1. home
  2. Recepty
  3. Brownies - Základní recept

Brownies - Základní recept


Příprava
30 min
Hotovo za
30 min
Obtížnost

Kategorie
  • Sladké
  • Zákusky

Ingredience

Počet porcí
 
.

185 g
másla + 5 g na vymazání formy
185 g
tmavé čokolády s aspoň 70 % kakaové hmoty
85 g
hladké mouky
40 g
kvalitního kakaa
50 g
hořké čokolády s kakaovou hmotou maximálně 52 %
50 g
mléčné čokolády
3
vejce
270 g
krupicového cukru

Příprava

1
Máslo rozkrájejte na kousky do misky. Na něj nalámejte na kousky tmavou čokoládu. Menší kastrol naplňte do třetiny horkou vodou a misku na něj posaďte tak, aby se dnem nedotýkala hladiny. Na mírném plameni za občasného promíchání zahřívejte, až se máslo i čokoláda rozpustí. Misku můžete taky přetáhnout fólií a na 2 minuty vložit do mikrovlnky. Rozpuštěnou směs nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
2
Předehřejte troubu na 180 °C. Pekáček o rozměrech 20×20 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Do mísy prosejte mouku a kakao, hořkou i mléčnou čokoládu nasekejte na kousky a nechte stranou.
3
Do misky rozklepněte vejce, přisypte cukr a vyšlehejte do světlé nadýchané hmoty. Vlijte k ní vychladlou čokoládovou hmotu a zlehka je promíchejte. Směs by měla být stejnoměrně matně hnědá.
4
Do mísy s čokoládovou směsí prosejte znovu rovnoměrně mouku s kakaem. Pak spojte sypkou směs s tekutou. Zpočátku bude hmota vypadat suše, ale za chvíli začne vznikat to správné až „patlavé“ těsto. Teď zapracujte kousky čokolády.
5
Těsto vlijte do pekáčku a uhlaďte na stejnoměrnou výšku. Vložte do trouby; po 25 minutách povytáhněte mřížku a trochu pekáčkem zatřeste. Pokud se moučník ve středu chvěje, pečte ještě 5 minut. Hotovo bude, když povrch připomíná lesklý papír a strany moučníku se odtahují od stěn formy. Vychladlé brownie vyndejte a nakrájejte na čtverečky.