1. home
  2. Recepty
  3. Studený restaurant z červené řepy

Studený restaurant z červené řepy


Příprava
20 min
Hotovo za
30 min
Obtížnost

Kategorie
  • Vegetariánské
  • Hlavní chody

Ingredience

Počet porcí
 
.

5
středních čerstvých červených řep i s natí
750 ml
studené vody
500 ml
zeleninového vývaru
1
lžíce krystalového cukru
300 ml
podmáslí
150 ml
tučného bílého jogurtu
1
lžíce citronové šťávy
sůl a pepř

K nasycení
4
vejce, vařená natvrdo, oloupaná, nakrájená na čtvrtky
kopr
4
ředkvičky, nakrájené na tenounké plátky
100 g
balkánského sýra, rozdrobeného

Příprava

1
Umyjte důkladně řepu, oloupejte ji a nastrouhejte.
2
Dejte ji do hrnce a zalijte 750 ml vody či takovým množstvím, aby řepa byla potopená. Pomalu přiveďte k varu, pak snižte teplotu a opravdu pomalu vařte tak 20 minut. Až řepa změkne, přilijte vývar a přisypte lžíci cukru, promíchejte a nechte vychladnout odstavené nebo v ledničce. Předtím můžete, ale nemusíte řepu trochu rozmixovat tyčovým mixérem.
3
Do studené polévky přidejte podmáslí a jogurt a promíchejte. Polévku ochutnejte, a pokud se vám zdá sladká, přikápněte trochu citronové šťávy. Ochuťte solí a pepřem.
4
Polévku nalijte do talířů a ozdobte vařeným vejcem, kop­rem, ředkvičkami a balkánským sýrem. Polévku můžete doplnit také tenkými kolečky salátové okurky.