1. home
  2. Recepty
  3. Snadná letní grilovaná ryba

Snadná letní grilovaná ryba


Hotovo za
30 min
Obtížnost

Kategorie
  • Hlavní chody
  • Martin Škoda
  • Konec plýtvání
  • Ryba
Konec plýtvání podle mě není jen o tom méně vyhazovat jídlo a co nejefektivněji zpracovat vše, co nám doma zbývá, ale také dát prostor surovinám, které obecně nejsou tak populární a často se vyhazují jen proto, že se vůbec neprodají a zkazí se. Dobrým příkladem jsou sladkovodní ryby. Ryba obecně se na naše talíře moc často nedostane – a když už, většinou je to ta mořská. Mám pocit, že se sladkovodním druhům vyhýbáme, což je velká škoda. Jsou totiž výborné a mají u nás navíc dlouhou tradici. V tomhle receptu vám chci ukázat, jak si připravit pstruha v letní úpravě, hezky na grilu, s extrémně „jedlou“ restovanou zeleninou a také super zdravou quinoou.

Ingredience

Počet porcí
 
.

Na quinou
200 g
quinoy (velmi zdravá obilovina, český "merlík chilský")
500 ml
vody
sůl a bílý mletý pepř

Na zeleninu
2
mrkve
4
bílé papriky
1
brokolice
1
malý květák
5
stroužků česneku
250 g
cherry rajčat
sůl, pepř
3 lžíce
rostlilnného oleje
2 lžíce
kvalitní sójové omáčky
citronová šťáva (není nutné)

Na pstruha
800 g
filet ze pstruha (já použil lososovitého)
sůl, bílý pepř
šťáva z 1 menšího citronu
2 lžíce
rostlinného oleje

Na servnírování
snítka listové petržele

Příprava

1
V hrnci nasucho opražte quinou. Jakmile začne „praskat“, zalijte ji vodou, mírně osolte, opepřete a povařte ještě asi 6 minut. Quinou zamíchejte, vařič vypněte, hrnec přiklopte pokličkou a nechte asi 20 minut stát. Uvařenou quinou podle potřeby dochuťte.
2

V pánvi rozehřejte olej. Mrkev neloupejte, stačí jen trochu očistit – ve slupce je spousta chuti –, nakrájejte na kolečka a vhoďte do pánve. Mrkev restujte asi 2 minuty. Bílou papriku nakrájejte na kolečka a přihoďte ji k mrkvi. Vše zamíchejte.

V mezičase také naporcujte květák a brokolici. Košťály nasekejte na tenké plátky, hlavičky brokolice klidně rozdělte jen na menší části, ale nechte v celku. Do pánve nejdříve vhoďte košťály, které jsou tužší, teprve po chvíli i zbytek květáku a brokolice a jako poslední tenké plátky česneku. Zeleninu osolte, opepřete a restujte ještě asi 5 minut – musí trochu chytit barvu a změknout. Nakonec přilijte sójovku, zeleninu zamíchejte a podle chuti ještě okořeňte a zakápněte citronovou šťávou. Do pánve dejte rajčata, ty stačí jen krátce prohřát, prasknout by měla až ve chvíli, kdy se do nich zakousnete.


Škoda nevědět: Zeleninu zpracujte na maximum – možná by vás napadlo košťály z květáku a brokolice vyhodit, ale to by byla hrozná škoda, je v nich spousta chuti. Stejně tak do pánve můžete přihodit i další druhy zeleniny, které zrovna dozrávají a potřebujete je využít. Dobrým příkladem je třeba cuketa.

3
Gril rozpalte na vyšší teplotu. Filety nakrájejte podle počtu hostů, ideální je asi na 5 ks kolem 150 gramů, osolte, opepřete, mírně pokapejte citronem a potřete olejem. Poté je kůží dolů položte rovnou na rozpálený gril, ten zavřete a ryby grilujte asi 3 minuty, nakonec je ještě na chviličku otočte a nechte dodělat, vprostřed by ale mělo maso zůstat ještě hezky narůžovělé.
4
Na velký talíř nejdříve rozprostřete uvařenou quinou, následně restovanou zeleninu s veškerou šťávou z pánve a na závěr taky filety čerstvě grilovaného pstruha. Jídlo dozdobte nasekanou petrželkou a ihned se do něj dejte!