Krémová celerová polévka z bulvy


Hotovo za
75 min
Obtížnost

Kategorie
  • Polévky
  • Martin Škoda
  • Konec plýtvání

Ingredience

Počet porcí
 
.

  • 600 g
    bulvy celeru
  • 250 g
    řapíkatého celeru
  • 1
    cibule
  • 150 ml
    smetany ke šlehání
  • 1 l
    vývaru nebo vody
  • Sůl, bílý pepř
  • 3 lžíce
    másla
  • pár kapek citronové šťávy
  • Krutony z bílého chleba / nebo toasty

Příprava

  1. Krok 1
    Na másle zpěňte nakrájený oloupaný kořen celeru. Po chvíli přidejte nakrájenou cibulku. Dobře orestujte, ale jen do světlé barvy, celer by se neměl zbarvit. 
  2. Krok 2
    Přidejte vývar, osolte, opepřete a vařte do změknutí asi 30 minut.
  3. Krok 3
    Polévku rozmixujte, zjemněte smetanou a opět krátce pro nadýchanost rozmixujte. Přidejte nakrájený řapíkatý celer a už jen krátce prohřejte. Dochuťte solí a citronovou šťávou.
  4. Krok 4
    Podávejte s chlebovými krutony, nebo opečenými toasty, případně nasekanou pažitkou či petrželkou.