1. home
  2. Recepty
  3. Čokoládový banánový chlebíček

Čokoládový banánový chlebíček


Hotovo za
60 min
Obtížnost

Kategorie
  • Zákusky
  • Martin Škoda

Ingredience

Počet porcí
 
.

Na chlebíček
300 g
hladké mouky
1 malá lžička
jedlé sody
1 plná lžička
prášku do pečiva
150 g
třtinového cukru
150 g
změklého másla
80 g
kakaa
1
vanilkový cukr
3
vejce
4
přezrálé banány
100 ml
mléka
150 g
hořké čokolády
hrst nesolených arašídů

Na servírování
hrst nesolených arašídů
50 g
hořké čokolády

Příprava

1
Troubu vyhřejte na 170 stupňů a formu na srnčí hřbet (nebo jinou podobnou) vymažte máslem a vysypte trochou mouky.
2
V jedné míse promíchejte mouku, jedlou sodu a prášek do pečiva. Ve druhé míse zase začněte šlehat změklé máslo společně s cukrem. Po chvíli přidejte kakao a vanilkový cukr. Šlehejte, dokud nevznikne jemný krém. Poté po jednom přidávejte vejce a vždy je opět dobře zašlehejte.
3
Banány oloupejte a vidličkou rozmačkejte na kaši. Jakmile budou připravené, tak je postupně přidávejte do směsi na chlebíček. Nakonec přilijte také mléko dle potřeby a přisypte mouku s druhé mísy. Těsto by mělo být relativně husté. Čokoládu nasekejte na malé kousky a téměř všechnu ji ručně zamíchejte těsta. Hotové těsto pak vlijte do vymazené formy, povrch dozdobte zbylou čokoládou a oříšky.
4

Banánový chlebíček pečte asi 60 minut, nebo dokud z těsta nevytáhnete téměř čistou špejly. Po upečení nechte chlebíček minimálně 30 minut odpočinout.

Škoda nevědět: Čokoládu nejsnáze rozpustíte tak, když do hrnce dáte trochu vody, na hrnec postavíte skleněou mísu, která má větší průměr než hrnec, takže se dnem nedotýká vody, čokoládu dáte do mísy a při střední teplotě a za občasného míchání ji v míse nad hrnec rozpustíte.
Nakonec do čokolády můžete přidat ještě kousek másla. Máslo čokoládu zjemní a dodá jí lesk.