1. home
  2. PENNY koutek
  3. Potraviny v domácnosti
  4. Už žádné banány v koši

Už žádné banány v koši

Konzumace banánů je pro naše tělo prospěšná. Toto exotické ovoce v sobě obsahuje vitaminy skupiny C, B, vitamín A a minerály jako např. hořčík, vápník, fosfor a draslík. Působí tak blahodárně na mozek a nervovou i svalovou soustavu. Nezapomínejte věnovat pozornost výběru jednotlivých plodů a jejich správnému uskladnění, aby vám vydržely kvalitní a čerstvé.

Jaký banán vybrat

Postupným zráním mění banány své výživové vlastnosti. Čím je banán zralejší, tím je sladší, neboť obsahuje vyšší množství jednoduchých cukrů. Nahnědlé banány v sobě ale zároveň obsahují více antioxidantů. Naopak zelené banány jsou bohatší na draslík, ten pomáhá regulaci nálady a prospívá našemu srdci. Díky nižšímu množství cukru jsou zelené banány také méně kalorické.

Jaká barva je pro vás vhodná

  • Zelené banány – ještě nejsou zralé. Ideální volba, pokud potřebujete banány nakoupit dopředu a uskladnit.
  • Žluté banány – žlutá barva slupky značí zralé plody. Čím je barva sytější a jasnější, tím jsou plody zralejší. Tyto banány vám doma ještě pár dní vydrží.
  • Banány s hnědými tečkami – jsou nejsladší. Čím větší tečky jsou, tím sladší banán bude. Tyto banány nejsou vhodné ke skladování, ale k okamžité spotřebě.
  • Našedlé banány – plodům s našedlou slupkou se vyhněte. Šedá barva značí, že banán prošel prostředím s nízkou teplotou pod 10 °C.

Jak banány skladovat

  • Banány patří mezi exotické ovoce – neskladujte je v lednici, ale při pokojové teplotě. Nízké teploty berou banánům chuť.
  • Banány vám vydrží déle, pokud trs rozdělíte na jednotlivé plody.
  • Životnost banánů rovněž prodloužíte, pokud jejich stopky obalíte do potravinové fólie.
  • Banány skladujte na vzduchu v košíku nebo v misce.
  • Vyvarujte se vlhkým místům a místům, kam svítí slunce.