1. home
  2. PENNY koutek
  3. Zpracujte maximum
  4. Položte je na zádíčka a budou chutnat

Položte je na zádíčka a budou chutnat

Brokolice, květák nebo růžičková kapusta. Někteří tuto zeleninu milují, jiní ji nemůžou ani cítit. Existuje však způsob přípravy, který těmto druhům zeleniny zajistí tak skvělou chuť, že neodolají ani zarytí odpůrci. Vyzkoušejte metodu „na zádíčka“.

O co jde?

Je to prosté. Metoda na zádíčka spočívá v prudkém opečení rozpůlených růžiček, které se následně přetočí „na zádíčka“ a nechají se pozvolna dojít. Díky tomu se v zelenině rozvine přirozená, příjemně nasládlá chuť.

Jak na to?

Zeleninu důkladně očistěte, růžičkovou kapustu rozpulte, květák a brokolici rozeberte na růžičky, které rovněž překrojte napůl. Jednotlivé kousky nasolte.


V rendlíku nebo pánvi rozpalte olej a zeleninu naskládejte na dno řeznou stranou dolů. Nechte opékat, dokud nebudou všechny kousky pěkně dozlatova. Jakmile zelenina zezlátne, odstavte rendlík z plamene a jednotlivé kousky přetočte na druhou stranu, „na zádíčka“. Přiklopte pokličkou a nechte dojít na velmi mírném plameni. 

Co dál?

Zelenina krásně změkne, pustí šťávu a rozvine se její nasládlá chuť. Tento moment je také vhodný k dochucení. To již můžete zvolit takové, jaké máte rádi. Zeleninu je vhodné přisolit, dochutit máslem, olivovým olejem, případně vyškvařenou slaninou a servírovat – třeba jako přílohu k masu.