Jak na rajčata

Rajčata jsou velmi oblíbenou součástí naší kuchyně, ať už je připravujeme za tepla, za studena do salátů a nebo je jíme jen tak. Pojďme se na rajčata podívat pěkně zblízka, abychom je uměli správně vybrat a skladovat tak, abychom si na nich vždy pochutnali a nemuseli je vyhazovat.

Jak správně nakoupit rajčata

Pokud na zahrádce nepěstujete svá vlastní rajčata, je důležité věnovat náležitou pozornost jejich výběru při nákupu. Na trhu je dostupných několik druhů rajčat, které se liší svou barvou, tvarem a velikostí.

 

Prvním vodítkem k chutnému rajčeti je jeho barva, ta by měla vždy odpovídat danému druhu, rajče by mělo také příjemně vonět a mělo by být přiměřeně měkké, ale zase ne úplně rozměklé, to už by vám doma moc dlouho nevydrželo. Rozhodně se vyhněte potlučeným rajčatům, ta jsou odsouzena k rychlejší zkáze

Jak skladovat rajčata

Rajčata mají schopnost dozrát i po utržení. Nejchutnější a nejvoňavější jsou však rajčata, která plně dozrála přímo na keři.

Abychom neublížili chuti rajčat, uděláme nejlépe, když je necháme při pokojové teplotě, případně v trochu chladnějším prostředí spíže. Pokud jednotlivé plody zabalíte do novin nebo papírového sáčku, podpoříte jejich dozrání.

Lednice chuti rajčat škodí. Nízké teploty jim totiž ubírají na chuti. Na druhou stranu však uskladnění v lednici prodlužuje jejich trvanlivost. Pokud tedy hrozí, že běžně nakoupená celoroční rajčata nestihnete spotřebovat, nebojte se je dát do chladu a využít později.