NAŠE AKCE

Řada skvělých akcí, slev a exkluzivních produktů čeká jen na vás. Přijďte a vyberte si!

NAŠE PRODUKTY

Kvalitní produkty, privátní značky a výrobky lokálních dodavatelů. To vše seženete v PENNY!

PENNY KARTA

Vše, co potřebujete vědět k PENNY kartě a naší mobilní aplikaci PENNY.

NAŠE KAMPANĚ

Sbírejte body za nákupy a pořiďte si příbory VIVO od Villeroy & Boch již od 29,90 Kč.

PENNY KOUTEK

Omezujeme plýtvání potravinami a přinášíme vám nápady, jak se také zapojit. Inspirujte se našimi tipy a recepty.

NAŠE AKCE

Řada skvělých akcí, slev a exkluzivních produktů čeká jen na vás. Přijďte a vyberte si!

NAŠE PRODUKTY

Kvalitní produkty, privátní značky a výrobky lokálních dodavatelů. To vše seženete v PENNY!

PENNY KARTA

Vše, co potřebujete vědět k PENNY kartě a naší mobilní aplikaci PENNY.

NAŠE KAMPANĚ

Sbírejte body za nákupy a pořiďte si příbory VIVO od Villeroy & Boch již od 29,90 Kč.

PENNY KOUTEK

Omezujeme plýtvání potravinami a přinášíme vám nápady, jak se také zapojit. Inspirujte se našimi tipy a recepty.

Domů
/
PENNY koutek
/
Recepty
/ Vepřová panenka s jablky, slaninou a máslovými špeclemi

Vepřová panenka s jablky, slaninou a máslovými špeclemi

Vepřová panenka s jablky, slaninou a máslovými špeclemi

Vepřová panenka s jablky, slaninou a máslovými špeclemi

Náročnost: střední

Počet porcí: 3–4 porce

Doba přípravy: do 60 minut

 

Ingredience

Ingredience na vepřové s jablky:

  • 0,5 kg vepřové panenky
  • 150 g plátkové slaniny
  • 4 česká jablka
  • 3 malé cibule
  • 1 dl bílého vína
  • 1 dl vody nebo vývaru
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 celá skořice
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • máslo
  • řepkový olej

 

Ingredience na špecle:

  • 300 g hladké mouky
  • 50 g másla (+ 1 lžíce másla)
  • 2 vejce
  • 200 ml plnotučného mléka
  • sůl
  • čerstvá petrželka

Postup – vepřové s jablky:

  1. Vepřovou panenku očistěte a bohatě osolte.
  2. Na rozpálené pánvi se lžící řepkového oleje restujte panenku ze všech stran spolu s několika plátky slaniny (se slaninou se restuje kvůli chuti).
  3. Jakmile má maso ze všech stran hnědou krustičku, přendejte je do pečicí nádoby.
  4. Ke zbylé slanině v pánvi přidejte lžíci másla a na měsíčky nakrájenou cibuli.
  5. Cibuli nechte lehce povolit a přihoďte 3 jablka nakrájená na plátky (oloupaná).
  6. Zalijte bílým vínem, zasypte třtinovým cukrem a přidejte skořici, sůl a pepř.
  7. Ve chvíli, kdy se odpaří alkohol, přilijte vodu nebo vývar.
  8. Takto jablka nechejte při nižší teplotě pomalu probublávat, dokud nebudou měkká a tekutina se nezredukuje a nezhoustne.
  9. K masu nachystanému v pečicí nádobě přidejte několik dalších plátků slaniny.
  10. Poslední jablko nakrájejte horizontálně na plátky a přidejte do pečicí nádoby k vepřovému.
  11. Pečte na 220 °C cca 10–15 minut.
  12. Hotové maso nechte odpočinout a poté krájejte na plátky.
  13. Výpek z masa přidejte k jablkům a promíchejte.
Postup – vepřové s jablky

Postup – vepřové s jablky:

Postup – vepřové s jablky:

  1. Vepřovou panenku očistěte a bohatě osolte.
  2. Na rozpálené pánvi se lžící řepkového oleje restujte panenku ze všech stran spolu s několika plátky slaniny (se slaninou se restuje kvůli chuti).
  3. Jakmile má maso ze všech stran hnědou krustičku, přendejte je do pečicí nádoby.
  4. Ke zbylé slanině v pánvi přidejte lžíci másla a na měsíčky nakrájenou cibuli.
  5. Cibuli nechte lehce povolit a přihoďte 3 jablka nakrájená na plátky (oloupaná).
  6. Zalijte bílým vínem, zasypte třtinovým cukrem a přidejte skořici, sůl a pepř.
  7. Ve chvíli, kdy se odpaří alkohol, přilijte vodu nebo vývar.
  8. Takto jablka nechejte při nižší teplotě pomalu probublávat, dokud nebudou měkká a tekutina se nezredukuje a nezhoustne.
  9. K masu nachystanému v pečicí nádobě přidejte několik dalších plátků slaniny.
  10. Poslední jablko nakrájejte horizontálně na plátky a přidejte do pečicí nádoby k vepřovému.
  11. Pečte na 220 °C cca 10–15 minut.
  12. Hotové maso nechte odpočinout a poté krájejte na plátky.
  13. Výpek z masa přidejte k jablkům a promíchejte.
Postup – vepřové s jablky

Postup – špecle:

Postup – špecle
  1. Máslo rozpusťte.
  2. Až mírně vychladne, přidejte vejce, mléko a spojte pomocí metličky nebo vidličky.
  3. Poté přisypte mouku, sůl a spojte v těsto.
  4. Těsto nechte 10 minut odpočinout.
  5. Špecle tvořte buď natrháním pomocí vidličky, nebo prolisováním přes cedník.
  6. Vařte ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou na povrch. Pak vařte ještě asi 1 minutu.
  7. Sceďte a promíchejte se lžící másla a čerstvou petrželkou.

Plátky vepřové panenky podávejte s jablečným „čatní“ a máslovými špeclemi. Dozdobte křupavou slaninou a pečenými plátky jablka.

Postup – špecle:

Postup – špecle:

Postup – špecle
  1. Máslo rozpusťte.
  2. Až mírně vychladne, přidejte vejce, mléko a spojte pomocí metličky nebo vidličky.
  3. Poté přisypte mouku, sůl a spojte v těsto.
  4. Těsto nechte 10 minut odpočinout.
  5. Špecle tvořte buď natrháním pomocí vidličky, nebo prolisováním přes cedník.
  6. Vařte ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou na povrch. Pak vařte ještě asi 1 minutu.
  7. Sceďte a promíchejte se lžící másla a čerstvou petrželkou.

Plátky vepřové panenky podávejte s jablečným „čatní“ a máslovými špeclemi. Dozdobte křupavou slaninou a pečenými plátky jablka.

Dobrou chuť.