NAŠE AKCE

Řada skvělých akcí, slev a exkluzivních produktů čeká jen na vás. Přijďte a vyberte si!

NAŠE PRODUKTY

Kvalitní produkty, privátní značky a výrobky lokálních dodavatelů. To vše seženete v PENNY!

PENNY KARTA

Vše, co potřebujete vědět k PENNY kartě a naší mobilní aplikaci PENNY.

NAŠE KAMPANĚ

Sbírejte body za nákupy a pořiďte si příbory VIVO od Villeroy & Boch již od 29,90 Kč.

PENNY KOUTEK

Omezujeme plýtvání potravinami a přinášíme vám nápady, jak se také zapojit. Inspirujte se našimi tipy a recepty.

NAŠE AKCE

Řada skvělých akcí, slev a exkluzivních produktů čeká jen na vás. Přijďte a vyberte si!

NAŠE PRODUKTY

Kvalitní produkty, privátní značky a výrobky lokálních dodavatelů. To vše seženete v PENNY!

PENNY KARTA

Vše, co potřebujete vědět k PENNY kartě a naší mobilní aplikaci PENNY.

NAŠE KAMPANĚ

Sbírejte body za nákupy a pořiďte si příbory VIVO od Villeroy & Boch již od 29,90 Kč.

PENNY KOUTEK

Omezujeme plýtvání potravinami a přinášíme vám nápady, jak se také zapojit. Inspirujte se našimi tipy a recepty.

Domů
/
PENNY koutek
/
Recepty
/ Vdolky se žahourem

Vdolky se žahourem

Vdolky se žahourem

Vdolky se žahourem

4 VELKÉ PORCE | PŘÍPRAVA: 30 MINUT + KYNUTÍ | PEČENÍ: 20 MINUT

NA VDOLKY:

1 kostka (42 g) droždí
250 ml vlažného mléka nebo vody
1 lžička krupicového cukru
500 g hladké mouky penny + na podsypání
špetka soli penny
1 vejce
100 g rozpuštěného másla nebo sádla + máslo na potření

NA ŽAHOUR A K PODÁVÁNÍ:

400 g borůvek
60 g krupicového cukru
150 ml smetany ke šlehání boni
tvrdý tvaroh na strouhání (nebo šlehačka) a moučkový cukr

Postup

  • Připravte si kvásek. Droždí rozdrobte do části vlažného mléka nebo vody, přidejte cukr a nechte vzejít.
  • Do větší mísy prosejte mouku, osolte, vlijte zbylé mléko, vejce a kvásek. Těsto dobře zpracujte v robotu nebo ručně. Zakryjte ho ohřátou utěrkou a nechte kynout na teplém místě. Mělo by zdvojnásobit objem.
  • Z vykynutého těsta vykrajujte skleničkou nebo lžící kusy těsta a vytvarujte z nich tenké vdolky. Na plech vyložený pečicím papírem a posypaný moukou klaďte vdolky a nechte je ještě 15–20 minut kynout.
  • Troubu předehřejte na 180 °C. Vdolky pečte 20 minut. Hotové jsou ještě bledé, podobně jako obyčejný rohlík. Upečené vdolky potřete rozpuštěným máslem a ozdobte je žahourem a strouhaným tvarohem, případně šlehačkou. Podle chuti pocukrujte.

NA ŽAHOUR A K PODÁVÁNÍ:

  • Omyté a okapané borůvky vložte do hrnce, přisypte cukr, podlijte trochou vody, promíchejte, vařečkou borůvky trochu pomačkejte a povařte.
  • Pak do borůvek vlijte smetanu a promíchejte. Nebo nechte borůvky zchladnout a promíchejte je s vyšlehanou smetanou.

Dobrou chuť.