NAKUPUJTE HEZKY ČESKY
NAKUPUJTE HEZKY ČESKY

Jak uspořádat spíž

Máte doma k dispozici spíž? A víte, jak v ní správně uchovávat potraviny? Přichystali jsme si pro vás malého průvodce, který vám poradí, jak na to. Díky správnému uskladnění budete mít přehled o svých zásobách a jídlo vám zároveň i déle vydrží. A to se hodí, ne?

Od základu

Pojďme na to pěkně od podlahy. Na nejnižším místě, kde je temno a největší chlad uchovávejte brambory, česnek a cibuli. Ideálně každé zvlášť v dřevěných, dobře větraných bedýnkách.  Místo bedýnek můžete využít i papírové pytle, ty však nezapomeňte proděravět, abyste zelenině zajistili dostatek vzduchu.

 

I ovoce patří do spíže

Ve spíži se dobře daří rovněž ovoci, které neskladujete v lednici. Jedná se tedy o jablka, hrušky, banány a některé exotické plody. Ke skladování nám opět dobře poslouží vzdušné dřevěné bedýnky. Jednotlivé plody na sebe zbytečně nevrstvěte, je nutné, aby měly dobrý přístup vzduchu.

Lahve rády tmu

Do jedné z police ve spíži umístěte také lahve - tedy vody, oleje či octy – temno jim svědčí. Možná jste zvyklí mít olej po ruce hned při sporáku. To však není vhodné, jelikož vystavení vysokým teplotám mu škodí.

Přesypat do skla

Balíčky s moukou, rýží a luštěninami můžete také bez obav skladovat ve spíži. Nikdy je však nenechávejte otevřené. Obsah raději přesypte do skleněné či plastové, dobře uzavíratelné, nádoby.

 

Sušené do sucha

I cereálie, sušené plody a ořechy mají rády sucho a temno, proto je pro ně spíž vhodným místem k uskladnění. Po otevření je urychleně spotřebujte, aby nechytly plíseň a nemuseli jste je zbytečně vyhodit. 

 

Zavařeniny navrch

Na nejvyšší police spíže umístěte marmelády, zavařeniny, konzervy či zavřené kyselé okurky. Ty otevřené už patří do lednice a je nutné je rychle spotřebovat.