Jak ze zeleniny zužitkovat co nejvíce

Při zpracování zeleniny vzniká mnoho odřezků, které jsme běžně zvyklí vyhodit. Ale i zdánlivě nevyužitelné zbytky se dají využít tak, aby vám v kuchyni ještě posloužily. Připravili jsme pro vás několik tipů, jak zeleninu zužitkovat skoro celou. Nechte se inspirovat a rozšiřte svou kulinářskou zručnost. 

Zpracujte slupky a budete mít veget(u)


Ze slupek mrkve, celeru a petržele si můžete připravit domácí polévkové koření.

Slupky důkladně očistěte, rozložte na plech vyložený pečicím papírem a usušte v troubě při nízké teplotě. Až budou dokonale suché, rozmixujte je, nasypte do uzavíratelné sklenice a domácí vegeta je na světě!


(Od)vaření z odřezků


Zbyly vám odřezky z kořenové zeleniny? Jedním ze způsobů, jak je smysluplně využít, je příprava zeleninového vývaru. 

Jak? Odřezky důkladně očistěte a nechte vyvařit. Pokud máte odřezky drobné, stačí je vařit 30 minut, jestli jsou kusy větší, vařte zhruba hodinu. Vývar nesolte, voda by pak přijala ze zeleniny méně živin. Na závěr můžete přidat vinný ocet a bylinky. Tento vývar skvěle dochutí vaše polévky, rizota či omáčky.

Náš tip: Vývar můžete po menších částech (například ve tvořítku na led) zamrazit a mít po ruce vždy, když budete potřebovat.

Nač vyhazovat nať?


Máte rádi ředkvičky? A co děláte s jejich natí? Vyhazujete? Tak to je chyba! I tu můžete zužitkovat. Nať ředkviček je totiž bez problému jedlá. Její chuť není moc výrazná, můžete si ji tak dochutit přesně podle sebe. Nať ideálně přidejte do svých oblíbených zeleninových salátů. Společně s ředkvičkami v nich vytvoří velmi zajímavou kombinaci.  

 

Naťové pesto šupito presto


Že se nať z kořenové zeleniny nedá využít? Omyl! Můžete si z ní připravit velmi chutné naťové pesto. 

Otrhejte z natě ať už mrkve, celeru či petržele lístky, přidejte nasekaný česnek s ořechy a vše nasypte do mixéru. Zalijte citronovou šťávou, olejem a rozmixujte. Následně pesto osolte, opepřete a přilejte trochu vody, aby získalo požadovanou konzistenci. Pestem naplňte uzavíratelnou sklenici a umístěte do ledničky. Nezapomeňte ho zpracovat během několika dnů, abyste ho později nemuseli vyhazovat!

Náš tip: Domácím pestem doporučujeme dochutit těstoviny, navrch zasypat parmazánem a rychlá večeře je na stole. 

Košťálu nedávejte košem

U květáku a brokolice můžete bez obav zpracovat i košťál. Pod jeho slupkou, která obsahuje tuhá vlákna, se skrývá chuťově velmi jemný střed. Ten můžeme bez obav sníst. Tuhou slupku stačí jen oloupat, jakmile se dostanete ke světle zelenému středu, máte hotovo.


Tvrdá vlákna změknou i během pečení. Dejte košťál vcelku do trouby a zprudka opečte. Poté ho podélně rozkrojte a vydlabejte lžičkou.

Recept Martina Škody: Salát “co dům dal”, který nejde přestat jíst

Zbyla vám zelenina? Vyzkoušejte netradiční Martinův recept. Celý recept zde