1. home
  2. Tiskové zprávy
  3. Draft

Pro média

ŽÁDNÉ PLÝTVÁNÍ! TŘI SKVĚLÉ RECEPTY Z VELIKONOČNÍCH VAJÍČEK

Praha, 16. března 2021


Ačkoliv letošní Velikonoce budou jiné, přesto si tento tradiční svátek většina z nás nenechá ujít a dodrží tradice. K těm patří i velikonoční vajíčka, která budeme zdobit alespoň v kruhu našich nejbližších. Pro spoustu rodin to bude čas a způsob, jak na chvíli zapomenout na současné dění a strávit čas se svými dětmi a při zdobení vajíček jim připomenout tradice našich předků. Často ovšem vajíček ozdobíme podstatně víc, než dokážeme spotřebovat. A pak je tady takřka nerudovská otázka: „Co s nimi?“



Plýtvání potravinami je velký celosvětový problém. Jen v EU se ročně vyhodí 88 milionů tun jídla a nelichotivou bilanci máme i v Česku, kde ročně proplýtváme přes 800 000 tun potravin. Dobrou zprávou ale je, že se čím dál více velkých společností snaží plýtvání radikálně omezit. Současně jde o oblast, v níž může každý z nás přispět ke zlepšení, aniž by se, jakkoliv omezoval. Naopak, ještě si můžeme pochutnat na skvělém jídle. Třeba právě z velikonočních vajíček.


Velikonoce jsou nejenom nejvýznamnějším křesťanským svátkem připomínajícím si zmrtvýchvstání Ježíše Krista, ale v našich končinách se z nich rovněž stala příležitost k vítání jara spojená s řadou lidových tradic, symbolů a pokrmů.


A jedním z nich je právě vejce, které je symbolem nového života a v mnoha kulturách i plodnosti, života a vzkříšení. Tradice jejich barvení a zdobení může dokonce sahat až do pravěku, jisté je, že se na svátky jara vajíčka barvila červeně (symbol dělohy) už ve starověkém Egyptě a Persii. Mimochodem, i označení „kraslice“ je odvozeno od červené barvy. Lidová tradice zdobení vajec přetrvává naštěstí dodnes a je zábavou pro děti i dospělé.


Zdobení vajec předchází činnosti, kterou zejména děti na Velikonocích milují – koledování. Kromě sladkostí do košíků koledníků ve velkém přibývají i zdobená vejce, uvařená natvrdo. Není divu, že doma se jich pak v lednici sejdou desítky. Co s nimi, když ze strávníků vyprchá prvotní nadšení a chuť? Určitě to není ani v nejmenším důvod se jich zbavovat. Naopak je to skvělá příležitost ke kreativitě a tomu, jak se blýsknout perfektním kulinářským zážitkem pro všechny.


Stejně jako v jiných případech nám bude cenným rádcem kuchař Martin Škoda, který se ve spolupráci s PENNY už třetím rokem věnuje receptům z potravin, které zbyly, a skončily by jinak pravděpodobně vyhozené v odpadkovém koši. „Naše přebytečná velikonoční vejce ale tento osud díky následujícím třem receptům nepotká. Připravíme si společně vejce v kořeněné zeleninové marinádě, která za čtyři hodiny až čtyři dny natáhnou zajímavou chuť, zkusíme i českou klasiku s hráškem, a to jak v masové, tak vegetariánské variantě, a čeká nás i skvělý salát, který poslouží i jako příloha k masu,“ říká Martin Škoda a připojuje své recepty, jak zužitkovat to, co by řada z nás zbytečně vyhodila.


VEJCE VE SLADKOKYSELÉM NÁLEVU S ČERVENOU ŘEPOU A CIBULÍ

4 PORCE | PŘÍPRAVA: 10 MINUT | VAŘENÍ: 5 MINUT | MARINOVÁNÍ: NEJMÉNĚ 4 HODINY

6–10 vajec, vařených natvrdo


NA NÁLEV:

  • 400 ml vody
  • 200 ml octa
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 2 lžíce soli
  • 1 lžička kuliček černého pepře
  • 3 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření
  • snítka čerstvého kopru
  • 2 červené řepy, oloupané,
  • nakrájené na kousky
  • 1 červená cibule, oloupaná,
  • nakrájená na tenké plátky


K PODÁVÁNÍ:

  • sůl a pepř
  • majonéza nebo smetanový dip
  • snítky kopru
  • pečivo


Do hrnce dejte vodu, ocet, cukr, sůl, všechno koření, přidejte řepu, cibuli a vše krátce povařte. Nálev nechte trochu vychladnout. Oloupaná vejce vložte do přiměřeně velké nádoby s uzávěrem a zalijte je nálevem. Nádobu zavřete a vejce v ní nechte marinovat aspoň 4 hodiny v lednici, radši ale několik dnů. Pak vejce vyndejte, podélně rozpůlená rozdělte na talíře, kam přidejte z marinády i červenou řepu a cibuli. Mírně osolte a opepřete. Podávejte s majonézou či dipem, koprem a pečivem.


