1. home
  2. Recepty
  3. Beránek

Beránek


Příprava
20 min
Hotovo za
70 min
Obtížnost

Kategorie
  • Sladké

Ingredience

Počet porcí
 
.

4
vejce, žloutky a bílky zvlášť
100 g
másla + na vymazání formy
250 g
krupicového cukru
250 g
tvarohu, měkkého, tučného
250 g
polohrubé mouky, prosáté + na vysypání formy
1 sáček
kypřicího prášku do pečiva
1 sáček
vanilkového cukru
1
citrón, nastrouhaná kůra
moučkový cukr
2
rozinky (nemusí být)
mašle na ozdobu

Příprava

1
Troubu předehřejte na 180 °C a formu vymažte máslem a vysypte moukou.
2
V robotu nebo ručně utřete žloutky, máslo a cukr do pěny. Pak přidejte po částech tvaroh a postupně mouku promíchanou s kypřicím práškem do pečiva, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou.
3
Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho vpravte do těsta. Těsto vylijte do beránkové formy a pečte 50 minut nebo až zapíchnutá špejle zůstane po vytažení suchá.
4
Upečeného beránka vyndejte z trouby, nechte chvíli chladnout a pak opatrně vyklopte, pocukrujte ho, chcete-li, vložte mu rozinky jako očka a uvažte mašli.