1. home
  2. Recepty
  3. Francouzské brambory

Francouzské brambory


Příprava
20 min
Hotovo za
35 min
Obtížnost

Kategorie
  • Hlavní chody
  • Vegetariánské

Ingredience

Počet porcí
 
.

100 g
másla
1 kg
brambor, vařených ve slupce
4
vejce, vařená natvrdo
3
vejce
200 ml
smetany ke šlehání
sůl a pepř
200 g
uzeného masa, vařeného, nakrájeného na kousky
1
větší cibule, nakrájená na tenké plátky
50 g
strouhaného sýru
kyselé okurky k podávání

Příprava

1
Dno větší zapékací mísy s víkem nebo pekáčku poklaďte tenkými plátky z části másla. Troubu předehřejte na 180 °C.
2
Brambory i vejce natvrdo oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Syrová vejce rozšlehejte v misce a přimíchejte smetanu a sůl s pepřem.
3
A začněte skládat. Brambory potřebujete na 3 vrstvy, ostatní na 2 vrstvy. První vrstva jsou brambory. Na ně vrstva vařených vajec – tu osolte a opepřete, pak přidejte uzené maso a nakonec cibuli. Následuje další vrstva brambor, na ni dejte pár plátků másla, pak znovu vejce, sůl a pepř… stejně jako v minulém kole. Zakončete třetí vrstvou brambor, na ni položte pár posledních plátků másla, sůl a pepř a pekáček dejte na 10 minut do trouby.
4
Pak ho na chvíli vysuňte a obsah zalijte rozšlehanými vejci se smetanou. Nechte si ale tak čtvrtinu množství vaječné směsi, do ní zamíchejte sýr, a když brambory začnou navrchu zlátnout, zalijte je zbytkem vajec se sýrem. 
5
Pečte, až je horní vrstva „křupavá“. Podávejte s kyselými okurkami.