1. home
  2. Recepty
  3. Pomalu pečené vepřové maso s jablky

Pomalu pečené vepřové maso s jablky


Příprava
10 min
Hotovo za
180 min
Obtížnost

Kategorie
  • Martin Škoda
  • Hlavní chody

Ingredience

Počet porcí
 
.

Na maso
2
lžíce soli
1
lžička mletého černého pepře
2
lžíce mletého sušeného česneku
1
lžíce mleté sladké papriky
1
lžička mletého chilli
1
lžička drceného kmínu
1.5 kg
vepřové krkovice bez kosti, nebo vepřová plec
snítka rozmarýnu nebo tymiánu
3
lžíce rostlinného oleje
3
cibule, nakrájené na klínky
kuchyňský provázek nebo drát
2
jablka, oloupaná, nakrájená na kostky
k podávání čerstvý chleba a okurky

Na hořčičný dip
150 g
plnotučné hořčice
150 g
dijonské hořčice
1
lžička meruňkového džemu
1
lžíce rostlinného oleje

Příprava

1
Předehřejte troubu na 150 °C.
2
Smíchejte sůl a všechno suché koření, nasypte na talíř a obalte v něm maso a nakonec ještě posypte nasekanými bylinkami. Maso dejte aspoň na hodinu do lednice, ale ještě lépe přes noc.
3
Odpočinuté maso podle potřeby svažte, potřete olejem a ze všech stran prudce opečte v pánvi.
4
Rozehřejte troubu na 140 °C. Přendejte maso z pánve do pekáčku, přilijte olej z pánve, přidejte cibuli, trochu vody a přikryjte poklicí. Pokud budete maso péct jen při 120 °C, zůstane šťavnatější. Při 150 °C bude pečení trvat asi 3 hodiny, při 120 °C může maso zůstat v troubě i 5 hodin.
5
Na posledních 40 minut přidejte k masu nakrájená jablka. Před porcováním nechte maso alespoň 10 minut odpočinout, šťáva tak zůstane uvnitř.
6
Na hořčičný dip promíchejte obě hořčice s džemem a olejem.
7
Maso podávejte nakrájené na plátky, polité výpekem, s pečenými jablky, s dipem, okurkami a chlebem.