2. UKLÍZELI JSME SPOLU ČESKO

UKLÍZELI JSME SPOLU ČESKO

Praha, 18. září 2023

V rámci Celosvětového úklidového dne 2023 (World Cleanup Day 2023) uklidili zaměstnanci PENNY bezmála tunu odpadu z Čimického háje v okolí prodejny PENNY v Praze Kobylisích. Akce se konala v rámci dlouhodobé podpory projektu Ukliďme Česko!

Projekt Ukliďme Česko podporuje PENNY už pátým rokem. „Každoročně desítky tisíc dobrovolníků uklidí z okolí našich domovů i okolní přírody tisíce tun odpadu. Všude, kde se s lidmi setkáváme, chceme být lidem dobrým sousedem, a protože chceme žít v příjemném a čistém prostředí, je pro nás podpora takovýchto projektů samozřejmostí,“ říká Tomáš Kubík, manažer komunikace PENNY a Michal Batelka, vedoucí personálního oddělení dodává: „Každý rok vyzýváme naše zaměstnance, aby se úklidů sami zúčastnili. A protože si toho, že dělají něco pro naše okolí a pro lidi okolo nás, vážíme, rozhodli jsme se těm, co se naší akce zúčastnili a pomohli, dát den dovolené navíc.“

V rámci úklidu, který se konal stejně jako před rokem v Čimickém háji nedaleko prodejny PENNY v Praze Kobylisích, uklidilo 30 zaměstnanců společně se svými rodinnými příslušníky bezmála jednu tunu odpadu. „Na jednu stranu máme radost, že se sešlo na padesát lidí, kterým není svět okolo nás lhostejný. Na druhou jsme byli také trochu rozčarovaní, protože v místech, která jsme loni uklidili, bylo znovu neuvěřitelné množství odpadu. Nejen plasty, papíry, ale třeba i přepravky pro zvířata, nábytek nebo dokonce psací stroj. Je nepochopitelné, jak se se dokáží někteří lidé k tak krásnému místu, jako je Čimický háj, chovat a co dokáží do přírody vyhodit,“ okomentoval výsledek akce Tomáš Kubík.

Akce Ukliďme Česko probíhající na území celé České republiky je součástí největší dobrovolnické akce na světě World Cleanup Day, do které se jen loni na podzim zapojilo téměř 15 milionů dobrovolníků ze 190 zemí světa a v průběhu jediného dne se jim podařilo sesbírat více než 60 000 tun odpadu. V roce 2022 v České republice proběhlo pod hlavičkou této inciativy celkem 4 687 úklidových akcí, během kterých na 200 000 dobrovolníků uklidilo z přírody a našeho okolí 2 730 tun odpadů.

Termíny úklidů 2024:
Hlavní jarní úklidový den: sobota 6. dubna 2024