1. home
  2. Časopis s PENNY u stolu 2021.

V každém vydání pro vás máme připravené zajímavé čtení.

Časopis vychází několikrát ročně, abyste se mohli inspirovat na jaře, v létě, na podzim i v zimě. 

Chutné recepty od Martina Škody.
Zajímavé články a rozhovory.
Recepty od čtenářů a zaměstnanců.

Instituce, které jste koupí časopisu v roce 2021, 2022 a 2023 podpořili:

Minulá vydání si po přihlášení do účtu Moje PENNY můžete níže zdarma stáhnout.

V jarním čísle časopisu S PENNY u stolu, které vychází 2. 2., najdete:


  • 10 jídel připravených do 30 minut.

 

  • Bazalka 4× jinak.  

 

  • Martin Škoda vám poradí, co připravit ze zbylých surovin na omeletu.

 

  • Domácí cukrářské recepty.

 

  • Mléčné pochoutky pro děti i dospělé.

 

  • Ukážeme si, jak upéct pizzu jako v italské pizzerii.

  • Originální recepty na přípravu řízků.

  • Inspirace pro velikonoční hodování. 

S PENNY kartou vás v prodejně vyjde jen na 9,90 Kč, bez ní na 29,90 Kč. Časopis S PENNY u stolu není jen sbírkou skvělých receptů, ale také pomáhá. Koupí časopisu přispějete 3 Kč na Českou obec sokolskou. Pomáhejte společně s PENNY.


Prohlédněte si dobroty z našeho časopisu!

  • Dýňové Mac and Cheese

    6 PORCÍ | PŘÍPRAVA: 15 MINUT | VAŘENÍ: 15 MINUT

    INGREDIENCE:
    2 lžíce másla BONI, 2 stroužky drceného česneku OD ČESKÝCH FARMÁŘŮ, 1 cibule - nakrájená najemno, 1 lžíce čerstvých tymiánových lístků 

    450 g těstovin fusilli SAN FABIO 

    240 ml kokosového mléka nebo plnotučného kravského mléka, sůl a pepř GUSTITO 

    100 g krémového sýru Boník BONI, 250 g dýňového pyré, 100 g nastrouhaného sýru cheddar BONI, 100 g nastrouhaného sýru gouda BONI, 1 lžička sušeného česneku 

    1 lžička mleté sladké papriky GUSTITO, špetka mletého muškátového oříšku

    POSTUP:

    Rozpusťte v kastrolu máslo, nechte na něm 3 minuty zpěnit česnek, cibuli a ty- mián. Do kastrolu vsypte těstoviny a promíchejte je s máslem. Přilijte 1 litr vody, osolte a těstoviny vařte zhruba 8 minut. Slijte (můžete si trochu nechat stranou pro případ zředění), vmíchejte kokosové či kravské mléko, krémový sýr a dýňové pyré, přiveďte k mírnému varu a vařte, až se sýr rozpustí a těstoviny jsou al dente, ještě tak 4–5 minut. Přidejte čedar a goudu, sušený česnek, papriku a muškátový oříšek, promíchejte a odstavte. Osolte a opepřete, pokud je omáčka příliš hustá, můžete ji zředit trochou mléka nebo vody. Rozdělte do misek a podávejte.

    TIP na pyré:

    Jednu střední dýni Hokkaido rozpulte, vydlabejte semena, nakrájejte a dejte
    na hodinu péct do trouby. Rozmixujte dohladka.

