a pokud máte možnost, bouchněte do něj párkrát tenderizérem – tahle super mašinka se opravdu vyplatí, protože maso „zdravě“ zkřehčí, a navíc dostane marinádu až do samotného středu. Seženete jej snadno na internetu nebo v kuchyňských potřebách. Opravdu tenderizér doporučuju, protože levnější řezy masa posune na další level.

Pokud máte čas, nechte takto připravené maso alespoň 24 hodin, ale klidně i tři dny odležet v lednici. Díky tomu ještě více zkřehne a prochutí se! Nebojte se, že by se zkazilo, je v něm sůl, která funguje jako konzervant.

 

Ugrilujte si podle Martina Škody

Salát z rukoly, uzené šunky, mozzarelly a grilovaných broskví

Chtěli byste grilovačku něčím ozvláštnit? Pak doporučuju salát z rukoly, uzené šunky, mozzarelly a grilovaných přezrálých broskví. Tato netradiční chuť vás určitě dostane. Blýskněte se před svými hosty touto originální kombinací. Detailní recept najdete zde.

Ugrilujte si podle Martina Škody

Ugrilujte si podle Martina Škody

Salát z rukoly, uzené šunky, mozzarelly a grilovaných broskví

Chtěli byste grilovačku něčím ozvláštnit? Pak doporučuju salát z rukoly, uzené šunky, mozzarelly a grilovaných přezrálých broskví. Tato netradiční chuť vás určitě dostane. Blýskněte se před svými hosty touto originální kombinací. Detailní recept najdete zde.

Grilovaná kořenová zelenina s domácím dresinkem z bylinek

A co ke grilovanému masu za přílohu? Ideálně také pokrm z grilu. Skvěle vám poslouží třeba starší kořenová zelenina, kterou najdete v lednici. Jednoduše ji ugrilujete, dochutíte svěžím dresinkem a máte hotový kompletní chod. Recept, jak na to, najdete zde.

Grilovaná kořenová zelenina s domácím dresinkem z bylinek

A co ke grilovanému masu za přílohu? Ideálně také pokrm z grilu. Skvěle vám poslouží třeba starší kořenová zelenina, kterou najdete v lednici. Jednoduše ji ugrilujete, dochutíte svěžím dresinkem a máte hotový kompletní chod. Recept, jak na to, najdete zde.

Mix gril se salátem z grilované zeleniny a starého pečiva

Pokud jste milovníci masitých pokrmů a nemůžete se rozhodnout mezi vepřovým a hovězím, ugrilujte si rovnou oboje. Tento mix gril doplňte odlehčeným salátem z grilované zeleniny a skvělý oběd nebo večeře je na světě. Recept najdete zde.

Mix gril se salátem z grilované zeleniny a starého pečiva

Pokud jste milovníci masitých pokrmů a nemůžete se rozhodnout mezi vepřovým a hovězím, ugrilujte si rovnou oboje. Tento mix gril doplňte odlehčeným salátem z grilované zeleniny a skvělý oběd nebo večeře je na světě. Recept najdete zde.

 

A co když něco zbude?

I když připravíte sebechutnější hostinu, někdy se zkrátka může stát, že všechno nesníte. V tom případě je potřeba zbylé jídlo řádně uschovat, abyste si ho mohli vychutnat i o pár dnů později. Jak na to? Zbylé maso z grilování důkladně zabalte do plastových krabiček, potravinářské fólie nebo alobalu a umístěte do lednice, kde vám vydrží  3 až 4 dny.