Na másle zpěňte nakrájený oloupaný kořen celeru. Po chvíli přidejte nakrájenou cibulku. Dobře orestujte, ale jen do světlé barvy, celer by se neměl zbarvit.
2
Přidejte vývar, osolte, opepřete a vařte do změknutí asi 30 minut.
3
Polévku rozmixujte, zjemněte smetanou a opět krátce pro nadýchanost rozmixujte. Přidejte nakrájený řapíkatý celer a už jen krátce prohřejte. Dochuťte solí a citronovou šťávou.
4
Podávejte s chlebovými krutony, nebo opečenými toasty, případně nasekanou pažitkou či petrželkou.
Ingredience
Počet porcí
.
600 g
bulvy celeru
250 g
řapíkatého celeru
1
cibule
150 ml
smetany ke šlehání
1 l
vývaru nebo vody
Sůl, bílý pepř
3 lžíce
másla
pár kapek citronové šťávy
Krutony z bílého chleba / nebo toasty
Příprava
1
Na másle zpěňte nakrájený oloupaný kořen celeru. Po chvíli přidejte nakrájenou cibulku. Dobře orestujte, ale jen do světlé barvy, celer by se neměl zbarvit.
2
Přidejte vývar, osolte, opepřete a vařte do změknutí asi 30 minut.
3
Polévku rozmixujte, zjemněte smetanou a opět krátce pro nadýchanost rozmixujte. Přidejte nakrájený řapíkatý celer a už jen krátce prohřejte. Dochuťte solí a citronovou šťávou.
4
Podávejte s chlebovými krutony, nebo opečenými toasty, případně nasekanou pažitkou či petrželkou.