  • Kuřecí řízek s kmínem a špeclemi

    4 PORCE | PŘÍPRAVA: 30 MINUT | SMAŽENÍ: 20 MINUT

    INGREDIENCE:
    4 kuřecí stehenní řízky, 2 stroužky drceného česneku, 1 lžička mleté sladké papriky, 2 lžičky drceného kmínu, 60 ml bílého vína, sůl a pepř
    75 g hladké mouky, 2 vejce, 125 ml podmáslí, 150 g kukuřičné strouhanky, olej na smažení
    150 g nasekaného másla, bylinky podle chuti, klínky citronu - k podávání 

    NA ŠPECLE:
    225 g hladké mouky
    3 vejce
    310 ml podmáslí
    1 lžička soli 

    POSTUP:

    Rozklepejte řízky tak, aby byly silné půl centimetru. Smíchejte
    v míse česnek, papriku, kmín, víno, sůl a pepř. Vložte do této směsi maso, promíchejte a nechte alespoň 15 minut marinovat. Zatím si zadělejte na špecle. Vypracujte z mouky, vajec, podmáslí a soli hladké řidší těsto, které protlačujte přes síto do vroucí osolené vody ve větším hrnci. Vařte je po částech, vždy je promíchejte, aby se nepřilepily ke dnu. Jakmile vyplavou na hladinu, vylovte je děrovanou naběračkou a postup opakujte se zbylým těstem. Vařené špecle udržujte v teple. 

    V jedné misce smíchejte hladkou mouku se solí a pepřem, v druhé prošlehejte vejce a podmáslí a do třetí misky vsypte strouhanku. Řízky postupně obalte v mouce, ve vejcích a ve strouhance. 

    Smažte řízky v rozpáleném oleji dozlatova, z každé strany 3–4 minuty. Usmažené řízky osušte na papírových utěrkách a dejte je do tepla.
    V čisté pánvi nechte zpěnit máslo, vhoďte špecle (pokud chcete i vaši oblíbenou bylinku) a protřeste. Řízky se špeclemi podávejte s klínky citronu.

  • Mramorový beránek

    8 PORCÍ | PŘÍPRAVA: 10 MINUT | PEČENÍ: 30 MINUT

    INGREDIENCE:
    3 vejce, 250 g krupicového cukru, 250 ml smetany ke šlehání 33%, 1 lžíce rostlinného oleje, 250 g polohrubé mouky, 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva, špetka soli
    1 lžička strouhané citronové kůry, 1–2 lžičky kakaa holandského typu, moučkový cukr na poprášení, máslo, jemná strouhanka či hrubá mouka na vysypání formy 

    POSTUP:

    Předehřejte troubu na 180 °C.
    Ušlehejte v robotu vejce s krupicovým cukrem do světlé pěny. Postupně přidávejte smetanu, olej a mouku smíchanou s práškem do pečiva, solí a citronovou kůrou.
    Vytřete formu máslem a vysypte ji strouhankou či hrubou moukou. Odlijte z robotu 3/4 těsta do formy a do zbytku přisypte kakao. Promíchejte a hnědé těsto vlijte do formy podél místa, kde má beránek hřbet. Hnědé těsto pak lžící nebo vařečkou „vytáhněte“ ode dna, aby byl beránek mramorový.
    Pečte 30 minut dozlatova. Jestli je beránek pečený, vyzkoušejte zapíchnutou špejlí, měla by vyjít suchá. Upečeného beránka nechte vychladnout, pak ho z formy vyndejte, ozdobte a pocukrujte.

Minulá čísla S PENNY u stolu

Pokud vám některé z našich minulých čísel časopisu S PENNY u stolu uteklo nebo se vám doma někam ztratilo, nezoufejte! Ta poslední si můžete stáhnout níže. 

Osobní údaje, které nám sdělíte spolu s tajenkou či sudoku, použijeme jen za tím účelem, abychom vás mohli kontaktovat, pokud vyhrajete. Účastí v soutěži vyslovujete souhlas s pravidly soutěže a se zpracováním osobních údajů podle následujících pravidel.


Osobní údaje, které nám sdělíte spolu s dopisem nebo e-mailem, použijeme, abychom vás mohli kontaktovat, pokud budete vybráni. Dopis nebo e-mail zároveň zveřejníme v časopise S PENNY u stolu s vaším jménem, příjmením a obcí pobytu; nebo jménem, prvním písmenem příjmení a obcí pobytu; anebo jménem a obcí pobytu. Zasláním dopisu nebo e-mailu vyslovujete souhlas s pravidly soutěže a se zpracováním osobních údajů podle následujících pravidel.