Jak potravinám zajistit dlouhou životnost
Je mnoho způsobů, jak potravinám zajistit delší životnost. Vedle zamrazování, které jsme vám již detailně představili dříve, se jedná o sušení, nakládání, nebo uzení. Pojďme si jednotlivé metody představit. Před tím, než začnete potraviny připravovat pro jejich dlouhodobější uskladnění, se ujistěte, že zpracováváte čerstvé a kvalitní produkty.
SUŠENÍ
Sušení je vhodný způsob pro zpracování ovoce a zeleninu. Zbavuje plody vody a zajišťuje jejich delší trvanlivost. Sušené potraviny si zachovávají svou chuť, aroma i velké množství důležitých látek. Dochází pouze k úbytku vitaminu C.
NAKLÁDÁNÍ
Nakládání zamezí znehodnocování potravin a zajistí tak jejich delší životnost. Zároveň však často mění chuť naložených potravin.
Náš tip: Pečené papriky v oleji
UZENÍ
Oblíbenou metodou konzervování masa, masných výrobků a ryb je uzení. Časově i technicky je uzení poměrně náročné a je k němu potřeba udírna. Zajišťuje však velmi chutné a voňavé výrobky. Pro uzení je nutné volit pouze maso té nejvyšší kvality.