1. home
  2. PENNY koutek
  3. Zpracujte maximum
  4. Zpracovani kurete

Jak naporcovat a zpracovat celé kuře

Když koupíte celé kuře, máte dvě možnosti, jak s ním naložit. Nejčastější úpravou je jeho upečení v celku. Kuře však můžete také naporcovat a jeho jednotlivé části zpracovat zvlášť. Martin Škoda vám ve videu poradí, jak od skeletu oddělit jednotlivé části. Dále jsme pro vás připravili několik tipů, jak s jednotlivými kousky pracovat, abyste z nich připravili chutné pokrmy.

Porcování říz za řízem...

1. Nejprve odkrojte obě kuřecí stehna kolem kloubu.

2. Dále oddělte nožem prsa od střední kosti.

3. Na závěr odřízněte od skeletu pravé i levé křídlo.

 

3 typy masa z jednoho kuřete

Z naporcovaného kuřete získáme tři typy masa, které vyžadují svou vlastní úpravu. Jedná se o světlé maso (prsa), tmavé maso (stehna, křidýlka) a skelet společně s krkem a odřezky.

Prsa namarinujte

Než se pustíte do jakékoliv úpravy, podívejte se, jak maso namarinovat tak, aby zůstalo křehké a šťavnaté. Díky jednoduché marinádě Martina Škody maso krásně zkřehne a získá nový chuťový rozměr. Martinova marináda z mleté papriky, kurkumy, soli, sušeného česneku, bílého pepře, cukru a oleje funguje jako skvělý konzervant bez éček, který prodlouží životnost kuřecího masa.

Jak namarinované maso dále zpracovat se dozvíte zde. Vyzkoušejte třeba maxi chleba s kuřecím prsem, brusinkovým dipem a rukolou.

Kuřecí prsa jsou ideální pro přípravu těstovin, minutek, ale i letních salátů. Vyzkoušejte salát s nádechem exotiky podle receptu Martina Škody – je ozvláštněn ořechy a banány ve slanině – skvělá volba pro letní hodování. Prsa se hodí také pro grilování a restování na pánvi. Nebo je můžete rozkrájet na kostičky či nudličky a narychlo orestovat se zeleninou na asijský způsob.

Stehna se hodí nejen na dušení

Stehna jsou o něco tučnější než prsa, zároveň jsou však o poznání šťavnatější. Jejich tmavé maso je ideální pro dušení na víně nebo černém pivu. Pečená stehna připravujte buď v celku, nebo je rozdělte na paličky a horní část - tu Martin radí šoupnout do trouby spolu s loupanými bramborami. Společně s křupavou slaninou a zeleninou chutnají opravdu výborně. Vyzkoušejte je sami!

Křídla na pekáč nebo do friťáku

Kuřecí křídla jsou skvělým pohoštěním pro vaše hosty na kterékoli party. Připravte si svou oblíbenou kořenicí směs, křídla namarinujte a nechte přes noc odpočinout v chladu. Troubu předehřejte na 200 °C, křídla dejte na olejem vymazaný pekáč a pečte cca 45 minut, dokud nejsou zcela hotová a nejdou dobře od kosti.
Nebo se vrhněte na smažení - “MFC” Martinovo fritované kuře je prý to nejlepší na světě! Využít můžete jak křídla, tak paličky. Kuřecí kousky obalte v Martinově speciální směsi, vložte do friťáku, doplňte domácími bramborovými lupínky, domácí omáčkou a pochutnejte si!

Vývar

Využití skeletu, krku a odřezků je nasnadě. Tyto části jsou ideální surovinou pro přípravu kuřecího vývaru. Vyvařte je společně se zeleninou, do vývaru následně přidejte obrané zbylé maso a vydatná polévka je na světě. Inspirujte se receptem Martina Škody, který ví, jak připravit silný drůbeží vývar s restovanou zeleninou. Doplňte jej o chutnou vaječnou omeletu a první chod víkendového oběda je na stole.

Vnitřnosti jako bonus

Spousta lidí se zpracování vnitřností vyhýbá a to je škoda, patří totiž mezi levné suroviny, ze kterých je možné připravit velmi chutné recepty. Zkuste třeba vynikající paštiku z kuřecích jater. Na křupavé bagetce, doplněná brusinkami, petrželkou a mini okurkami chutná znamenitě. Celý recept najdete zde.

vv

bb