Dejte potraviny k ledu
Mražení je jedním ze způsobů, jak uchovat potraviny co nejdéle. Navíc si díky němu můžete dopřát sezonní suroviny po celý rok. Při zamrazování je však důležité myslet na několik zásad. Připravili jsme pro vás přehled, abyste věděli, jak na to.
Před samotným zamrazením
- Ujistěte se, že potraviny, které se chystáte zamrazit, jsou kvalitní a čerstvé.
- Jednotlivé potraviny umisťujte do samostatných boxů nebo sáčků, aby nepřijímaly okolní chutě a vůně.
- Každý box či sáček opatřete štítkem s názvem produktu a datem zamrazení.
- Ze sáčků vytlačte všechen přebytečný vzduch.
- Ujistěte se, že má váš mrazák správnou teplotu, pro dlouhodobé zamrazování je ideální – 18 °C.
- Potraviny před mrazením nesolte ani jinak nekořeňte.
- Pokud mrazíte maso, vložte mezi jednotlivé plátky fólii, aby k sobě nepřimrzly.
- Před zmražením upravte potraviny tak, jako byste je rovnou spotřebovali. Př. mrkev předkrájejte na kolečka.
- Nikdy do mrazáku neumisťujte horké potraviny, vždy by měly mít pokojovou teplotu.
Jak správně zamrazit jednotlivé druhy potravin
Co do mrazáku nepatří
Existuje řada potravin, které do mrazáku nepatří:
Mléko a mléčné výrobky, vejce, brambory, zelenina s vysokým obsahem vody, kořeněná jídla, párky, majonéza, šumivé nápoje, tuk, uzené maso a šunka.