1. home
  2. Recepty
  3. Borůvkové koláče

Borůvkové koláče


Příprava
45 min
Hotovo za
25 min
Obtížnost

Kategorie
  • Sladké

Ingredience

Počet porcí
 
.

Na těsto
250 ml
plnotučného mléka, vlažného
65 g
krupicového cukru
65 g
hladké mouky
35 g
čerstvého droždí
špetka soli
2
žloutky + 115 g másla
1
sáček vanilkového cukru
1
rozšlehaný žloutek na potření

Na náplň
1 l
borůvek
3
lžíce krupicového cukru

Na drobenku
200 g
hrubé mouky
200 g
moučkového cukru + na poprášení
100 g
másla, nakrájeného
1
žloutek

Příprava

1
V misce smíchám část mléka s trochou cukru a mouky, rozdrobím droždí a nechám vzejít kvásek. Jakmile se kvásek zpění, vliju ho do zadělávací mísy, kam jsem prosela zbylou mouku, přidala sůl, zbylý cukr, žloutky, máslo, zbylé mléko a vanilkový cukr. 
2
A začnu těsto zadělávat vařečkou.
3
Jakmile se ingredience spojí, přendám těsto na pomoučněnou pracovní plochu. Dlouho a pečlivě ho hnětu, až je vláčné, hladké a nelepí se. 
4
Pak těsto rozdělím na 8 bochánků a vytvaruju z nich koláče o průměru asi 15 cm. Okraje udělám silnější. Položím je na plech vyložený pečicím papírem. (Anebo na plech 35×40 cm s pečicím papírem válečkem rozprostřu těsto a pak prsty po celém obvodu vymačkám asi centimetrový okraj.) Okraje těsta potřu žloutkem.
5
Udělám drobenku: v misce prsty promnu a spojím mouku, cukr, máslo a žloutek na drobné hrudky. Na koláče rozložím borůvky tak na prst vysoko, posypu je krupicovým cukrem a pak droben­kou.
6
Předehřeju troubu na 170 °C, zatím nechám koláče 15 minut kynout. Peču je 20–25 minut, aby byly okraje pěkně zlatavé.
7
Vychladlé koláče zlehka pocukruju.