Co můžeme sušit?
Ovoce, zeleninu, bylinky, houby, maso, ryby,
Dobu sušení můžeme zkrátit pokrájením potravin na menší kousky a před samotným sušením je dobré je předehřát, aby si zachovaly svou původní barvu a chuť.
Jak můžeme sušit?
- Volně na vzduchu – nejlevnější, zároveň časově nejnáročnější metoda. Ideální pro sušení ovoce a zeleniny s nízkým obsahem vody, bylinky a houby. Sušíme na teplém místě bez přímého slunečního záření.
- V troubě – sušit můžeme v troubě s teplotou nastavenou na 60 – 70 °C. Mějte na paměti, že při sušení v troubě je důležité nechat pootevřená dvířka, aby z nich mohla odcházet odpařující se voda.
- V sušičce – nabízí rychlý a pohodlný způsob, jak usušit potraviny. Je rozdělená do několika částí. V horní části se suší plody s menším obsahem vody, ve spodní pak ty vodnatější.