NAŠE AKCE

Řada skvělých akcí, slev a exkluzivních produktů čeká jen na vás. Přijďte a vyberte si!

NAŠE PRODUKTY

Kvalitní produkty, privátní značky a výrobky lokálních dodavatelů. To vše seženete v PENNY!

PENNY KARTA

Vše, co potřebujete vědět k PENNY kartě a naší mobilní aplikaci PENNY.

NAŠE KAMPANĚ

Sbírejte body za nákupy a pořiďte si příbory VIVO od Villeroy & Boch již od 29,90 Kč.

PENNY KOUTEK

Omezujeme plýtvání potravinami a přinášíme vám nápady, jak se také zapojit. Inspirujte se našimi tipy a recepty.

NAŠE AKCE

Řada skvělých akcí, slev a exkluzivních produktů čeká jen na vás. Přijďte a vyberte si!

NAŠE PRODUKTY

Kvalitní produkty, privátní značky a výrobky lokálních dodavatelů. To vše seženete v PENNY!

PENNY KARTA

Vše, co potřebujete vědět k PENNY kartě a naší mobilní aplikaci PENNY.

NAŠE KAMPANĚ

Sbírejte body za nákupy a pořiďte si příbory VIVO od Villeroy & Boch již od 29,90 Kč.

PENNY KOUTEK

Omezujeme plýtvání potravinami a přinášíme vám nápady, jak se také zapojit. Inspirujte se našimi tipy a recepty.

Jidáše

Jidáše

Jidáše

PŘÍPRAVA: 20 MINUT | KYNUTÍ: 60 MINUT |PEČENÍ: 30 MINUT

300 ml smetany na vaření
60 g krupicového cukru
40 g droždí
500 g hladké mouky
2 žloutky
150 g másla, pokojové teploty
nastrouhaná kůra z 1 citronu
2 lžíce citronové šťávy
1 sáček vanilkového cukru
špetka soli penny
1 vejce na potření


K POLÉVÁNÍ:

med nebo moučkový cukr
rozmíchaný v rumu

Postup

  • Začněte kváskem. Mírně ohřejte část smetany, přidejte lžíci cukru a rozdrobte droždí. Na teplém místě ho nechte vzejít.
  • Zatím smíchejte prosátou mouku, zbylý cukr, žloutky, máslo nakrájené na kostičky, citronovou kůru i šťávu, vanilkový cukr a sůl. Nakonec vlijte zbytek ohřáté smetany a kvásek. Vše velmi důkladně prohněťte ve vláčné těsto, na kterém se tvoří bubliny.
  • Mísu s těstem zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout nejméně hodinu. Troubu předehřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem. Z vykynutého těsta lžící ukrajujte kousky a na pomoučněné pracovní ploše je vyválejte v „hady“, které motejte jako klubko provazu nebo do dalších tvarů. Pokládejte je na plech, nechte čtvrt hodiny kynout, než je potřete rozšlehaným vejcem a dáte péct do trouby na 25–30 minut.
  • Ještě horké jidášky polévejte medem nebo směsí cukru a rumu a hned podávejte.

Dobrou chuť.