Zpracujte slupky a budete mít veget(u)
Ze slupek mrkve, celeru a petržele si můžete připravit domácí polévkové koření.
Slupky důkladně očistěte, rozložte na plech vyložený pečicím papírem a usušte v troubě při nízké teplotě. Až budou dokonale suché, rozmixujte je, nasypte do uzavíratelné sklenice a domácí vegeta je na světě!
(Od)vaření z odřezků
Zbyly vám odřezky z kořenové zeleniny? Jedním ze způsobů, jak je smysluplně využít, je příprava zeleninového vývaru.
Jak? Odřezky důkladně očistěte a nechte vyvařit. Pokud máte odřezky drobné, stačí je vařit 30 minut, jestli jsou kusy větší, vařte zhruba hodinu. Vývar nesolte, voda by pak přijala ze zeleniny méně živin. Na závěr můžete přidat vinný ocet a bylinky. Tento vývar skvěle dochutí vaše polévky, rizota či omáčky.
Náš tip: Vývar můžete po menších částech (například ve tvořítku na led) zamrazit a mít po ruce vždy, když budete potřebovat.