1. home
  2. Recepty
  3. Pečená dýně s medem a mandlemi

Pečená dýně s medem a mandlemi


Příprava
25 min
Hotovo za
90 min
Obtížnost

Kategorie
  • Přílohy
  • Předkrm

Ingredience

Počet porcí
 
.

1
máslová dýně, oloupaná, podélně rozpůlená a zbavená semínek
1
lžíce olivového oleje
180 g
tekutého medu
2
 lžíce jablečného octa
hrst šalvějových listů
80 g
mandlí se slupkou, opražených a nasekaných
sůl a pepř

Příprava

1
Předehřejte troubu na 220 °C a připravte si plech vyložený pečicím papírem. Polovinu dýně položte řeznou stranou na prkénko a podélně kolem dýně z obou stran položte hůlky k čínskému jídlu. Ostrým nožem nakrájejte v dýni zářezy zhruba 5 mm od sebe, hůlky zabrání tomu, abyste dýni úplně dokrojili.
2
Postup zopakujte s druhou polovinou dýně.
3
Poloviny dýně položte řeznou stranou na připravený plech. Pokapejte je olejem, obalte těsně alobalem a pečte zhruba hodinu.
4
Pak alobal odstraňte a pečte ještě 20 minut dozlatova.
5
Smíchejte v rendlíku med, ocet a šalvějové listy. Přiveďte k mírnému varu a nechte 4–5 minut redukovat. Polovinou zálivky pokapejte dýni, šalvějové listy zastrkejte do zářezů a pečte ještě 5–10 minut.
6
Před podáváním posypte mandlemi, osolte, opepřete a zakápněte zbylou zálivkou.