Vše o vajíčkách

Mnoho z nás se v kuchyni bez vajíček neobejde. Jsou nedílnou součástí spousty pokrmů, ať už vařených či pečených, zdrojem kvalitních bílkovin i mnoha vitamínů. Patříte mezi ty, kteří si nedělní snídani neumí bez vajíček představit? Pak se inspirujte naším článkem a zjistěte, jak se k vajíčkům chovat tak, aby vám vydržela co nejdéle.


Jak správně nakoupit vajíčka V obchodě vždy zkontrolujte neporušenost vajíček. Nikdy nekupujte vajíčka s nakřáplou nebo jinak poškozenou skořápkou. Výživové hodnoty vajec s hnědou a bílou skořápkou jsou totožné. Můžete tedy bez obav zvolit jednu nebo druhou variantu.

Jak skladovat vajíčka

Vajíčka by měla být uložena v lednici v co nejchladnějším místě, tedy v horní polici vzadu. Nenechte se zmást výrobci lednic, kteří přihrádku na vajíčka umisťují z praktických důvodů do dvířek. Můžete si ji jednoduše přendat, kam budete potřebovat.


  • Vajíčka skladujte v lednici maximálně tři týdny při teplotě 5 – 8 °C.
  • Vajíčka skladujte špičkou dolů a tupým koncem vzhůru. Na oblém konci jsou umístěny póry, které přijímají, pro vajíčka důležitý, kyslík.
  • Vajíčka nevystavujte prudkým změnám teploty, stejně tak nesmí přijít do kontaktu se slunečními paprsky.
  • Vajíčka nikdy neomývejte, zbavili byste je ochranného povlaku, který je chrání před vnějším prostředím.

Jak snadno určit čerstvost vajec

Nejste si jisti čerstvostí vajec, které máte v lednici? Stačí udělat jednoduchý test, který vám prozradí, jak na tom vajíčka jsou:

  • Naplňte sklenici čistou vodou.
  • Ponořte do sklenice vejce.
  • Pokud vejce klesne ke dnu, je čerstvé.
  • Pokud se ode dna mírně zvedá, je ještě v pořádku.Pokud se blíží k hladině, je zkažené a není vhodné ke konzumaci.

Jak správně uvařit vejce

Naměkko

  • Tekutý žloutek a lehce tuhý bílek
  • 4 minuty při mírném varu
  • Vložte vejce do vařící vody, počkejte, až začne znovu vřít a vařte 4 minuty.
  • Vejce zchlaďte studenou vodou, ale jen pár sekund, musí zůstat teplá.
  • Podávejte ve skořápce.

Na hniličku

  • Žloutek ztuhlý při vnějším okraji, tuhý bílek
  • 4 a půl minuty při mírném varu
  • Postup je stejný jako u vajíček naměkko, ale podávejte oloupané.

 

Natvrdo

  • Tuhý bílek i tuhý žloutek
  • 7 minut při mírném varu
  • Postup je stejný jako u vajíček naměkko, ale vaří se déle. Zbytečně  
    je nepřevařujte, žloutek pak získá nazelenalou barvu.