1. home
  2. Tiskové zprávy
  3. I grilování může být zdravé

Pro média

I GRILOVÁNÍ MŮŽE BÝT ZDRAVÉ

Praha, 27. července 2021



Letošní léto s sebou přináší nevyzpytatelné, a poněkud bouřlivé počasí. Přesto si málokdo z nás nechá ujít typické letní grilování s přáteli. Ano, léto je časem dovolených, setkávání se, a s tím spojeným, i u nás velmi oblíbeným, grilováním. I tady ovšem můžeme udělat velké dietní chyby. Ty se pak mohou projevit i na našem zdraví. Na co si tedy dát pozor?


Panují-li v létě vysoké teploty, často se nám nechce ani příliš jíst. Je to zcela normální a přirozené. Přesto bychom neměli být živi jen lehkých salátů a jen tekutin. Ani v takových dnech nesmíme zapomínat na velmi důležité bílkoviny, bez nichž naše tělo nevydrží dlouho správně fungovat. Saláty je tedy v průběhu dne vhodné doplnit rybou, vajíčkem nebo alespoň sýrem. Ti, co vyznávají veganskou stravu, mohou místo klasického sýru použít alespoň tofu. V létě je čas sklizně české zeleniny a ovoce. Není tedy zapotřebí vyhledávat cizokrajné plody, ale s chutí se můžeme pustit do těch domácích. Vždyť právě pro horké letní dny máme spoustu lehkých letních receptů, ať už je to lečo, zeleninové karbanátky nebo květákový mozeček, a řadu dalších.


Hlad pak dostáváme povětšinou večer, kdy teploty trochu poklesnou. Máme-li volný večer nebo jsme na dovolené, pak řada z nás neodolá kouzlu grilování. Grilovat můžeme prakticky cokoliv a inspiraci můžete nalézt ve výrobcích privátní řady Na Gril! Mohou to být stále oblíbenější Bavorské klobásky, nebo Marinovaná krkovice, Rib Eye steak, Grilovací tyčinky, Hamburger, Jánošíkův oštěpek či Kuřecí stehenní řízek. Jen je potřeba dodržet určitá pravidla, aby pokrm byl nejen dobrý, ale i zdravý. „Z hygienického hlediska je grilování nejméně bezpečnou přípravou pokrmů. Může zde docházet ke kontaminaci již tepelně upravených surovin syrovým masem nebo není vlastní tepelná úprava dostatečná. Pokud se na grilování ovšem podíváme z kulinářského hlediska, je to jedna z těch zdravějších úprav. Dochází totiž k vypečení tuku, který nezůstává v pokrmu. A právě tohle může být dalším zdravotním problémem. Pokud tuk odkapává do sběrné nádoby s vodou, které jsou vybaveny zpravidla plynové a elektrické grily, nedochází k vytváření polycyklických aromatických uhlovodíků (PAH) přímým kontaktem tuku s dřevěným uhlím. Pokud ovšem používáte klasický gril na dřevěné uhlí měli bychom si pomoci miskou na spodní rošt, která bude odkapávající tuk zadržovat,“ varuje nutriční specialistka PENNY Hana Střítecká.


V současné době grilujeme prakticky cokoliv, oblíbená je zelenina, sýry, uzeniny, pro většinu z nás ovšem základem zůstává stále maso, ať už vepřové nebo hovězí. „Obecně doporučuji vybírat hlavně takové části vepřového, které jsou tučnější, protože právě tuk je nositelem chuti a masu dodává šťavnatost. Stejně tak je dobré zvolit vždycky spíše maso, které je na kosti – i díky tomu bude křehčí a plné chuti. Stejně jako u vepřového, i u hovězího masa se snažím jít hlavně po řezech, které mají tuk. U hovězího je navíc velmi důležité, aby maso bylo stařené, hezky vyzrálé. Je o něco dražší než maso, které koupíte klasicky u řezníka, ale vyplatí se! Protože vyzrálé maso je pak daleko křehčí a má více extraktivní chuť,“ radí kuchař Martin Škoda.



Pravidla pro zdravější grilování podle Hany Střítecké

  • Kupujeme kvalitní suroviny – s vysokým podílem masa a nízkým obsahem tuku.
  • Maso marinujeme – je křehčí, stačí kratší doba přípravy a bylinky v marinádách obsažené mohou snižovat množství vytvářených nežádoucích látek.
  • Maso (Dobré maso) a uzeniny nedáváme na gril zmrzlé. Zchlazené lze dávat na gril pouze maso mleté nebo ryby.
  • Před pečením odstraňujeme přebytečný tuk, po grilování pak zuhelnatělé části.
  • Maso pravidelně otáčíme.
  • Chceme-li mít jistotu pořádného propečení, můžeme si potravinu předpřipravit v troubě a na grilu už jen dotvoříme kůrku.
  • Ruce i grilovací náčiní pořádně omýváme a dbáme na to, aby nám syrové maso nebo odkapávající krev nekontaminovala už hotové pokrmy, přílohy nebo například zeleninu.
  • Používáme kvalitní oleje vhodné pro vysoké teploty



RADY A TIPY NA SPRÁVNOU GRILOVAČKU MARTINA ŠKODY NAJDETE ZDE:

https://www.penny.cz/PENNY-koutek/Konecplytvani/zpracujte-maximum/jak-na-gril


RECEPTY MARTINA ŠKODY NA GRIL

Grilovaná kořenová zelenina s domácím dresinkem z bylinek

Mix gril se salátem z grilované zeleniny a starého pečiva