SMETANOVÝ HRÁŠEK S MÁSLOVÝMI BRAMBORAMI A VEJCEM

5 PORCÍ | PŘÍPRAVA: 25 MINUT | VAŘENÍ: 40 MINUT

NA HRÁŠEK:

  • 50 g hladké mouky
  • 50 g másla
  • 300 ml mléka
  • 500 ml vývaru
  • 250 ml smetany na vaření
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžíce octa

500 g hrášku, čerstvého nebo mraženéhoPraha, 16. březen 2021


Ačkoliv letošní Velikonoce budou jiné, přesto si tento tradiční svátek většina z nás nenechá ujít a dodrží tradice. K těm patří i velikonoční vajíčka, která budeme zdobit alespoň v kruhu našich nejbližších. Pro spoustu rodin to bude čas a způsob, jak na chvíli zapomenout na současné dění a strávit čas se svými dětmi a při zdobení vajíček jim připomenout tradice našich předků. Často ovšem vajíček ozdobíme podstatně víc, než dokážeme spotřebovat. A pak je tady takřka nerudovská otázka: „Co s nimi?“


Plýtvání potravinami je velký celosvětový problém. Jen v EU se ročně vyhodí 88 milionů tun jídla a nelichotivou bilanci máme i v Česku, kde ročně proplýtváme přes 800 000 tun potravin. Dobrou zprávou ale je, že se čím dál více velkých společností snaží plýtvání radikálně omezit. Současně jde o oblast, v níž může každý z nás přispět ke zlepšení, aniž by se, jakkoliv omezoval. Naopak, ještě si můžeme pochutnat na skvělém jídle. Třeba právě z velikonočních vajíček.


Velikonoce jsou nejenom nejvýznamnějším křesťanským svátkem připomínajícím si zmrtvýchvstání Ježíše Krista, ale v našich končinách se z nich rovněž stala příležitost k vítání jara spojená s řadou lidových tradic, symbolů a pokrmů.


A jedním z nich je právě vejce, které je symbolem nového života a v mnoha kulturách i plodnosti, života a vzkříšení. Tradice jejich barvení a zdobení může dokonce sahat až do pravěku, jisté je, že se na svátky jara vajíčka barvila červeně (symbol dělohy) už ve starověkém Egyptě a Persii. Mimochodem, i označení „kraslice“ je odvozeno od červené barvy. Lidová tradice zdobení vajec přetrvává naštěstí dodnes a je zábavou pro děti i dospělé.


Zdobení vajec předchází činnosti, kterou zejména děti na Velikonocích milují – koledování. Kromě sladkostí do košíků koledníků ve velkém přibývají i zdobená vejce, uvařená natvrdo. Není divu, že doma se jich pak v lednici sejdou desítky. Co s nimi, když ze strávníků vyprchá prvotní nadšení a chuť? Určitě to není ani v nejmenším důvod se jich zbavovat. Naopak je to skvělá příležitost ke kreativitě a tomu, jak se blýsknout perfektním kulinářským zážitkem pro všechny.


Stejně jako v jiných případech nám bude cenným rádcem kuchař Martin Škoda, který se ve spolupráci s PENNY už třetím rokem věnuje receptům z potravin, které zbyly, a skončily by jinak pravděpodobně vyhozené v odpadkovém koši. „Naše přebytečná velikonoční vejce ale tento osud díky následujícím třem receptům nepotká. Připravíme si společně vejce v kořeněné zeleninové marinádě, která za čtyři hodiny až čtyři dny natáhnou zajímavou chuť, zkusíme i českou klasiku s hráškem, a to jak v masové, tak vegetariánské variantě, a čeká nás i skvělý salát, který poslouží i jako příloha k masu,“ říká Martin Škoda a připojuje své recepty, jak zužitkovat to, co by řada z nás zbytečně vyhodila.


VEJCE VE SLADKOKYSELÉM NÁLEVU S ČERVENOU ŘEPOU A CIBULÍ

4 PORCE | PŘÍPRAVA: 10 MINUT | VAŘENÍ: 5 MINUT | MARINOVÁNÍ: NEJMÉNĚ 4 HODINY

6–10 vajec, vařených natvrdo

NA NÁLEV:

  • 400 ml vody
  • 200 ml octa
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 2 lžíce soli
  • 1 lžička kuliček černého pepře
  • 3 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření
  • snítka čerstvého kopru
  • 2 červené řepy, oloupané,
  • nakrájené na kousky
  • 1 červená cibule, oloupaná,
  • nakrájená na tenké plátky


K PODÁVÁNÍ:

  • sůl a pepř
  • majonéza nebo smetanový dip
  • snítky kopru
  • pečivo


Do hrnce dejte vodu, ocet, cukr, sůl, všechno koření, přidejte řepu, cibuli a vše krátce povařte. Nálev nechte trochu vychladnout. Oloupaná vejce vložte do přiměřeně velké nádoby s uzávěrem a zalijte je nálevem. Nádobu zavřete a vejce v ní nechte marinovat aspoň 4 hodiny v lednici, radši ale několik dnů. Pak vejce vyndejte, podélně rozpůlená rozdělte na talíře, kam přidejte z marinády i červenou řepu a cibuli. Mírně osolte a opepřete. Podávejte s majonézou či dipem, koprem a pečivem.


SMETANOVÝ HRÁŠEK S MÁSLOVÝMI BRAMBORAMI A VEJCEM

5 PORCÍ | PŘÍPRAVA: 25 MINUT | VAŘENÍ: 40 MINUT


NA HRÁŠEK:

  • 50 g hladké mouky
  • 50 g másla
  • 300 ml mléka
  • 500 ml vývaru
  • 250 ml smetany na vaření
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžíce octa

500 g hrášku, čerstvého nebo mraženého